tirsdag 14. mai 2013

Barn+sukker+hyper=ikke sant...

I dag er jeg intervjuet i Babyverden om barn og den myten som råder om at barn blir hyper av sukker.
Det har i mange år versert teorier om at ungene blir helt propell av sukker, og vi foreldre har en tendens til å bruke den forklaringsmodellen når euforien, bråket og aktivitetsnivået når taket i en barnebursdag for eksempel.

Les intervjuet her:
http://www.familieverden.no/Helse/Mat-og-maltider/Blir-barn-hypre-av-sukker/

Med fem unger i huset har jeg vært gjennom ørten bursdager, Halloween og 17 mai-er der barna har spist snop og drukket brus ad libitum, og det er ikke tvil om at ungene har "tatt av" nokså kjapt. Men miun erfaring er at de har vært nokså "hyper" nesten før de har fått på seg Halloween-kostymet, like mye som når de har sittet i sofaen og puttet i seg alt griseriet de har fått i bøtta på runden i nabolaget.
Jeg er ikke noen ekspert på dette, men har søkt opp forskning på feltet, og så vidt jeg kan se så er det ikke noen overbevisende funn som sier at ungene blir hyper av sukker.

Den følelsen av "kick" og energi vi opplever når vi stopper bilen på tur, og gir ungene en is, eller sjokolade på skitur, er nok fordi sukkeret fungere raskt, og vi får en stund av energifølelse og glede pga den virkningen sukkeret har.

Mannen min, Nils, som også er lege, var med i et Newton-program, der dette temaet ble tatt opp, og han kom til samme konklusjon, sammen med flotte Selda fra Newton.
Se gjerne programmet her:

http://tv.nrk.no/serie/newton/dmpv74002511/16-10-2011#t=17m13s

Myte eller ikke myte; det er vel ikke tvil om vi foreldre kommer til å ha mange "hypre" og happy unger på 17 mai, når det flommer over av is, brus og kaker;-)