fredag 13. desember 2013

Englesangens pris...


Mitt siste innlegg i Adressa sto i går, og handlet om den innsatsen som ligger bak den vakre sangen vi hører i Nidarosdomen og andre steder der det synges vakre julekonserter for tiden.
Min kronikk omhandler hovedsaklig Nidarosdomens Guttekor, der jeg selv har vært "kormor" i mange år, og kjenner til hvor mye slit og terping som kreves for at koret fremstår med sine vakre klanger og englestemmer.

http://www.adressa.no/meninger/article8790349.ece#.Uqom6lh3tIU.twitter

Uansett hva man driver med så ligger det mye øving, ofring og utholdenhet bak, enten det gjelder innen idretten, musikken eller på skolen.
Det jeg skriver om i innlegget mitt, er at skolen kanskje har litt å lære av musikken og idretten?
Jeg er enig med dem som snakker om at det liksom er mer akseptabelt å være "nerd" i hobbyer de driver med enn på skolebenken, og at det har vært en tendens til at man ikke skal kreves så mye av i skolen.
Alle skal inn i samme formen, og det er lite rom for dem som har evner og lyst til å yte det ekstra som trengs for å bli på et svært høyt nivå-Det er betimelig å snakke om dette i lys av de ferske PISA-resultatene, som viser at skandinavisk skole er akterut i forhold til resultater i mange andre land.
Når det er sagt, så er det mye med den norske skolen som jeg foretrekker langt mer enn det jeg vet om kinesiske, japanske eller indiske skoler som sikkert gjør det bra på PISA. Tilgi meg hvis jeg er forutinntatt, men jeg regner med at de får med seg mindre av mange andre viktige egenskaper og verdier som norske barn får med seg; sosial kompetanse, evnen til å tenke og reflektere selv og å leke mer.

Men, jeg er glad for at mine unger som er med i slike aktiviteter som disse korene er. De får med seg verdier som jeg faktisk syns har gått litt tapt i både skolen og barneoppdragelsen generelt; høflighet, lære ting utenat/pugging, tålmodighet og disiplin.
Barn liker tydelighet, forutsigbarhet og autoritet, dersom denne er utøvd på en riktig og respektfull måte.

Nå skal både vi voksne, barna selv og mange andre nyte fruktene av høstens øving og terping, og snart få oppleve de vakre tonene og sangene fra disse utrolig flinke barna:-)