fredag 4. april 2014

Kvalmende påskekos...

Påsken nærmer seg med stormskritt, og i takt med det så fylles matbutikkene med godsaker og påskegodteri. OG det er ikke måte på hvilke mengder de regner med at du og jeg skal handle, for undersøkelser viser at nordmenn kommer til å spise 2000 TONN påskegodt i år!
Det er en økning på over 30% sammenlignet med for seks år siden.
Nå er priskrigen igang mellom de ulike matvarekjedene, som underbyr hverandre med billig smågodt før påsken setter inn.

Se innslaget fra TV2-nyhetene i går, der jeg var med og uttalte meg;

http://www.tv2.no/v/805870/


Godteri er godt det, og vi skal kose oss og nyte både godis og andre ting vi syns er deilig.
Det som er skremmende er de enorme mengdene som mange har i seg, og det ser ut til å bare øke.
Vi må heller ikke glemme at nordmenn lenge har vært på toppen av brusdrikking i verden, så det er ikke bare i godtediskenn vi fyller på med sukker.



Folk fyller opp stadig større påskeegg, og det er jammen ikke bare til påskeaften, men folk spiser fra påskeegget  stadig vekk i løpet av hele påskeferien. Det er ikke så mange årene siden det var mer vanlig og stor stas med at påskeegget ble gjemt på påskeaften, og ungene ble lykkelige av å finne det og spise alle godeakene som lå inni.
Nå er det "Påskeaften" stadig vekk, og det er ikke bare ungene som skyfler i seg smågodt og sjokolade.

Parallelt med at vi spiser stadig mer godteri og sukker generelt så har overvekt blitt mer vanlig i befolkningen også. Ifølge HUNT-studier så er nå 3 av 4 menn overvektige og 6 av 10 kvinner, og det har også vært en stor økning av overvekt hos barn og unge.

Vi har kort og godt i oss for mye mat og godsaker, samtidig som vi sitter stadig mer på ræva!
Selv om det er oppløftende tendenser til at flere trener regelmessig så oppveier ikke dette det faktum at total aktivitetsmengde i løpet av dagen og uken er alt for liten i forhold til  inntaket av kalorier.

Sukker er godt, men også farlig. Dette fordi det rett og slett er avhengighetsskapende. Sukker gir oss en velværefølelse, og det trigger dannelsen av "lyst"-hormoner i kroppen og hjernen. Søtsmaken på tungen får også fart på smaksløkene som forteller hjernen at dette er deilig.
Men hvitt sukker er helt tomme kalorier, og tilfører ikke kroppen noen nyttige byggestener. Derfor er det svært uheldig utvikling at vi klemmer i oss slike avsindige mengder.

Hva er det som skjer??

Vi voksne må ta et oppgjør mer denne fråtsekulturen, og det er da ikke nødvendig å kjøpe inn slike avsindige mengder selv om butikkene kjører priskrig og frister oss med søte saker i fleng?

Vi koser oss jo gjerne med mye annet godt i høytider som påske også; brus, øl og vin går ned på høykant, og det er gjerne ekstra godt med egg og bacon til frokost og en god biff om kvelden.

Man skal jammen gå lange skiturer for å unngå at påskeferien blir en skikkelig vekt-booster...!




Jeg er opptatt av at man skal kose seg, og man skal unne seg godsaker innimellom. Jeg  har ikke tro på strenge dietter og kostregimer, der man aldri kan unne seg noe som er usunt.
Men det henger ikke på greip at vi trenger å hive i oss slike mengder med godis som vi gjør nå.
Det er jo bare ekkelt, vulgært og grotesk, syns jeg. Og det minner meg mer om patologisk overspising enn kos og nytelse.

Og all den tid vi vet at et av våre største folkehelseproblemer er overvekt og fedme, så syns jeg myndighetene bør ta affære, og reagere når godteri og "sukkermat" kan selges så billig og være det butikkene går til priskrig på!



tirsdag 1. april 2014

Den provoserende rosa rausheten...

Det er ikke lett å gjøre ting riktig, gitt! Spesielt hvis du er en dyktig og fremgangsrik kvinne. Er du i tillegg blond, slank og pen, bør du legge på et par lag ekstra hud for å gjøre deg klar for det som kommer.
Vi ser det om og om igjen. Kaklingen i hønsegården og til dels harde skyts mot de kvinnene som stikker seg frem og kommer seg opp med suksess, men en suksess bygd på feil premisser visst nok, ifølge kritikere, som særlig er kvinner selv.



Vi kan nevne Marte Krogh,"fotballfrue" Karoline Berg Eriksen og nå sist HP-direktør Anita Krohn Traaseth, som har ertet på seg mange etter at hun ga ut boken "Godt nok for de svina". Men ikke minst har hun klart å provosere mange pga at hun har vekket engasjement og begeistring og fått en stor tilhengerskare, også kalt et "digitalt hoff" av journalist Eva Grinde. Krohn Traaseth og Kathrine Aspaas, som har gitt ut "Raushetens tid" med stor suksess, blir kritisert for å skape et masse-hysteri blant andre kvinner, som sender smilefjes og heiarop og ovasjoner i fleng til de fleste ting disse damene legger ut på sosiale medier. De blir beskylt for å digge hverandre gjensidig, og at de som sender smilefjes og hjerter som respons på innlegg gjør dette for å få en tilhørighet til disse forbildene, bygge sitt eget nettverk, og at det er en usunn kultur av forherligelse og dyrking av hverandre.

Ok, det kan så være. Og jeg kan være enig i at det stundom kan se litt komisk og patetisk ut med smilefjes, hjerter og søte heiarop i massevis etter hvert ord disse flotte damene legger ut. Jeg kan også følge tråden med at noen av disse "coache-møtene" og populære treffene som noen av de hotteste kvinnene innen en viss "selvrealiserings-genre" holder for tiden, kan minne om et vekkelsesmøte. Men det skurrer allikevel for meg med all denne kritikken mot den begeistringen noen dyktige kvinner klarer å vekke.

For det første er det feil å angripe Anita Krohn Traaseth. Det er ingen tvil om at  hun en dyktig næringslivsleder. Dessuten har hun og Kathrine Aspaas vekket noe i mange, og de står for meg som forbilder på kvinner som tør å tenke annerledes og å stikke seg frem. Uredd og ikke redde for å by på seg selv. Men det er desverre mange andre som blir redde av at noen ikke er redde for nettopp det.




Og hva er problemet med at aktørene her bruker smilefjes og hjerter som respons, i den hensikt å bygge nettverk? Nettverksbygging har alltid vært viktig og akseptert, og er essensielt i de fleste bransjer og sammenhenger i livet, både profesjonelt og privat. Noen bruker styrerom, andre går på innflytelsesrike lederkurs. Mange igjen, og særlig ekte alfa-hanner drar på jakt sammen, eller trener til Birken, og bruker tiden godt til å lage andre bånd enn bare de sosiale, over en dram eller et jaktbytte.
Men når noen kvinner skaffer kontakter gjennom sosiale medier eller på "rosa" treff, da er det veldig provoserende da! Det er tydeligvis noen som blir fryktelig provosert av denne rausheten som alle disse kvinnene viser hverandre, og mener det er skapt et slags rosa raust tyranni, der ros brukes manipulerende for å skaffe seg posisjoner. Er det slik at vi må inn i en mer "maskulin" måte å heie hverandre frem på for at det skal være akseptabelt og stuerent?

Jaja, det er sikkert noen som misbruker både ros, raushet og postivitet, og heiingen kan få et litt komisk skjær hvis alt disse flotte kvinnene gjør og sier blir møtt med søte hjerter og "you go girl". Det må være rom for konstruktiv kritikk og tilbakemeldinger.
Men jeg reagerer på at det skapes en slik irritasjon og krass kritikk mot medsøstre som klarer å skape en begeistring hos så mange. Jeg syns det er en undervurdering av både hovedpersonene og av dem som følger disse kvinnene og gir dem tilbakemeldinger i sosiale medier, at deres måte å kommunisere på er så "feil".
Selvsagt er all type forherligelse og naive tilbedelse skummel og uheldig, men jeg mener det er uttrykt overdreven skepsis og bekymring i enkelte kritiske innlegg mot den begeistring Krohn Traaseth har skapt.
Min påstand er at hennes utseende og fremtreden er med og provoserer ekstra; hadde hun vært 30 kilo pluss og hatt kommunebrunt kort hår hadde hun kanskje ikke skapt så mye debatt. Hun hadde kanskje ikke skapt så mye begeisgtring heller forsåvidt, hvem vet...?

Når denne saken har roet seg, er jeg forøvrig ikke redd for at vi som kvinner eller samfunn har blitt for rause og snille med hverandre. Det er nok fortsatt misunnelse, jante-lov og smålighet som får råde videre, like mye som rosa hjerter, "likes" og smilefjes. For misunnelse er dessverre en veldig veldig sterk drivkraft i de aller fleste av oss, en drivkraft som faktisk er ganske skambelagt og lite snakket om.
Dét er noe å begynne å tenke på og snakke om det...!



http://www.bt.no/meninger/kronikk/Raushetens-tyranni-3085527.html#.Uzprt1cgiMJ

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Nar-heiingen-blir-parodisk-7507495.html#.Uzp5-lcgiMJ