fredag 31. mai 2013

Røykfri dag...

I dag er det verdens røyfrie dag.
Det er en dag hvor det er en gylden anledning til å tenke litt over endringene som har skjedd bare i vårt eget land de siste 10-15 årene.
Mange av oss husker Dagfinn Høybråtens kamp mot røyken tidlig på 2000-tallet. Det manglet ikke kjeft, kritikk og regelrett trakasserende uttalelser mot denne ministeren, som erklærte krig mot røyken, og fikk innført røykeforbud og strenge regler rundt om på både utesteder, arbeidsplasser og ellers i samfunnet.
Jeg husker at det haglet med stygge personbeskrivelser og karakteristikker som "røykepoliti", fanatiker moralist og lignende.

Dette var da som nå prisen å betale dersom man jobber for å fremme helseråd som angår litt følsomme områder for folk...

Høybråten sto støtt i stormen, og de aller fleste av oss er nok glade for det den dag i dag, og kan takke bl.a. ham for at vi i dag kan sitte på en kafe eller i et fly uten å bli inntyllet i sigarettrøyk og lukt.
Jeg tenker på hvordan det var i min egen barndom, da vi satt i biler inntyllet i røyk, og det var vanlig  med røyksky stort sett overalt.
Når man vet hvor negativt det er å bli utsatt for passiv røyk også, så skal vi være glade for at røykeloven har blitt så selvsagt i samfunnet vårt.

Og politikerne våre jobber for fortsatt innskrenkninger for røykerne;
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/05/30/stoere-ser-omrisset-av-en-roeykfri-generasjon


Jeg har som lege stor respekt for at det er vanskelig å slutte å røyke. Jeg har iallefall lært meg at det ikke nytter å si til folk at de SKAL slutte å røyke.
Røykeslutt må komme innenfra, og folk må være dønn motiverte.

Jeg bruker å si til pasientene mine at hvis de vil at jeg skal hjelpe dem så får de komme når de kjenner at de er 100% klare til å gjøre den jobben som de selv må gjøre for å stumpe røyken.

Noen klarer å slutte bare ved egen hjelp. Andre trenger støtte og røykeavvenningspiller.

Jeg har hatt en solskinnshistorie i vår på kontoret mitt.
En storrøyker, med 60 sigaretter daglig, bestemte seg for at nå var det slutt! Nå, etter 3 måneder er han røykfri, og jeg tar av meg hatten for den innsatsen han har lagt ned for å kvitte seg med de 60 giftpinnene som han inhalerte daglig.
Jeg og tabletter har hjulpet ham på veien, men den aller viktigste jobben har han gjort selv!

En ting er selve avhengigheten av nikotin og andre stoffer. Det andre, og like viktig er det sosiale.
Hva hvis man alltid har r'kt i pausene sammen med kolleger, og er vant med faste rutiner knyttet til sigaretten.
Da er det viktig med samtaler som bevisstgj;r endring av vaner, og finner nye rutiner uten sigaretten.


Verden er et bedre sted uten sigarettosen rundt oss!

 

tirsdag 28. mai 2013

Munch for barn...

I går kom den gledelige nyheten om at politikerne i Oslo endelig hadde klart å bli enige nok til at det falt en avgjørelse om å bygge et nytt Munchmuseum! Det var på svært høy tid, for det er skammelig å tenke på hvor dårlig og slett Munchs arv er blitt håndtert i Norge, og hvor mye krangling og uenighet har ført til at dette geniet og en av Norges mest markante persojner gjennom tidene ikke har kommet til sin rett.

Men nå blir det et nytt praktbygg i Bjørvika; politikerne turde å ha vyer og å tenke stort, så nå får vi en ny attraksjon her i lille Norge!
Munch selv ønsket angivelig at museet "hans" skulle ligge ved Vigelandsparken (se linken med mannen min nedenfor...;_) ), men han hadde forhåpentligvis blitt fornøyd med det rare flotte huset Lambda som kommer om noen år også.
http://www.aftenposten.no/kultur/--Det-er-altsa-gatt-Politikk-i-Munch-museet-7005040.html


Her i huset ble nyheten feiret med høytlesning om Munch på sengen i går kveld.
Det er artig å se hvor fascinert også husets minste er av Edvard Munchs bilder. Særlig er det "Skrik" som har gjort inntrykk, men ungene er tydelig interessert i å kikke på og høre om de andre bildene også, og om
Munchs liv, fortalt på en tilgjengelig måte som i denne boken.
Endelig får Munch det huset og plassen han fortjener; etter 150 år!


søndag 26. mai 2013

Brevpost-et sjeldent syn...

Vi har fått en ny 10-åring her i huset i dag.
Det har vært kaker, lys og fest, og gaver av mange slag.

Jubilanten hadde laget en sirlig skrevet gaveliste til familie og faddere, og det var litt av hvert å velge mellom.
Som unger og jenter flest i den alderen var listen ispedd ønsker som mobil, klær og effekter med heltene "One Direction". Men et gaveønske litt utenom det vanlige var brevpost!
Det er ikke hver dag at barn ønsker seg brevpost lenger, og det skulle vise seg å være en utfordring å finne brevposter i butikkene, for det har tydeligvis gått av moten.
I min barndom var det populært å få seg brevvenner eller "pennevenner" som det også kaltes, og det var egne klubber man kunne melde seg inn i for å få seg en brevvenn enten fra Norge eller et eller annet sted rundt om i verden.
Jeg har faktisk fortsatt kontakt med min brevvenn fra barndommen, som bor i Pakistan. Jeg husker hvor spennende og eksotisk det var når det lå et tynt og blått "air-mail"-brev fra et vilt fremmed land i postkassen innimellom! Faktisk ledet vår korrespondanse per luftpost til at jeg besøkte Masuma i Pakistan da jeg var student, og dét på grunn av at vi begge delte interessen for å skrive brev til hverandre. Nå er det Facebook som gjelder, og vi følger hverandres liv på nettet. Ganske fantastisk at to liv og to verdener forenes litt på grunn av noen ord og noen brev.

Og nå har jeg altså fått en datter som har arvet gleden av det formidlede ord, og som er glad i å sende et godt og gammeldags brev til bestemødre, tanter og venner.
Det er et savn at postkassene blir stadig tommere for brev annet enn vinduskonvolutter, med regninger eller fra en eller annen offentlig etat.
Jeg kjenner iallefall gleden når jeg ser et håndskrevet brev ligge der og vente på meg, og det er noe spesielt å sitte med brevet i hendene og lese noe i ro og fred.

Det er tydelig at også gjestene satte pris på denne delen av gavelisten, for på gavebordet lå det fire ulike brevposter i dag! Så nå er det mange som kan se frem til å finne en fin konvolutt i postkassen sin den nærmeste tiden:-)