tirsdag 30. oktober 2012

Langt fra kaviar til Big Mac...

Helgen har vært tilbragt i St Petersburg, en by som setter dype spor fra første stund!

Denne millionbyen, som har en voldsom historie med kriger, tsarvelde, overdådig luskus og bunnløs fattigdom.
Det er ikke mange andre steder enn i Vinterpalasset at man i løpet av få timer vandrer omkring mellom rom fulle av malerier av Rubens, Rembrandt, Leonardo da Vinci, kilovis med gull på vegger og tak og utsmykninger som ikke kan beskrives med ord!St Petersburg oser av gammel velstand, og det er fascinerende å se hvilken standard det er på bygninger, som er oppusset og vedlikeholdt, rent og pent over alt, og en bilpark som nærmest kan måle seg med her i landet.
Men man lurer jo på om denne vakre storbyen er et "utsetillingsvindu" for Russland da, og at virkeligheten er en nokså annen dersom man hadde dratt et stykke ut på landsbygda...

En annen ting som var "fascinerende" var de stive prisene på mye av det som regnes som "vestlig". Ikke minst gjaldt det drikkevarer på restauranter, der det var rene ruin-prosjektet å finne på å kjøpe seg en flaske fransk eller italiensk vin! Prisene var så ille at til  og med Norge ble billig, og det sier litt. Det kom fort på opp i 2000 kroner for en god flaske rødvin, og da ble det faktisk artig å prøve russiske dråper, som var gode de og!

Det er noe som heter "Big Mac-indeksen", etter at The Economist innførte denne uhøytidlige måten å sammenligne ulike lands økonomi på. Helt enkelt sagt, av en absolutt ikke-økonom, så kan prisen på en Big Mac si litt om levestandard, prisnivå og valuta i et land.
Far i huset har alltid vært fascinert av dette, og dratt oss med til en MacDonalds for å sjekke prisnivået, til stor glede for de minste iallefall;-)

Mens en burger koster 55 kroner her i Norge, betaler man 84 rubler, eller 17 kroner i Russland.
Det var langt fra "hvermannsen" sin burgerpris til de prisene vi måtte betale på de gode restaurantene rundt om i byen, der russisk kaviar kunne kjøpes for tusener for noen gram. Slike steder kan de aller fleste russere trolig aldri får råd til å sette sine ben, og det er fobeholdt den rike eliten og alle de andre nyrike...

Jeg syns "Big Mac-indeksen" sa meg noe om det enorme klasseskillet som er det russiske samfunnet, der man er vitne til den ytterst luksus og den største fattigdom.

Luksus og stormannsgalskap har visst alltid vært en del av kultur og historie i St Petersburg, og det var tydelig den dag i dag...!