fredag 15. april 2011

Melk, melk...

Jeg har nå i 1 uke samlet melkekartonger. Jeg har i lang tid lurt på hvor mange liter melk som egentlig blir båret inn i huset vårt i løpet av en uke, for jeg syns ikke jeg gjør annet enn å fylle kjøleskapet med nye kartonger...
Det blir noen liter med syv stykker i huset, og særlig når hele gjengen vil ha havregryn med melk til frokost, og ungene drikker melk både titt og ofte.
Så her er resultatet for denne uken; 21 kartonger!




Sært påfunn, og tror ikke jeg skal samle kartonger i ett år f.eks....-)

torsdag 14. april 2011

Første gang på stand...

Denne uken har det vært en stor helsesøsterkongress her i Trondheim
Over 600 helsesøstre har vært samlet til faflig påfyll og treff i 3 dager.

Så slik ble det til at jeg for første gang i mitt liv har stått på "stand"...!
Gruet meg på forhånd til i dag, og så for meg meg selv som selger på martnad, bare at tovete votter og flatbrød var byttet ut med Lykkelig som liten sine økologiske og miljøvennlige mor/barn-produkter:-)

Og vi fikk kjemperespons! Masse besøk på plassen vår, og dermed mange nye helsesøstre som har fått kjennskap til produktene våre. Og helsesøstrene er jo viktige i forhold til hovedkundegruppen vår, nemlig småbarnsmødre:-)

Og dessuten så har jeg stor sansen for helsesøstre. Det er mange solide, trivelige og blide damer blant dem, og jeg har møtt en god del av dem i årenes løp, både som mamma og som fastlege.

Så da håper vi at de har fått sansen for Lykkelig som liten, slik at stadig flere rundt om i landet får øynene opp for vårt lille firma:-)


tirsdag 12. april 2011

Fristende, spennende, men nødvendig og ufarlig...?

 Dagbladet skriver om at svenske myndigheter lenge har advart gravide mot å ta unødvendige ultralydundersøkelser av barnet. Da mener de flere undersøkelser enn anbefalt i det offentlige helsevesenet.
Nå følger Statens Strålevern etter, og advarer mot bruk av ultralydundersøkelser "for moro skyld".
Sitat:
«Ultralyd bør ikke anvendes for å ta bilder eller film av foster til annet formål enn medisinsk. Selv om metoden generelt betraktes som risikofri, kan ultralyd ved feilaktig bruk forårsake skadelig oppvarming av fosteret,» advarer Statens strålevern.

Det foreligger faglige internasjonale og andre nasjonale vurderinger som peker på mulige effekter på hjerneutviklingen hos små dyr ved eksponering for ultralyd ved de nivåer som benyttes i slik ultralydavbildning, men det er utilstrekkelig forskning på dette hos menneskefostre, ifølge Strålevernet.

De legger til grunn et et føre-var prinsipp, og fraråder derfor å ta ultralyd flere ganger i løpet av svangerskapet, om det ikke er medisinsk nødvendig.


http://www.dagbladet.no/2011/04/10/tema/klikk/helse/16136779/

Jeg er den første til å være enig i at det å være på ultralyd når man er gravid er veldig spennende og artig, og man kan føle at man aldri får nok av å se den lille sparke inni magen.
Men: vi er nødt til å forholde oss til at et ultralydapparat er et teknisk og fysisk og instrument, som altså kan sees på som et tveegget sverd, ved for hyppig bruk. Det skjer en oppvarming av fosteret, som kan være skadelig i for høye doser. De lærde strides, og da er spørsmålet om man skal ta i bruk Føre var-prinsippet, kanskje tenke seg litt om før man betaler dyrt for 3D-undersøkelser og 12-ukerskontroll, i tillegg til at man kanskje går til anskaffelse av hjemme-Doppler...
Det er stadig mer reklame og markedsføring av alle disse tilbudene, og nye ultralyd-senter popper opp, for det er jo penger i dette. I USA kan man sågar ta en titt på barnet på ultralydapparater som er hengt opp på enkelte shoppingsentre...

Det kan hende det er greit, men jeg heller litt mot at vi skal være på den sikre siden, og motså fristelsen til å invadere livmoren mer enn nødvendig. Noe annet er det selvsagt dersom det er snakk om medisinske spørsmål, og faren for sykdom og komplikasjoner. Da er ultralyd et supert tilbud.

Svangerskapet er en fantastisk greie allikevel, og det finnes også andre måter å bli kjent med og ha kontakt med barnet sitt gjennom svangerskapet:-)

Kanskje vi skal la forskningen komme litt lenger før vi uten skepsis hiver oss på trenden med å ha tilgang til barnet fra første stund?
Og hvem vet hva hovedpersonen i magen syns...? ;-)