torsdag 6. desember 2012

En julekalender uten like...

Jeg har registrert at både Facebook og nettet forøvrig florerer av "Julekalendre" som vi vel helst skal følge, og ta del i.
I tillegg er det julekalendre i alle fasonger og prisklasser i alle hjem vil jeg tro.

Jeg har generelt litt vanskelig for å "følge" slike kalendre, og andre typer konkurranser og opplegg som krever at jeg skal følge med og holde tritt jevnlig, ja daglig i denne tiden.
Men så er jeg så heldig å ha en liten frøken som elsker å klippe, lime og ikke minst skrive og filosofere.
Og i år har hun bestemt seg for å lage kalender til mamma, og gjett om jeg blir glad for det!

Alle "lukene" består av papir, pakker og innpakkede "hemmeligheter", som er tapet rett på veggen...;-)
Det blir faktisk rent så dekorativt, og det er spennende å se hva hun har funnet på fra dag til dag!

I dag var det et fint dikt; og hvem vet hva hun har funnet på til mamma i morgen...?


Jul Jul snøen daler ned på bakken
å nå vil jeg åpne julepakken!
Jule Jul julegavene så fine!
Tenk at noen av dem er mine!
Jull Jul Juletre snøendaler stille ned

onsdag 5. desember 2012

Når kulda setter inn...

Jeg ser at media kommer med den ene og den andre artikkelen med mer eller mindre gode råd om kulden og hva vi skal ha på ungene våre og oss selv, både av klær og på huden.

Dette har jeg faktisk satt meg en del inn i, både fordi jeg er lege, men også fordi firmaet vårt, Lykkelig som liten, selger Barnehagekrem, en allværskrem som er god i kulden.Jeg skrev en blogg om dette sist vinter, og har vært intervjuet om dette før.
Så jeg linker simpelthen til  denne bloggen, så kan dere få litt tips!

Men hovedbudskapet er:

Det er IKKE farlig at en såkalt kuldekrem innholder litt vann!!
Dette er en myte som har fått arbeidet seg inn, og som det til  og med er mange leger som går ut med.
Det er gjort lite forskning på dette, men det som er gjort viser at de som fikk på seg vannfri salve, og gikk ut i kulden faktisk fikk MER frostskader enn dem som brukte krem med vann.
Dette fordi huden blir "lurt" til å tro at det er varmere enn det er, og at vannfri salve kan legge seg som en hinne og svetten under kan fryse.

Les bloggen min, og bli forhåpentligvis litt klokere;-)

Et annet budskap er at det viktigste er å KLE SEG GODT, og HA PÅ UNGENE BRA MED KLÆR, også på hodet og i ansiktet!

http://lykkelig-som-liten.blogspot.no/2011/11/klar-for-kulden.html


Og et tredje budskap er: Prøv allltid en liten flekk eller område på huden før du smør hele ungen eller deg selv med nye hudprodukter. Dette gjelder naturprodukter like mye som vanlige produkter.
Det er alltids noen som reagerer på nye ting, uansett hvor "naturlige" de er.tirsdag 4. desember 2012

Klesberg med flau smak...

Som så mange ganger før, har skolen også denne uken laget et "hittegods-bord" utenfor klasserommet til barna.
Vanligvis går man forbi bokser og dunker med gjenglemte klær til daglig i garderoben til ungene når man henter og bringer, men som så mange andre foreldre, så er disse kleshaugene noe jeg bare registrerer i sidesynet, og går forbi.

Men denne uken har altså skolen tatt affære, og lagt alle klær, sko, luer og hansker utover noen bord, i håp om at noen gidder og ønsker å se etter om noe av dette faktisk tilhører SINE barn...! Det var flere bord, med varer av alle slag og størrelser.Og jeg må innrømme at disse mengdene av fine og til dels dyre og nye klær og utstyr, som bare ligger der henslengt og tilsynelatende ikke savnet eller etterlyst,- gjør meg både betenkt og litt kvalm.
Det er helt utrolig at vi har så mye av alt og god råd at vi faktisk ikke etterspør boblejakker, vintersko og utebukser, som i enkelte tilfeller er av merker som koster mangfoldige hundrelapper...

Én ting er at ungene er tildels distré og rotete i både den ene og andre alderen. Men en viss oppdragelse er det mulig å gi dem på at man faktisk skal ta vare på tingene sine, og bli lært at alt koster penger.
Men at vi voksne er så utrolig sløve til å følge opp dette, er bare trist. Vi, inkludert meg selv, glemmer gjerne å merke tøyet til barna. Men det ligger ikke bare der. Vi kjøper og vi kjøper, og det tyter ut med ting og tang i hyller og skuffer hjemme også, og vi merker knapt at den svarte vinterbuksa eller lua er borte...

Tenk hvor store verdier og mye penger det er som ligger "saltet"på skoler, idrettshaller og andre steder, og som aldri blir etterlyst eller i det hele tatt savnet.

Jeg fant selv et vottepar til en av barna i klesdungen i går. Det ligger sikkert mer...
Jeg blir skikkelig irritert på barna for at de ikke tar bedre vare på utstyret sitt, og husker på å ta med hjem det de bringer til skolen eller treningshallen.

Men aller mest blir jeg ergelig på meg selv, og skamfull, fordi jeg er med på å bidra til denne vanvittige overfloden og forbruket.
Så jeg utfordrer herved meg selv, og alle som leser dette, til å skjerpe seg og ta en titt i "gjenglemt-dunken"
nå og da,-vanskeligere er det ikke;-)