torsdag 18. april 2013

Kom dere på understellsjekk...!

Et vanlig innslag i en arbeidsdag hos en fastlege, ikke minst en kvinnelig en, er å ha pasienter som kommer for å ta celleprøve.
Bare i dag har det vært tre damer innom meg for å ta den faste celleprøven, som vi kvinner anbefales å ta hvert tredje år. Glemmer vi å ta den, får vi brev fra Kreftregisteret om at det er på tide.

Men allikevel er det i følge Dagens Medisin mange som unnlater å komme seg til legen for å ta celleprøve, selv om de er innenfor den gruppen som anbefales dette.

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/reagerer-ikke-pa-celleprove-innkalling/

Dette er urovekkende nyheter, særlig fordi livmorhalskreft faktisk har økt med 25% det siste tiåret, blant kvinner mellom 25-29 år.
Celleprøven er en viktig "garanti", eller iallefall en veldig trygghet, for å få oppdaget om man har celleforandringer i livmorhalsen, som kan utvikle seg til kreft. Derfor er det veldig viktig å få ut budskapet om kvinner må komme seg til legen, selv om mange sikkert gruer seg til å gjennomgå en gynekologisk undersøkelse.
Det er jo helt naturlig at man kan grue seg til å klatre opp i en gynstol. Men om det er bare dette som gjør at mange kvinner ignorerer rådene og brevene om kontroll, det vet jeg ikke. En del damer sier at de glemmer det, og kommer så når det kanskje har gått enda et år etter forrige varsel.

Kreft i livmorhalsen er en vanlig krefttype, og det er den nest vanligste typen som rammer kvinner, omlag 300 hvert år. Ca 100 kvinner dør av det årlig.

Man tror at en av grunnene til å denne krefttypen har økt såpass mye det siste tiåret, er endrete seksualvaner, bl.a. hovedårsaken til celleforandringene som leder til kreft, er det såkalte HPV-viruset, som smitter ved ubeskyttet sex.
Viruset endrer cellene, som da kan utvikle seg i en retning som gir kreft. Det vanligste er å få "uskyldige" celleforandringer, som man kan se an, evt fjerne ved små inngrep før de utvikler seg til kreft.

Den største synderen for at celleforandringer og livmorhalskreft hat økt slik, er vel at vi nordmenn er elendige til å bruke kondom! Ubeskyttet sex, skifte av partnere og et stadig større antall partnere har blitt mer vanlig, men folk er utrolig naive og korttenkte, når de hopper i høyet uten å tenke på konsekvensene.
Det florerer med chlamydia, kjønnsvorter og HPV, men likevel virker det som om folk har skylapper på og buksene av når de får lyst til å nyte livets goder.
Vi er helt i bånn når det gjelder kondombruk i Europa, og jeg syns det er ganske pinlig egentlig.
Det er iallefall veldig trasig når det kommer jenter til med med celleforandringer, som enten gir dem store bekymringer, eller i verste fall ulike stadier av kreft i underlivet.
Det er ikke alltid dette skyldes HPV eller seksualvaner, selvfølgelig. Noen ganger kan man ikke finne forklaringer på hvorfor noen blir rammet.

Men budskapet mitt er å komme seg til legen og få tatt celleprøven. Det er en god og trygg investering i helsa.
Og ikke glem kondomet heller da...;-)
tirsdag 16. april 2013

Et møte med fortid og nåtid i "Den evige stad"...

Min kjære mor fylte nylig "rundt" år, og det må jo feires!
Men hva gir man til en eldre kvinne, som har "alt" og det hun trenger?
Reiseglad som jeg selv er, så kom jeg opp med ideen om å ta henne med til en by hun har drømt om å besøke siden hun var ungdom nemlig evige og vakre Roma!
Mine storesøsken tente på ideen, og vi har nylig kommet tilbake etter fire fantastiske og minnerike dager sammen med vår kjære mor.
Ikke siden vi var barn, for noen tiår siden, har vi reist sammen på ferie, så spenningen og forventningene var store og spente da vi satte oss på flyet.
Man endrer seg jo med tiden, man har hver sine liv, vaner og uvaner. Men det er samtidig fascinerende hvordan man blir "som før" sammen med sin nærmeste familie, og gamle roller og mønstre blir som nye, på godt og vondt. Det er det familie er, men så heldige vi er som har muligheten til å ta moren vår med på en slik reise, og oppleve noe slikt sammen!

Fra start til slutt var det kos, latter, opplevelser og fine stunder.
Ingen ting er som å ha felles opplevelser; det er er uendelig mer verdifullt enn å fylle skuffer og skap med nye ting.

Og så Roma da! Man blir aldri ferdig med Roma, og ingen steder møtes fortid og nåtid mer tydelig enn i denne byen. Det er som å gå og leve i et levende museum, og hvor man enn snur og vender på seg, så kjenner man på at man er en del av historien.
Så dette ble en "historisk" reise på mange måter, og så glad jeg er for at vi fikk det til.
Man angrer gjerne mer på det man ikke gjorde enn da man gjorde...;-)