tirsdag 17. september 2013

Vidunderdrikken Biola...?

Det har i nyhetene de siste par dagene stått om at forskere har funnet en gunstig effekt av at gravide får i seg såkalte probiotika, som er melkesyrebakterier som er helsefremmende på flere måter.
Den studien det vises til i nyhetene har funnet bevis på at barn som fødes av kvinner som har hatt et regelmessig inntak av probiotika, har mindre forekomst av atopisk eksem.
Dette er veldig spennende, og må sies å være et nyttig og enkelt virkemiddel mot en lidelse vi ser stadig mer av blant barn.

Probiotika finnes bl.a. i Biola og noen yoghurter.

Jeg har faktisk skrevet en blogg om Biola og dens gode og gunstige effekter allerede i 2010! For å slippe å gjenta meg selv, limer jeg simpelt hen inn denne bloggen, og jeg mener og tror at det meste som står der er korrekt informasjon den dag i dag.

Så det er bare å hive innpå med Biola og sunne yoghurter, for både store og små, og dem med stor mage;-)

Se linker for mer informasjon også.

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6499&Main_6157=6263:0:25,6269&Content_6499=6178:107469::0:6271:1:::0:0

http://www.abcnyheter.no/nyheter/vitenskap/101111/probiotika-kan-gi-lavere-risiko-tidlig-fodsel

http://www.forskning.no/artikler/2010/juli/255896


Vidunderdrikken Biola…? :-)
Jeg har alltid vært veldig glad i Biola, og her i heimen er det stor iver blant de minste når vi en gang i blant kjøper Biola med bringebærsmak eller blåbærsmak, mens jeg syns det er like godt med et glass av den sure versjonen.
Og nå kommer den ene rapporten etter den andre frem, som viser at Biola er rene vidundermidlet, for både det ene og det andre av helseplager!
Det er rettere sagt det som Biola inneholder som er så bra for helsen, nemligprobiotika.

Probiotika er et gresk ord, og betyr for livet. Det er levende melkesyrebakterier som er helsefremmende, og ved å tilføre disse med maten eller som kosttilskudd, kan det hjelpe til å balansere bakteriefloraen. Dermed bekjemper disse “gode” bakteriene de “slemme” bakteriene i tarmen, noe som bedrer helsen vår på mange ulike måter.
Det er funnet at probiotika regulerer fordøyelsen, og hjelper dem med irritabel tykktarm, det reduserer plagene ved laktoseintoleranse og det kan redusere risikoen for tarmkreft, bl.a. Hos barn kan det redusere plagene ved diaré, og det er gunstig å ha i seg samtidig med at man går på antibiotika, fordi dette forstyrrer tarmfloraen.
I dag skriver media om at probiotika også kan gi lavere risiko for tidlig fødsel!!!
Det høres helt utrolig ut, men studien fra Folkehelseinstituttet  har sett på tall fra den store Mor- og barnstudien, og man så en klar forskjell på risiko for tidlig fødsel hos dem som fikk i seg mye probiotika og de som fikk i seg lite.
Les hele artikkelen her:
En annen spennende link mellom Biola og barnehelse var den såkalte Barneallergistudien ved NTNU i Trondheim.
Der kom det frem at Biola-drikking hos mor reduserte forekomsten av atopisk eksem hos barnet med 40%!
Det høres jo helt utrolig ut, i våre dager, hvor stadig flere barn får eksem.
I undersøkelsen drakk moren ett glass Biola fra uke 36 i svangerskapet til 3 måneder etter fødselen (med fullamming), og barn opp til to år fikk altså nesten halvert eksemforekomst.
Les mer her:
Fenomenet “Functional food” er blitt stadig større og mer utbredt rundt om i verden, og har kommet mer i Norge også. Dette er matvarer som inneholder stoffer som har helsefremmende egenskaper, slik som altså probiotika har. I tillegg til Biola og Cultura så finnes det flere typer yoghurter, og brød og meltyper, for å nevne noe. Det vil sikkert komme mer på markedet her i landet også, og det er ikke alt som er like seriøst og fantastisk som reklamen sier.
Når det gjelder probiotika, så forskes det masse, jeg tror det kommer til å komme mange “solskinnshistorier” om disse basseluskene. Tarmen vår er et utrolig sted, store deler av immunforsvaret vårt styres herfra, og vi er avhengige av at det er gode forhold her for at vi skal ha det bra. Det har deler av naturmedisinen vært opptatt av lenge, og det er det stadig mer interesse for også innen den delen av medisinen som jeg er opplært i.
Så det er bare å hive innpå med et glass eller to:-)

søndag 15. september 2013

Kvinner bærer halve himmelen...


For et par dager siden hadde jeg en kronikk i Adresseavisen, med tittelen "Kvinner bærer halve himmelen".

I kronikken forsøker jeg å beskrive den forferdelige hverdagen mange kvinner og jenter i Kongo lever i. I dette landet, som i flere andre steder opp gjennom historien, brukes voldtekt som krigsstrategi. Når kvinner rammes, rammes hele lokalsamfunn, og befolkningen blir mer sårbar overfor kriminelle grupperinger og kompanier, som er ute etter verdifulle naturressurser, som Kongo er fullt av.

Mange titusener av kvinner er blitt utsatt for voldtekter, og det er heldigvis noen av dem som får hjelp av mennesker som har valgt å vie sitt liv til arbeidet for disse kvinnene. En av disse er legen og gynekologen Denis Mukwege, som jeg skriver om i kronikken. Han har gjort et stort inntrykk på meg, og jeg er rørt og imponert over mennesker som ham, som velger å bruke sitt yrkesliv i et virke som både er risikabelt og utsatt på mange måter.Kirkens Nødhjelp har i mange år vært et trofast støttespiller for dr Mukwege og hans arbeid. Det står stor resepkt av det arbeidet som blir gjort for disse kvinnene, som er helt uskyldige ofre i en kynisk krig om mineraler og diamanter.

Les kronikken min, og del gjerne med andre.
Verden må få høre om denne ondskapen og uretten som skjer med våre medsøstre.

http://www.adressa.no/meninger/annenside/article8263963.ece