Samleside med alle innlegg fra oktober 2009,
uten kommentarer, reddet etter datakrasj.Borte på dagen…
Er bortreist noen dager, så jeg er litt fjernt både fra heimen og fra bloggingen.
Det er vel Halloween i kveld, med masse skumle barn som traver rundt og “tigger” på dørene. Leser på nettet at noen amerikanere mener at norske barn ikke har forstått den egentlige meningen rundt Halloween, og at hele greia for dem dreier seg om mest mulig godteri og frekke streker.
Håper ikke huset vårt er fullt av egg når vi kommer hjem i morgen da!..
Posted in Uncategorized at October 31st, 2009.
Abort, et vanskelig tema…
På Klikk.no er det intervju med forfatter og journalist Lene Konstali, som har skrevet boken “Ikke bare mamma”. Her har hun intervjuet unge mødre, om dere situasjon i dagens Norge. Det hevdes i intervjuet at både leger, familie og venner presser unge kvinner til abort. http://www.klikk.no/foreldre/foreldrerollen/article512447.ece
Dette er alvorlig tanker og påstander, og det er viktig at det blir satt søkelys på.
Som fastlege for mange jenter og kvinner har jeg jevnlig befatning med temaet abort, og møter alle typer problemstilinger; noen har det helt klart fra første stund at de ønsker en abort, noen er veldig i tvil, og i andre tilfeller ønsker kvinnen å beholde barnet, mens partneren ønsker en abort. Det er ikke bare enkelt å være lege oppe i dette, og det kan være en utfordring å være helt nøytral, og hva er det å være helt nøytral?.. Mange kommer med tusen spørsmål, og man må ofte lufte de ulike mulighetene med kvinnen (evt. paret). I en så sårbar situasjon kan det også hende at pasienten opplever noen av våre “nøytrale” råd som “farget”. Det er umulig å unngå det tror jeg, hvis man byr på seg selv i slike ømtålelige konsultasjoner.
Jeg er helt enig i at det er veldig viktig at vi informerer om de ulike støtteordningene som finnes, og hjelper kvinnen til å se mulighetene, uansett hvilken alder kvinnen har. Man kan ikke bedømme en kvinnes skikkethet som mor direkte ut fra alder! Som artikkelen beskriver, så er det mange sosiale faktorer som er med å avgjør om du blir regnet som en ung eller gammel mor. Dette er veldig forskjellig bare i vårt eget land. I Nord-Norge er det mange steder mye mer “normalt” å være mor når du er 20 enn i Oslo.
Jeg har også stor respekt for det arbeidet Stiftelsen Amathea gjør, og henviser en del kvinner til dem. Amathea tilbyr gratis veiledning for kvinner(par), som er blitt gravid, og er usikker på om de skal fullføre svangerskapet eller ta abort. De veileder kvinnen, og gir henne informasjon og støtte, og skal gi henne en mulighet til å ta et selvstendig valg. De tilbyr også samtaler videre i svangerskapet, svangerskapskurs for enslige mødre, m.m.
Se nærmere på www.amathea.no
Aborttallene i Norge er på vei opp igjen, særlig i aldersgruppen 20-24 år. Jeg syns dette er trist og bekymringsfullt. I fjor ble det utført over 16000 svangerskapsavbrudd i Norge, 900 mer enn året før! Det er synd hvis mange av disse kvinnene tar abort dersom det skyldes for dårlig informasjon om rettigheter og muligheter, eller samfunnets holdning til det å få barn i ung alder.
Imidlertid syns jeg vi må tenke litt gjennom hvorfor så mange i det hele tatt kommer opp i en situasjon at man blir gravid, og må bli stilt for det vanskelige valget abort/ ikke abort. Det må jo også bety at mange er sløve når det gjelder prevensjon, og dette er bekreftet gjennom undersøkelser. Nordmenn er veldig dårlige til å bruke kondom, og beskytte seg mot både graviditet og kjønnssykdommer, sammenlignet med mange andre land.
Vi er også “berømt” for mye drikking når vi er på fest, og hvis vi i tillegg ikke vil bruke fast prevensjon fordi vi ikke har fast partner, og ikke gidder å plundre med kondom; ja da sier det seg selv!..
Jeg bruker mye tid og krefter på å informere og motivere kvinner til å bruke prevensjon og ha sikker sex, gutter og for den del. Abort må aldri bli en enkel løsning, for det er det ikke.
Det er jo også en veldig stor og hyppig bruk av angrepille, så det er tydeligvis mange som gambler på å ha et sex-liv, men som ikke vil bruke sikker prevensjon.
Dette er et felt jeg syns det må tas mer fatt i. Bl.a. må det ble mer seksualundervisning i skolene, og det må en holdningsendring til. Jeg vet ikke helt hvordan vi skal få det til, abortstatistikkene viser ikke at vi har lykkes akkurat…
Men, bruk prevensjon damer! Det er så lite bivirkninger og plunder med de ulike prevensjonsmidlene vi har. Det er ikke alltid uten bivirkning, verken fysisk eller mentalt, å ta abort heller… Gutta må også skjerpe seg, og ta sin del av ansvaret. Der har vi som foreldre til gutter også et ansvar, å oppdra dem slik at de skjønner at det ikke er bare jenta som skal passe på og ta hele ansvaret.
Dette ble et litt hummer og kanari-innlegg, med flere viktige og vanskelige tema. Temaene fortjener mer omtale i senere innlegg, så det skal bli!
Posted in Uncategorized at October 28th, 2009.
Parabener fy fy
Nå har det kommet en ny rapport om parabener i hudpleieprodukter for barn, denne gangen fra Miljøstyrelsen i Danmark. Dette viser enda tydeligere at parabener er mer helseskadelig for barn enn tidligere antatt.
Parabener er kjemiske stoffer som brukes som konserveringsmidler i bl.a. hudpleieprodukter. Det er særlig et par typer parabener som er kjent som spesielt uheldige; propylparaben og butylparaben.
Parabener kan virke hormonforstyrrende, fordi de ligner på østrogen. Dyreforsøk har vist at østrogenlignende stoffer kan føre til tidlig utvikling av bryster og pubertet og nedsatt sædkvalitet. Det er funnet at det hos mennesker kan sammenheng mellom disse stoffene og tidlig pubertetsutvikling og brystkreft.
Â
Heldigvis finnes det nå en del ulike typer hudpleie for barn uten parabener. Når det gjelder solkrem, står det dårligere til, og det finnes ikke mange alternativer på markedet.
Vi har heldigvis vårt på det tørre når det gjelder hudproduktene i Lykkelig som liten:)
Posted in Uncategorized at October 27th, 2009.
Gleder i svangerskapet
Jeg ble ringt opp av Klikk.no i dag, og spurt om jeg hadde noen tanker og forslag til hva som kunne gi glede i svangerskapet. Dette litt i lys av at det ofte står veldig mange negative og “skumle” ting, både i aviser og på nettet.
Det var veldig hyggelig å bli spurt:) De første jeg tenker er jo at svangerskapet vel skal være GLEDELIG og EN GLEDE!
Det er synd hvis vi dynges ned av så mange “does and don´ts” at folk blir hindret i å glede seg over alle forandringene som skjer med kropp og sjel under et svangerskap. Det er selvfølgelig viktig at vi som helsepersonell kommer med gode og saklige råd, og omsorg. Det er imidlertid viktig å tenke gjennom hvor mye energi man bruker på å holde seg oppdatert på alt, til enhver tid. Det er en del fora som har en tendens til å dyrke problemer og negative opplevelser hos gravide, og det er viktig å prøve å styre unna for mye av dette.
Bruk svangerskapet som en gylden anledning til å gå litt mer inn i deg selv. Det skjer så utrolig mye fascinerende med kroppen, og man må bruke litt tid og være “med” for å merke de små forandringene som skjer, hele tiden.
Gode hjelpemidler til å bli litt mer kjent med sitt indre kan være så enkelt som å gire ned, ta seg tid til å sitte eller ligge i sofaen med god musikk, en bok, eller bare i stillhet. Andre måter kan være ulike typer yoga, mindfullness eller meditasjon.
Kombiner det at du bør holde deg litt i form, med å bruke naturen mer enn du kanskje har gjort. Gå en tur, nyt frisk luft og flott natur.
Lag deg en egen “Gledeskonto”, der du kan sette inn positive JA-ting, som du kan ta ut innimellom. Dette kan være å lese en god bok, sette på en CD med Mozart eller gregoriansk musikk, bestille deg time til fotpleie eller ansiktspleie. m.m.
Stress ned og kos deg, og gled deg over underet i kroppen din:)
Se ellers på: http://www.klikk.no/foreldre/gravid/article511441.ece
Posted in Uncategorized at October 26th, 2009.
Kom og kjøp vafler!
Fem ivrige små som laget vaffel-kiosk i gata i dag, til inntekt for UNICEF, i anledning FN-dagen i går.
De samlet inn 285 kroner, og var veldig stolte og fornøyde:)
Posted in Uncategorized at October 25th, 2009.
Tøffe damer!
Det er mange ulike oppgaver man får:) I går var jeg såkalt stevnelege på håndballkamp! Byåsen Elitehåndballag spilte mot danske Viborg i Champions League, og jeg skulle ta meg av evt syke utenfor banen. Heldigvis fikk ingen hjertestans eller besvimelse blant de 3000 tilskuerene, så jeg fikk mulighet til å følge med på kampen:)
Min bedre halvdel er laglege for Byåsenjentene: heldigvis fikk han heller ikke noe å gjøre i går. Men fy søren for en tøff sport! Store, lange og sterke damer, dette er ikke noen “frøken-sport”!
Det ble tap i går, ikke helt uventet, fordi Viborg vant hele Champions League i fjor, og er dermed Europas (verdens?) beste klubblag.
Men, uansett; heia Byåsen!
Marit Malm Frafjord dundrer inn en ball. Hun spiller også på landslaget.
Posted in Uncategorized at October 25th, 2009.
Svineinfluensa igjen…
Da har det vært pressekonferanse med helseministeren, og fra Folkehelsa.
Anbefalingene er stort sett som dem jeg skrev i bloggen i går. Ta en titt på den.
De anbefaler nå alle å ta vaksinen, helt ned til 6 måneder gamle babyer. Men det er risikogruppene som skal ha vaksine først, så det kan ta en del uker før alle har mulighet til å bli vaksinert. De som vil bli først prioritert først, etter risikogruppene, er bl.a. foreldre til spedbarn under 6 måneder.
De regner med at det holder med 1 dose av vaksinen, unntatt barn under 10 år, som trolig må ha to doser med minst 3 ukers mellomrom.
I mellomtiden; SLAPP AV. De fleste blir ikke alvorlig syke, det er viktig å huske det. Likevel kommer influensaen for fullt fremover nå, og dere kan gjøre mye ved å ha gode rutiner for håndvask, hosting og nysing.
Ellers så har www.pandemi.no hele tiden oppdatert kunnskap om svineinfluensaen.
Posted in Uncategorized at October 23rd, 2009.
Svineinfluensa
Jeg har vært på 3 timers møte om svineinfluensa i ettermiddag, sammen med mange andre fastleger, og det var folk fra øverste hold i Folkehelsa som holdt møte. Så nå har jeg vel blitt klokere på hva jeg skal si og anbefale?…
Joda, jeg har vel det, selv om et slikt møte heller ikke kan gi 100% svar på alt. Det er nok noe vi bare må akseptere, for det er en helt spesiell situasjon vi er oppe i nå. Det har svirret med råd, anbefalinger og advarsler fra i vår, og folk tenker HVA SKAL VI GJØRE?
Myndighetene skal ha en stor pressekonferanse i morgen tidlig kl 10. Da skal de komme med de siste nye rådene, så jeg anbefaler å få med seg det.
Før det, skal jeg prøve å summere opp det jeg fikk med meg fra møtet i dag, spesielt når det gjelder gravide.
*Aller først; de fleste som får influensa H1N1, blir bare mildt syke. Imidlertid har man ved svineinfluensaen sett større tendens til at man kan få alvorlig lungesykdom hvis man først blir skikkelig syk. Dette er pga av at dette viruset har en større tendens til å gå lenger ned i lungene enn de fleste andre influensavirusene vi kjenner til.
*Gravide har 4-9 ganger større risiko for alvorlig sykdom og død en resten av befolkningen. Risikoen øker utover i svangerskapet. De har ikke i utgangspunktet større risiko for å bli smittet av influensaen, men hvis de først blir smittet, har de altså denne klart større risikoen for å bli alvorlig syk. Grunnen til dette er at man i svangerskapet har litt “nedsatt” immunforsvar, for at kroppen ikke skal se på fosteret som et “fremmedlegeme”, men ha best mulig miljø for det. De gravide får også en mindre lungekapasitet utover svangerskapet pga plassforholdene når magen vokser.
*Viruset ser ut til å smitte lett. Det viktigste man kan gjøre, er å vaske hendene mye, og at folk er flinke til ikke å hoste utover i rommet eller mot folk.
*Gravide anbefales å ta vaksinen når den nå kommer ut i kommunene. De er en prioritert gruppe, sammen med kronisk lungesyke, astmatikere, diabetikere, folk med nedsatt immunforsvar. Det er yngre folk som er mest utsatt for å bli dårlig av svineinfluensa.
*Det er bare gravide som har passert 12 uker som skal vaksineres. Man er usikker på å gi vaksinen i første trimester, pga at organene til fosteret dannes da. De mener vel ikke at vaksinen gir noen klar risiko for fosterskade, men det vil alltid være en tvil dersom et barn blir født med misdannelse, der moren fikk vaksine før uke 12, selv om det ikke var vaksinen sin “skyld”.
*Ammende mødre anbefales å ta vaksinen, det kan også beskytte barnet.
Vaksinen heter Pandemix, og det har vært skrevet mye om den, og mange har vært skeptiske til den. Det har mest gått på at den er så lite utprøvd, at det er kvikksølv i den, og et stoff som heter Skvalen.
De aller fleste stoffene i vaksinen er brukt før i andre vaksiner. Denne eksakte vaksinen er naturlig nok (pga situasjonen) og selvfølgelig dessverre, ikke prøvd ut i svært stor grad. Jeg velger imidlertid å stole på at Folkehelsa og WHO har rett i at det ikke er grunn til å være bekymret for alvorlige bivirkninger av den.
DET ER IKKE LEVENDE VIRUS I VAKSINEN. MAN KAN IKKE FÃ… SVINEINFLUENSA AV Ã… TA DEN.
Kvikksølvet, kalt Tiomersal, er brukt i vaksiner verden rundt, og var helt vanlig i barnevaksinene her i Norge også til langt utpå 1990-tallet. Det er ikke snakk om store mengder, faktisk får vi i oss minst like store mengder ved et vanlig kosthold. Dette kvikksølvet er tilsatt som et konserveringsmiddel.
Skvalen er et annet stoff som det har stått veldig mye om. Dette er et stoff som er tilsatt for å øke immunresponsen av vaksinen, slik at den skal gi bedre beskyttelse. Skvalen er en naturlig olje, og man får i seg en god del bare ved å spise olivenolje f.eks. Det er skrevet og “synset” mye om dette stoffet, men såvidt Folkehelsa og WHO informerer, så skulle det ikke være grunn til bekymring.
*Man kan få litt bivirkninger etter at man har tatt vaksinen, som ømhet rundt stikket, hodepine, trøtthet, feberfølelse. Kanskje litt mer enn ved vanlig influensavaksine. Men nå har mange tusen svensker vaksinert seg, og så vidt jeg vet så har det ikke blitt rapportert alvorlige bivirkninger.
*Det ser ut til at influensaen er på full vei nå, og vaksineringen har startet.
*Dersom du ikke har vaksinert deg, og noen i huset ditt har fått påvist svineinfluensa, så er anbefalingen at du som gravid skal ta influensamedisin, Relenza eller Tamiflu. Snakk med legen din om det.
KONKLUSJON:
Det går ikke an å få svar på alt man lurer på, og det finnes ikke noe fasitsvar når det gjelder svineinfluensa eller vaksinering. Jeg har imidlertid valgt å råde folk til å vaksinere seg, også gravide, ut fra det jeg vet nå.
Man kan aldri gardere seg for evt langtidseffekter, dette vet man ikke sikkert. Det man vet sikkert er at risikoen for å bli alvorlig syk som gravid er såpass stor, at jeg syns det er fornuftig å vaksinere seg.
Jeg håper dere blir litt klokere av dette. Ta en titt på hva de sier i morgen også.
LYKKE TIL!
Posted in Uncategorized at October 22nd, 2009.
Kurs, kurs, kurs…
Nå har jeg holdt fem foredrag på to dager, puh!
Det er en stor kongress her i Trondheim hele denne uka, Nidaroskongressen, som er for fastleger og medarbeidere på legekontorer. Alle kursene jeg har holdt har gått på svangerskapsomsorg, for dette er jo noe jeg brenner veldig for:) Så håper jeg kursdeltakerene har fått med se noe fornuftig etter kursene mine.. Jeg har vært innom alt mulig som har handlet om gravide og barselkvinner; plager, kosthold, trening, tips og råd, jobb&svangerskap, amming, reising, sex, hvordan bli en flinkere fastlege for de gravide. You name it!
En ting alle er opptatt av for tiden, også på en legekongress- er svineinfluensa! Jeg fikk masse spørsmål om dette, når det gjelder gravide og vaksinering bl.a. Det er jammen ikke lett å svare kort og entydig på dette, og vi leger får mange, og stadig retningslinjer også. Men jeg tror jeg har en viss oversikt nå, og tenkte å ha en liten gjennomgang av dette i her på bloggen i morgen.
God kveld!
Posted in Uncategorized at October 21st, 2009.
Ibux er bra, men…
Leste forleden at inntaket av smertestillende tabletter har eksplodert blant unge. 1 av 4 bruker smertestillende minst en gang i uka, og det er en kjempestor økning på noen år.
Hva i all verden er det som skjer? En teori er at man ikke lærer seg å takle smerte, verken fysisk eller psykisk, og kanskje danner media et bilde av hvor vellykket man bør være?
Jeg tror også at en stor tilgjengelighet av reseptfrie tabletter gjør at det virker mer “ufarlig” på en måte. De siste årene har Ibux og Paracetpakken ligget rett foran deg i Rema-kassen; da er det fort gjort å ta med seg en pakning dersom man kjenner seg litt tung i hodet eller har litt menssmerter. Riktignok er det tykke pakningsvedlegg med, men hvor mange unge er det som leser gjennom det da?
Som en bivirkning av dette ser man en økning i såkalt medikamentindusert hodepine. Dette er en type kronisk hodepine man får dersom man bruker for mye smertestillende medisiner over tid. Det ironiske er at mange tar Ibux, Naproxen eller lignende hvis man har hodepine, men så ender man altså opp med enda mer hodepine!
Det er ikke alltid så lett å finne ut av dette problemet selv, og da er det vi leger som må være flinke til å spørre om disse tingene. For man trenger ofte hjelp til å komme på rett spor igjen. Det er da vanlig å slutte brått med tablettene, og noen blir forbigående verre, rene abstinensen. Men det gir seg, og man får hjelp av legen til å finne ut om det er en migrene eller noe annet bakenforliggende som trenger en behandling.
Når det gjelder Ibux, så er det også viktig for gravide å være obs på bruken av denne. Den skal absolutt ikke brukes i de siste tre månedene av svangerskapet, da den kan forstyrre lukningen av et stort blodkar nær hjertet til fosteret.
Det er ikke forsket nok på bruk av Ibux tidlig i svangerskapet, men det har vært teorier om at det kan være skadelig for fosteret. Det sies også at det kan redusere sjansen for å bli gravid, slik at man bør slutte å bruke det dersom man har planer om dette.
Så, hvorfor ikke stå over i de månedene det er snakk om? Paracet kan brukes dersom det trengs.
Men slapp av , og ikke få dårlig samvittighet dersom du nå leser dette, er gravid, og har tatt deg en Ibux eller tre. Det går helt sikkert bra:)
Posted in Uncategorized at October 18th, 2009.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar