fredag 24. august 2012

Matberg blir til søppelberg...

Jeg har vært på bærtur i dag, og skogen bugnet av deilige blåbær.
Jeg har ofte tenkt på  og lurt på hvor mange tonn gode og fine bær som råtner hvert eneste år i skog, mark og fjell, og at det er masse uutnyttede naturressurser som ligger der uten å bli brukt.
Men dette er en naturlig del av "livets gang" og  økosystemet.Verre er det å høre at amerikanerene kaster 40% av maten de produserer, hvert eneste år!

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/08/23/kaster-mat-1000-milliarder-hvert-ar

Det er kvalmende å tenke på hvor mye helt bra og fersk mat som går rett på søppeldynga, år etter år.
Verst er det med frukt og grønt, der omlag 50% (!) blir kassert; matvarer som er helt fine og spiselige.
Går man i et amerikansk supermarked, så ser fruktdisken og eplene like fine og "rynkefrie" ut som mange av damene som går og handler der. Ikke en brun flekk på bananene eller uregelmessighet på pærer eller tomater; da er det rett i søpla.

Verden er blitt et forkvaklet sted. Vi blir stadig flere, i rakettfart, og det er stadig flere munner og mette. Stadig flere områder blir tatt i bruk til matproduksjon; regnskog blir hogget ned for å bruke jorden til kvegfór, og vi skysser billig biffkjøtt jorden rundt, og sender norsk fisk til Kina for å komme tilbake som fiskepinner.

Vi syns liksom at det er ille i USA, forbukersamfunn nummer 1.
Men forskning viser at vi desverre ikke er særlig mye bedre her i Norge eller Europa heller.
Vi kasserer omkring 25% av maten vår, noe som tilsvarer 300 000 tonn hvert år! det er nok til å mette fem millioner mennesker i et år.
Dette er mat som kunne ha vært spist uten noen risiko.
Hvorfor er det blitt så ille?
Jeg har vokst opp med en mor som alltid var flink til å utnytte rester og som alltid sa at vi ikke fikk kaste mat.
Jeg husker spennende restemiddager med glede, mens jeg nå ser en tendens med mine egne barn at de rynker litt på nesen når vi skal spise rester. Det er ikke populært...

Vi har også en tendens til å rynke på nesen ganske kjapt dersom brødet er litt tørt, eller frukten er blitt litt "slapp i fisken".
Tørre kanter på osten liker vi heller ikke, og får spader dersom vi ser at "best før"-datoen er i ferd med å passeres.
Vi er blitt nokså hysteriske i forhold til disse tingene, og pga god økonomi og gode tider, så kan vi tillate oss å kaste det i søpla, og gå og kjøpe nytt, i stedet for å raspe den litt tørre osten, steke opp maten som er i ferd med å nå "datoen", eller godta at bananer gjerne har litt brune flekker.

COOP har faktisk en konkurranse gående, som de kaller "Miljøprisen 2012". Der lover de 50 000 kroner til den som kan komme med det beste forslaget til hvordan vi i hverdagen skal kaste mindre mat.

http://miljoprisen.coop.no/

Dette er et kjempefint og veldig viktig tiltak. Vi kan ikke fortsette denne utviklingen, som er et sykt tegn på overflodssamfunnet vårt.Vi driver vel en hard drift på naturressurser som vi gjør, og tenk hvor mye det er å hente på at hver og en av oss blir litt mer bevisste på å kaste mindre mat.

Det er gjerne ikke så mye hver enkelt av oss trenger å gjøre før det gir store utslag
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar