torsdag 18. juli 2013

Lukten av sommer...

Det er sommer, og for meg er sommeren både lys, varme, smaker og ikke minst lukt!

Vi bruker våre sanser ulikt til ulike tider og situasjoner, og for meg er lukter viktige  i ulike opplevelser.
Lukter kan ta oss tilbake til situasjoner og minner på et blunk, og vi fylles med bilder fra barndom, ferier, turer og måltider som vi har gjennomlevd for lenge siden.

På samme måte som musikk kan sette meg inn i sterke stemninger og minner som bryter på, så kan også luktene gjøre det samme.Om sommeren fylles vi med dufter og lukter, og det kan være ulike lukter som betyr spesielt mye for den enkelte av oss.
Jeg har nylig vært rundt på Fyn i Danmark, der moren min kommer fra. Jeg kan huske hun tok oss barna med inn i bøkeskogen da vi var små, og ba oss "lukte" på skogen. Det var noen små vekster i bunnen av skogen hun plukket med seg, som betydde så mye for henne, og hennes egen erindring om barndommens somre.
Jeg tok samme turen inn i en vakker bøkeskog nå, og var straks tilbake til feriene på Fyn da jeg var liten jente.
Skogbunn dufter så godt, også her hjemme, og det er noe å dvele over når en går seg en tur i skog og mark.


En annen duft som jeg forbinder med sommer og sol er nyvasket sengetøy, som har hengt til tørk i frisk luft og sol og legges rett på sengen. Ikke noe er så herlig som å legge seg i et slikt sengetøy! Dét dufter sommer det;-)Det finnes eksempler i fleng på sommerlukter, og det er så mange ulike ting som folk forbinder med sommer. Det kan være alt fra roser og grillmat til nyslått gress og møkkalukt.
Det viktigste er å dvele ved slike sanseopplevelser, og kjenne godt etter hva de gjør med oss. Tillate seg å ta en liten "reise" dit duften eller lukten bringer en.

Det er sommer det!