onsdag 30. september 2009

September 2009

Samleside med alle innlegg fra september 2009, 
uten kommentarer, reddet etter datakrasj.

Hurra for COOP

Jeg skrev i bloggen i forrige uke, den 23 september, om at det brukes et potensielt farlig stoff, Bisfenol A, i en del smokker og tåteflasker. Programmet FBI tok det opp på NRK, og dette har tydeligvis gitt resultater; nå har COOP-kjeden og flere apotekkjeder bestemt seg for å tømme hyllene for varer som inneholder dette stoffet:)
Så bra at de tar denne bekymringen alvorlig, og at så mange foreldre har engasjert seg og tydelig er bevisste på hva de gir ungene sine!

Posted in Uncategorized at September 30th, 2009. 

Gravidplager du ikke visste om…
Jeg så en artikkel på Klikk.no, hvor det var beskrevet 10 gravidplager som angivelig er ukjente- og pinlige, ifølge artikkelen. http://www.klikk.no/foreldre/gravid/article502919.ece
Plagene som var ramset opp var:
1) Luft i magen
2) Rar hårvekst
3) Tisser i buksa
4) Økt utflod
5) Snorking
6) Svetting
7) Numne hender
8) Sikling
9) Mørke flekker i ansiktet
10) Store og mørke brystvorter

Det er fint at plager og tilstander som kan være “pinlige” og ekle tas opp, og det kan gi den gravide en større trygghet og aksept for at det hun evt har gått og kjent på er ganske normalt.
Som fastlege for mange gravide prøver jeg å få til en setting der det forhåpentligvis føles greit å komme med alle slags spørsmål og plager, uansett hvor pinlige eller dumme de enn føles. Jeg prøver også å fortelle den gravide om ulike små og store forandringer som skjer i den gravide kroppen, som kanskje ikke er så kjent.

For å ta punkt 1) over, så ser jeg veldig ofte at de gravide sliter med oppblåst og treg mage. Graviditetshormonene gjør at tarmen jobber tregere, og da er det viktig å hjelpe litt til, i form av mat og drikke som holder tarmen i gang. Jeg anbefaler dem å spise svisker, biola, linfrø,  og mye fiber,bl.a., og det hjelper også å holde seg i form.
En veldig vanlig plage som ikke var nevnt i artikkelen, som gjerne kommer etter fødselen, er hemorroider.
Dette oppstår når blodkarene rundt endetarmen får økt trykk over tid, og det blir en slags åreknuter.
Dette er også et problem som noen syns det er ekkelt å ta opp, men som mange kjenner seg veldig godt igjen i hvis jeg spør dem. OK, det er litt ekkelt og fælt å snakke om at du har plager i endetarmsområdet, men det er nå slik at dette er et veldig vanlig problem, og det er synd hvis det blir slik at folk ikke hæler å snakke om slike ting.
Hemorroider kan også oppstå under svangerskapet, pga treg mage, og at man bruker mye trykk når man er på do. Det er også et veldig stort press på endetarmen under selve fødselen, og de fleste som har født kjenner seg sikkert igjen i det!!…
For de fleste så bedrer det seg etter en stund, når tarmen normaliseres, og evt med hjelp av hemorroidesalve eller stikkpille. Noen blir imidlertid så plaget at de må fjerne de mest plagsomme hemoroidene ved et lite inngrep, men dette er sjelden etter fødsel, heldigvis.

Ikke vær redd for å ta opp pinlige eller ekle spørsmål, damer! Selvfølgelig føler man seg ikke særlig lekker eller innbydende hvis man snorker, lekker litt  i trusa eller har hemorroider. Men det er ofte hjelp å få, og det går gjerne over etter fødselen. Og ikke minst; vi må vokte oss for “skjønnhetstyranniet”, der man verken skal ha hårvekst, kroppslukt, kroppsfett eller kroppslyder!..

Posted in Uncategorized at September 29th, 2009. 

Har du luktet høsten?
Var ute og ruslet rundt innsjøen i nærheten i dag, og nøt alle de vakre fargenyansene som naturen har å by på i disse dager. Det bugner av variasjoner i grønt, oransje, brunt og gult. Så oppdaget jeg lukten av høst, så godt det var! Denne blandingen av vått løv, frisk luft og tungt gress ga en duft som gjorde opplevelsen av den vakre høstnaturen enda flottere.
Innimellom klarer man å være til stede i gjøremålene sine; man greier å koble ut alle tanker, planer og gjøremål man burde ha gjort eller bør gjøre siden.  Man bare er, og nyter øyeblikket slik det er. Klarer man det, får man ofte en sterkere opplevelse av det man faktisk holder på med her og nå.
I vår hektiske hverdag er det ikke så ofte vi får til å bare være, og vi tenker gjerne enten på det vi har gjort eller det vi skal og burde gjøre.
Man kan øve seg på dette, og det trenger ikke å ta så mye tid og energi å lære seg å stoppe opp litt i hverdagen, og bare være. Det er ihvertfall deilig, og jeg tror det er veldig godt for både kropp og sjel også:)

Jeg skal skrive litt mer om Mindfulness senere.
Posted in Uncategorized at September 28th, 2009.  

An apple a day…
…keeps the doctor away!
Vel, dokter´n dukker opp allikevel, med bare et lite innlegg i kveld-
Epletrærne bugner fortsatt mange steder, og det er mye deilig norsk frukt å få i butikkene nå om dagen. Det er bare å lukke øynene for kiloprisen, og nyte norske saftige og smaksrike epler i den korte sesongen de er her! Sunt er det og:)

Posted in Uncategorized at September 27th, 2009.


Tren i svangerskapet!
Dette er en av mine kjepphester når jeg har gravide på svangerskapskontroll, eller på svangerskapskursene mine; hold deg i form under svangerskapet, og etterpå!!
Faktum er at mange kvinner slutter å trene når de blir gravide. Omtrent halvparten av oss trener regelmessig før vi blir gravide, mens bare 1 av 5 driver med regelmessig aktivitet i uke 30 av svangerskapet.
VG viser i dag til nye resultater fra forskning i Mor og barnstudien, der det viser seg at man har 28% redusert risiko for å føde et stort barn dersom man trener jevnlig under graviditeten, (www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=580447). Faktum er at det de siste årene har vært en klar tendens til at vi føder stadig tyngre og “fetere” barn. Dette gir bl.a. en økt risiko for at barnet blir overvektig også senere i livet.

Og hva med mor? Det er MASSE gode grunner til at gravide kvinner skal holde seg i form og trene under svangerskapet! Jeg skal ramse opp noen av argumentene for at man bør komme seg opp av godstolen, selv om man føler seg tung og sliten med en stadig voksende mage:
1) Man kan unngå ugunstig vektøkning
2) Man reduserer riskoen for svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning
3) Det kan forebygge vanlige plager som rygg-og bekkensmerter
4) Det forebygger urinlekkasje
5) Man kan få lettere og raskere fødsel
6) Trening gir bedre psykisk helse, man føler mer overskudd og velvære i kropp og sjel
7) Det kan redusere risikoen for barseldepresjon
8) Det kan gjøre at flere klarer å holde seg i jobb, og unngå sykmeldinger
You name it!..

Det er selvfølgelig viktig å trene ut fra det nivået man er vant med fra før. Man skal ikke begynne med hard trening i svangerskapet dersom man ikke er vant til å trene fra før. Det kan være fornuftig å søke råd hos en lege eller fysioterapeut som interesserer seg for dette, og det finnes i de fleste større byer treningspartier som egner seg for gravide og barselkvinner.
Det er også supert å bruke naturen,og gå seg raske turer, svømme, og gjøre “riktige” øvelser på gulvet hjemme. Det  ligger mye info på nettet eller man kan få kjøpt trenings-DVDer.
Det er bare å komme igang:)

Posted in Uncategorized at September 25th, 2009.

Blogge-damer…
Jeg har registrert meg i www.mammabloggere.com
Dette er en ny verden for meg, det må jeg bare innrømme. Ut fra det jeg ser, så tror jeg nok min blogg blir litt på siden av de “klassiske” mammabloggene, men hvorfor ikke? Det er artig å prøve seg litt frem på sin egen vei:)
Posted in Uncategorized at September 23rd, 2009.

Apropos miljøvennlig, hva med smokkene og tåteflaskene?..
I kveld kommer det et innslag på NRK, i programmet FBI, der de omtaler bruk av det potensielt giftige stoffet Bisfenol A i tåteflasker og smokker.
Mange av tåteflaskene og smokkene på det norske markedet blir laget av plasttypen Polykarbonat, og dette inneholder Bisfenol A.
De lærde strides om hvor farlig det egentlig er at små mengder av dette stoffet lekker ut av plasten, og overføres til  barnet. I bl.a. Danmark har de nå kommet med et forbud mot stoffet til produksjon av smokker og tåteflasker, og spørsmålet er vel om man skal kjøre “føre var”-prinsippet og forby det i flere land også.

Det er jammen ikke greit å være foreldre, og skulle klare å holde styr på alle farer som lurer…
Det anbefales herved å se programmet i kveld, og å gå inn på www.nrk.no/programmer/tv/fbi
Posted in Uncategorized at September 23rd, 2009.

Trygt, godt og miljøvennlig:)


Jeg tenkte jeg måtte ha et lite reklameinnlegg for firmaet til meg og mannen min; Lykkelig som liten!
Vi får stadig flere kunder som handler i nettbutikken vår www.lykkeligsomliten.no
Artig og inspirerende!
Vi startet i det små med egenproduksjon av naturlige og rene salver og oljer til våre egne småtasser for en del år siden. Vi var lei av å finne bare dårlige og “billige” stelleprodukter i butikkhyllene, og derfor satte vi oss ned og studerte, leste og prøvde ut ulike blandinger av oljer, vitaminer og andre ingredienser. Slik ble “Lykkelig som liten” til!
Nå har vi fått et kjempespennende samarbeid med nonnene ved Tautra Kloster i Trøndelag. De har produsert såper og kremer i mange år, og gir oss mange gode innspill og råd.
Alle våre produkter er uten parabener, og vi bruker bare naturlige oljer. Det veldig skånsomt for huden, og for miljøet:)

Per  i dag har vi tre produkter for salg: barnesalve, badeolje og ammesalve. Det kommer en hudkrem om kort tid. Og vi har flere nye produkter på trappene! Følg med på hjemmesiden vår: www.lykkeligsomliten.no


Posted in Uncategorized at September 22nd, 2009. 

Graviditetsønske? Husk Folat!
Mange som planlegger graviditet har heldigvis fått med seg at de bør spise vitaminet Folat en måned før planlagt befruktning, og i de første tre månedene av svangerskapet. Dette er med og reduserer risikoen for såkalte nevralrørsdefekter hos fosteret.
Nå har det kommet ny forskning på bordet, som viser at Folat-tilskudd i minst 1 år før graviditeten kan redusere andelen av for tidlig fødte med opptil 70%!
Det gjenstår fortsatt mye forskning for å få det bekreftet sikkert. Men den store undersøkelsen fra USA viser altså at vi trolig kan unngå en del fødsler i uke 20-30 dersom vi spiser B-vitaminet Folat i over ett år før svangerskapet starter.
 
Dette er ingen offentlig anbefaling i Norge, men det blir spennende å følge utviklingen! Inntil videre er mitt råd å starte med Folat-tabletten i hvertfall måneden før du planlegger “The Big bang”:)


Posted in Uncategorized at September 21st, 2009.

Kommer tannfeen, montro?..


Tror knapt nok det er noe sted at prisnivået har steget mer enn hos tannfeen. Fra 1 eller 2 kroner i “gamle dager” til 20 kroner tanna nå. Ikke rart at vår lille frøken ville ha pappa til å trekke ut fortann nummer to når den ene falt ut! 40 blanke kroner hadde tannfeen lagt i glasset i løpet av natten:)
Posted in Uncategorized at September 20th, 2009.