I dag, den 20 oktober, er det den internasjonale osteporosedagen.
Osteporose, eller benskjørhet, som vi kaller det på godt norsk, er faktisk ikke bare en "gammelmannssykdom". For det første er det mest kvinner som blir rammet, og det er også en del som er langt under eldre-kategorien som rammes av osteporose.
Det er faktisk 100000 kvinner i Norge som har osteporose, så vi snakker ikke akkurat om et lite problem...!
Derfor syns jeg det er ok å ta det opp her i bloggen.
Benmassen vår reduseres gradvis helt naturlig i løpet av årene, og særlig i alderdommen. Når kvinner når menopause, overgangsalderen, er risikoen klart økt for å få osteporose. Kvinner med tidlig menopause(før 45 år), må være ekstra obs.
Andre risikofaktorer er: tidligere brudd, enkelte tarmsykdommer, ekstra høye kvinner, lav fysisk aktivitet, lav vekt, langvarig kortisonbehandling, røyking, lite sol og høyt alkoholforbruk. Noen av disse faktorene kan vi ikke gjøre så mye med, mens andre kan vi faktisk være bevisste på!
Man ser faktisk idrettsutøvere som i ganske ung alder får påvist osteporose. Det gjelder særlig dem som trener masse ensidig, er tynne og "asketiske". Det er bla. kjent at skiløperen Oddvar Brå fikk påvist osteporose! Dette er jo en typisk kvinnesykdom, men det er unntak fra alle regler.
Har man først fått påvist osteporose ved målinger, så finnes det medisiner man kan ta, som bedre situasjonen, det blir vurdert av lege i den enkelte situasjon.
Osteporose koster samfunnet milliarder hvert år, og ikke minst så koster det mange mennesker mye smerter, plager og redusert livskvalitet.
De vanligste bruddene pga osteporose er hoftebrudd, håndleddsbrudd og ryggvirvelbrudd. faktisk så regner man med at halvparten av kvinner over 50 år får et brudd, mens hver fjerde mann får det samme.
Det er store tall!
Hva kan vi så gjøre for å unngå dette da??
Vi damer skal begynne å trene styrke! Det er vist at vektbærende trening er gunstig for benbygningen får, og kan være med å hindre benskjørhet.
Det er gunstig å få litt sol på kroppen, fordi ben trenger vitamin D.
Vi skal unngå å bli for tynne;-) Dette er vel en av de få gangene man kan si at det ikke er så lurt å være tynn.
Stump røyken!
Eldre skal holde seg på bena, enten det gjelder å unngå glattisen ute eller snuble i matter og tepper innendørs.
Så damer; det er bare å ta fram vektene og pumpe jern, og ikke stresse med kiloene for mye...;-)
Hei,
SvarSlettFint at du satt fokus på osteoporose på den internasjonale osteoporosedagen. Dette er viktig og en sykdom det burde vært enda mer fokus på:-)
Jeg ser du nevner flere forebyggende faktorer, og de er helt essensielle å ha fokus på, men jeg vil jo i tillegg si at kalsiuminntaket er en viktig forebyggende faktor. Vi vet at kalsium er viktig for bentettheten, og vi vet at en økt bentetthet er en faktor i forhold til å minske risikoen for osteoporotiske brudd. Du nevner vitamin D, og at det er viktig for bena. Men vitamin D er jo nødvendig for at kalsium skal bli tatt opp i tarmen, slik at det kan styrke bena.
Gleder meg til å følge bloggen din videre:-)
Hilsen Hanne Hennig Rustad
Ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Hei!
SvarSlettTakk for hyggelig tilbakemelding, og viktig "korreksjon" ;-)
Det går litt fort i svingene noen ganger når man skriver blogg, så noen ting kan falle ut.
Som du skriver, så er kalsiuminntaket viktig for å motvirke osteoporose.
Så det er bare å drikke melk og spise ost, folkens;-)