torsdag 30. august 2012

Vakker lekse...

Lekser er som regel kjedelige pliktløp for de fleste unger.
Vi foreldre kjenner til en den evindelige masingen om at barna må gjøre ferdig leksene før de får gå ut og leke, eller ha venner på besøk.

Andre lekser er mer kreative og artige, og til og med finere å se på!
Tiåringen min har et prosjekt for tiden, der han skal plukke 20 ulike blomster, presse dem og lage en fin samling. Det syns han er artig, og for et par dager siden kom han hjem med hånden full av vakre planter.

Er de ikke vakre...?tirsdag 28. august 2012

Hull i ørene for småjenter-hull i hodet, eller...?

Jeg registrerer at media i dag fokuserer på et tema som jeg syns er greit at det fokuseres på, nemlig hull i ørene på småbarn.

http://www.klikk.no/foreldre/helse/article776029.ece

Frisører som utfører denne formen for "piercing" har merket stadig større pågang av foreldre (mødre?) som kommer med små jenter ned i spedbarnsalder, for å få tatt hull i ørene.

Vi skal ikke se så langt rundt oss før vi ser at det å ha hull i ørene er svært vanlig blant førskolebarn, småjenter og sågar babyer. Det er tydeligvis mange foreldre som syns det er veldig nusselig og nett at småjentene har fin pynt i ørene, og det er ikke til å stikke under en stol at mange av oss jentemødre like å pynte opp "prinsessene" våre i både nusselige klær, hårpynt og annet tilbehør. Slik har det nok alltid vært, og slik er det den dag i dag.
Jeg husker det var en periode på nittitallet, da det var ganske så "ut" med rosa stæsj, og min eldste jente nesten konsekvent ble kledd i blått, lilla og brunlige toner. Da var det heller ikke vanlig å lage hull i ørene på jentene før de var nokså langt oppe i skolealder.
Dette endret seg nokså radikalt en del år etter, da neste datteren min kom, og rosakvoten både i klesskapet og barnerommet ble tidlig  fylt opp og vel så det.Hull i ørene utføres på småjenter som ofte er altfor små til å ane hva de er med på, og det er derfor vi voksne som tar denne avgjørelsen på vegne av dem. Det er absolutt ingen dramatisk inngripen, og noen mener sikkert at dette ikke er noen big deal fordi det er så vanlig.
Da jeg selv var barn, husker jeg at jeg også maste og maste om å få ta hull i ørene, men min mor var veeeldig streng, og både jeg og bestevenninnen min måtte vente til vi skulle konfirmeres før vi fikk gå til parfymeriet og gjennomføre inngrepet.
Dette høres veldig sent ut nå til dags, og det er rart hvordan grenser på det meste skyves nedover. De aller aller fleste av jentene i datteren min på 9 sin klasse har hull i ørene.
Jeg er sikkert veldig gammeldags, og det er sikkert vel strengt av meg, men hun må vente enda litt før vi drar og ordner øredobber.

For det første så syns jeg barn er så flotte og nydelige som de er, uten at de stikkes gjennom ørene.
For det andre har jeg som lege hatt ganske mange små jenter ned i babyalder, som har fått infeksjon i øreflippen etter å ha fått hull i ørene. Da har de kommet til meg med digre hovne øreflipper, fordi bakdelen på øredobben regelrett har forsvunnet inn i øreflippen! Jeg har da måttet utføre et  inngrep, med bedøvelse, stikking, og skjæring  med skalpell for å få ut øredobben...
Det føles ikke kjekt når man har en liten søt unge der, som ikke har bedt om dette i det hele tatt...!
Det er også en fare for at småjenter i barnehagen river seg i øret under lek, fordi øredobben hekter seg, noe som også kan gi en skade.

Dette har nok preget meg og mine litt strikte grenser, og derfor får mine egne barn "unngjelde" for mine negative erfaringer som lege, slik at de må vente lenger enn mange av venninnne sine for å få ørepynt.

Det å få hull i ørene som barn er blitt så vanlig, og jeg forstår at tradisjonen vil fortsette.
Men det er ok at diskusjonen tas, og at folk får et bevisst forhold til de valg de foretar seg, på vegne av småbarna sine.
Det liker jeg:-)