tirsdag 19. februar 2013

Barselbesøk på kontoret..;-)

I dag hadde jeg trivelig besøk på legekontoret.
En nybakt mamma kom på 6-ukerskontroll til meg, og hadde med seg et lite nurk i babystolen.
Dette er en veldig koselig legetime, også fra fastlegens side, og det er alltid så spesielt å møte det lille barnet, etter å ha passet på mor og mage i ni måneder frem til fødselen!

I løpet av svangerskapskontrollene har man nådd å klemme på og måle magen en del ganger, og hørt fosterlyden.
Man får på en måte et forhold til barnet i magen på det viset, og det er nesten magisk å treffe et lite fullt utviklet barn som ligger og kikke på deg, noen uker etter fødselen.
Barselkontrollen, eller postpartumkontrollen, er en godt innarbeidet del av omsorgen for mor etter fødselen, og de aller fleste nybakte mødre kommer til legen sin omlag seks uker etter fødselen, uansett om de har gått til både jordmor og oss.

Dette er etter min mening en viktig kontroll, selv om en del, spesielt flergangsfødende, kjenner seg i tipp topp form etter fødsel, og har det meste klart.

En postpartumkontroll er en gylden anledning til å snakke med mor om fødselsopplevelsen, når hun har fått den litt på avstand, og å få et inntrykk av hvordan hun mestrer den nye rollen som mor.
Vi snakker også om kosthold, trening og bekkenbunnstrening, som er viktig å komme i gang med etter en fødsel. Det er også naturlig å ha en samtale omkring prevensjon, for de fleste er ikke helt klare for å gå løs på en nytt svangerskap riktig med en gang;-)

Det er et faktum at mor og barn blir sendt ut fra barselavdelingene stadig tidligere, og dette gir større utfordringer i forhold til både amming og andre ting. Det er ved kort liggetid også enda vanskeligere å luke ut kvinner som er sårbare i forhold til psykiske vansker, og ved at vi har en god og solid etterkontroll hos fastlegen kan vi ha en gylden anledning til å vurdere kvinnen, også med tanke på depresjonstegn og psykisk tilstand.
Vi kjenner gjerne kvinnen fra før, og vet om hun  har strevd med depresjoner eller angst før, og at hun da trenger å bli fulgt opp tettere av oss enn andre nybakte mødre.Det er også en del førstegangsfødende som er litt i tvil om hvordan underlivet skal være etter en fødsel, og som kjenner seg litt sår, eller at de har blitt sydd i forbindelse med fødselen. Da er det greit å ta en kikk for oss leger, og de aller fleste blir beroliget om at alt ser såre vel ut.

Fra barnet er født er vi automatisk fastlege også til babyen, og det er utrolig hyggelig å få startet et lege-pasientforhold med en liten nydelig bylt, som kommer sammen med en stolt mor til kontroll:-)