torsdag 12. mai 2011

Likestillings-ironien...

Jeg har i dag lest intervjuet med Audun Lysbakken om fedrekvoten, som blir utvidet fra 1 juli. Og jeg blir like provosert hver eneste gang jeg ser og hører fra ham om dette temaet!

http://www.dagbladet.no/2011/05/11/tema/klikk/foreldre/helse/16507053/

Fra 1 juli er det altså FAR som har lengre lovfestet fødselspermisjon enn MOR. Slå den!
Far får da 12 uker lovbestemt rett på permisjon, som bare tilfaller ham, mens mor har rett på 3 uker før fødsel, og de første 6 ukene etter fødsel.

For ordens skyld så kalles de første 6 ukene etter fødsel barsel, og vi medisinere regner da kvinnen som nyfødt og i en fase med store omveltninger både fysisk og psykisk. Etter at disse 6 ukene er over har altså mor INGEN lovfestet rett på uker sammen med barnet sitt, som hun garantert kan få beholde.

I mitt hode og i min verden så er denne nye regelen helt høl i hue, og et hån mot fødende kvinner og nybakte mødre. Det er fullstending misforstått likestilling, sågar er det en omvendt likestilling!

Selvsagt vil de fleste kvinner få muligheten til å være hjemme en del måneder etter fødselen, men dette er virkelig en prinsippsak, og bare det at denne nye regelen har fått lov til å trå i verk, er virkelig urovekkende, mener jeg.

Dette vil i praksis medføre at mange kvinner vil kjenne på presset etter å påberope seg "retten" til å være hjemme med barnet sitt så lenge de kjenner behovet for det. Det finnes ingen matematisk formel for å regne ut hvor lenge en barselkvinne "trenger" å være hjemme med sitt barn, det er også vanskelig å vise til tørre forskningsresultater på hva som er det beste for mor og barn, når det gjelder parametre som tilknytning, samspill, amming osv. Alle "feminine" og "myke" argumenter som morsbinding, mors behov for å komme seg etter fødsel og det at det trolig er mor som er den viktigste omsorgspersonen for babyen det første året, de blir bare føyset bort av Lysbakken og hans likesinnede.
Også amming klarer de å gjøre til en bagatellmessig sak, som egentlig er bare til bry for disse fedrekvote-forkjemperene.
Her er det FAR som gjelder, og far har like mye rett til å være hjemme med babyen som mor, basta bom.

Vi kvinner og mødre burde egentlig ikke finne oss i dette, og ved at dette får innpass i norsk lovgivning er det et tilbakeslag for kvinner og våre rettigheter!

onsdag 11. mai 2011

Tom og full i hodet....

Nå er det litt vel mye å gjøre... Fullt opp med konfirmasjonsforberedelser, ditt og datt, og jeg har knapt tid til å sitte med og tenke en tanke helt ut.
Typisk da er at kreativiteten på skrivefronten blir helt borte! Når jeg har det travelt, så blir blogging en skikkelig salderingspost, og det syns jeg er dumt, for det er egentlig så godt å få ut ting ved å skrive:-)

Jeg satser på at " Alt blir så meget bedre" om et par uker, da er gutten konfirmert, og jeg kan senke skuldrene litt igjen.

Sist helg var vi i Danmark på konfirmasjon, og i den anledning fikk vi igjen noen kveldsturer på stranden i Sæby, like ved Frederikshavn.
Dette området har verdens vakreste lys, og jeg må bare dele noen av bildene med dere!