lørdag 11. februar 2012

Fremmedfrykt vs fremmed-usikkerhet-hvor går grensen...?

Jeg har, i likhet med veldig mange nordmenn, fulgt med og hørt om gjengen med ulike funksjonshemninger, som Lars Monsen har dratt med seg på høye fjell og i krevende norsk natur. Jeg fikk med meg bare den siste episoden, men likevel satt jeg og gråt og var rørt da jeg så gleden og stoltheten i blikkene til deltakerene, som klarte å krype seg opp til Snøhetta.
Jeg er ikke i tvil om Monsen har kjørt deltakerene beinhardt, og det kan helt sikkert diskuteres hvor bra og positivt noe av det de utsettes for, er.
Men jeg må innrømme at jeg nesten satte morgenkaffen i halsen i går, da jeg leste innlegget til lederen i "Stopp diskrimineringen", Berit Vegheim. Hun er sinna på den ydmykende fremstillingen deltakerene blir utsatt for på TV, og kaller det hele et "Freak-show".
http://www.aftenposten.no/meninger/Visst-er-Ingen-grenser-et-freakshow-6759437.html#.TzaJuoGO6F8

Hun mener at vi sitter og glaner på dette programmet for å la oss "imponere" av disse annerledes menneskene, som hun sier ikke gjør noe ekstraordinært i forhold til det mange andre funksjonshemmede allerede har gjort.

Unnskyld meg, men jeg syns hun bommer helt med innlegget sitt. Dette er da ikke et Freak-show, og jeg nekter å tro at det å komme seg opp til toppen av Snøhetta er en hverdagslig sak for de fleste funksjonshemmede. Det er det iallefall ikke for oss såkalt funksjonsfriske!
Jeg er dypt imponert av hva de får til, og jeg syns ikke de skal tas fra den følelsen selv heller.

Og; er det ikke bra da, at vi får se en TV-serie der vi blir bedre kjent med mennesker som har funksjonshemninger av ulik art, og får se hva de faktisk er i stand til å klare, til tross for de hindringene de står overfor?
Jeg er enig med Vegheim i at det kan bli litt klamt og patetisk, når en gjeng blir samlet, fordi de har et lyte, det være seg døvhet, CP eller et amputert ben. På samme måte som det blir teit å se ti platinablonde babes med store pupper på det samme TV-showet. MEN; "Ingen grenser" fokuserer på de positive sidene ved mennesker. Og det er en kjensgjerning at mange av oss har lite eller ingen kontakt eller kjennskap til folk med funksjonshemninger, iallefall har mange liten kunnskap om hvor mye en person med bare ett ben eller med CP er i stand til å klare av fysiske utfordringer. Det finnes mange oppfatninger, eller fordommer, om en vil kalle det det, og mange har en stigmatisert holdning til mennesker som er annerledes et mainstream menneske.
Det gjør nok at mange gruer seg til å ta kontakt eller snakke med en handicappet person også, fordi man rett og slett er usikker.
Da tror jeg at et program som "Ingen grenser" er med og bryter ned slike grenser og stigmatiserte syn, og gjør det mindre "skummelt" å tilnærme seg hverandre.


Jeg syns denne diskusjonen minner mye om en annen type fordommer og frykt også, nemlig når det gjelder rasismedebatten.
Folk vet rett og slett for lite om hverandre, og det skaper igjen en slags fremmedfrykt, enten det er snakk om farge, rase eller det er snakk om mennesker som har en funksjonshemming. Fordommer kommer gjerne av at man har for lite kunnskap om det man har fordommer mot.

Som Berit Vegheim i "Stopp diskrimineningen", så har vel de fleste et ønske om at vi ikke skal se på noen som "annerledes", og målet er at alt og alle skal bli mest mulig naturlig og integrert, uten å sette noen i bås.
Selvfølgelig er det fint og prisverdig. Det er viktig å være tolerant og inkluderende, så klart.
Imidlertid lurer jeg noen ganger på om den norske toleranse- og inkluderingstanken kan ta litt overhånd innimellom...? Målet tror jeg veldig mange er enig i; at rasisme ikke skal tolereres, heller ikke diskriminering på grunn av legning, kjønn eller lyter, f.eks.

Men, i fare for å være politisk ukorrekt, så må jeg si at denne "toleransen" kan føles litt vel klam innimellom. Det er en veldig sterk holdning, iallefall i det offentlige rom, på at man for Guds skyld må være politisk korrekt hele tiden, og Gud forby om man missnakker seg eller kommer med en ytring som ikke er riktig i forhold det som er korrekt! Da blir man hengt på torget, og kalt både rasist, sjåvinist og det som verre er.

Rasisme er aldri greit. Men jeg vet ikke om jeg er med på tankegangen som råder om at alt alltid er rasisme. Jeg tror like mye det kan være uvitenehet og usikkerhet for det som er fremmed,  og også bunner i en slags keitete nysgjerrighet.
Nå skal man balansere på en meget stram line for å unngå å være rasist. Det er egentlig nok å lese Torbjørn Egner-bøkene fra vi var små til våre egne barn, om hottentotten Hoa eller Lindgrens Pippibøker om faren hennes som var negerkonge. Jeg kommer ikke til å sensurere disse ordene når jeg leser til mine egne barn, men heller prøve å forklare, når det er naturlig og på sin plass.

Jeg syns det er naturlig at barnet mitt  kikker en ekstra gang når vi går forbi en med bare ett ben, eller at ungene syns det er noe litt underlig å se en dame med burka. Det betyr jo ikke at de er diskriminerende fordi om de peker og spør...
Jeg husker selv at det sto en flokk og pekte og lo mot oss, en gang jeg reiste på landsbygda i Kina. Jeg fikk også høre at det luktet sur melk av meg og oss hvite, en gang jeg reiste i Sør-Amerika, og at de ikke syntes vi var fine nei, så store og grove vi var, med store neser. Og jeg og venninnen min ble jaget på dør da vi besøkte en moské i Pakistan, selv om vi hadde prøvd å dekke til hår, og ta de hensyn vi kunne.

Det er rart, dette med rasisme, og hvor grensen går. Jeg satt og så på Nytt på Nytt i går, der en av gjestene var en norsk-pakistansk regissør. Han la ut om alle "pakkisene", og vitset om sitt eget moderfolk, mens folk i studio lo godt. Hadde det vært Knut Nærum som hadde sagt de samme tingene, så hadde det vært store overskrifter i dag. Det er litt interessant dette, at i vår flinke og korrekte toleranse-verden, så er det noen uskrevne regler om hvem som kan og hvem som ikke kan si ting. Grensene og balansegangene er hårfine.

Jeg er redd for at vi kveler folks egentlige usikkerhet og mange spørsmål ved å lage så strenge normer i den offentlige debatten om hva som er lov og ikke lov når det gjelder disse temaene.
Da er faren for at vi legger lokk på folks egentlige behov for å få vite mer, og for å få svar på en del av de usikkerhetene de har. De føler seg kanskje uglesett fordi de faktisk er usikker på hvordan det er å få en nabo fra Afganistan, eller hva man egentlig skal kalle en person fra Afrika eller en innfødt fra Australia.

Jeg tror også at et program som "Ingen grenser" faktisk gjør det enklere for mange å ta kontakt med en person i rullestol, eller en med CP, når vi møter dem, og folks syn blir mer "normalisert". De finner ut at mennesker er mennesker, uansett, og at handicappede ikke er én homogen gruppe, like lite som det bare er en "slags" innvandrere...!

Jeg har en følelse av at det like gjerne er de "korrekte" innfødte nordmenn som er mest strenge og dømmende overfor meningmanns innimellom keitete og usikre forhold til "minoriteter" av alle slags. Kanskje mer enn dem som faktisk vet hvor skoen trykker...!


fredag 10. februar 2012

På en måte bursdag...

I dag er det på en måte bursdag hos oss.
For 11 år siden, en tidlig morgen, kom lille Erik til verden.
En liten søt gutt, som var ventet og ønsket.

Men så skal det ikke alltid gå slik som drømmene og forestillingene man har, og vi dro hjem fra barsel uten barnet vårt.

Jeg tror ingen ting er mere stille enn en fødestue der et lite dødfødt barn nettopp er blitt født.
Stillheten etterpå, det er noe av det jeg aldri kommer til å glemme.

Man kjenner at sorgens faste grep slipper litt etter litt, og at etter såpass mange år så er det mange gode sorgfølelser også. Slik skal det være, og man går videre i livene sine, med kanskje enda flere strenger å spille på i følelsesregistret sitt.

Men en dag som i dag setter en litt tilbake til den følelsen, ja alle de følelsene som kom til utløp den dagen for 11 år siden, og i tiden etterpå.
At det finnes så mange tårer å gråte, det visste jeg ikke. At det går an å bli så tom i hode og kropp, visste jeg heller ikke.

Men fra et slikt sted er det bare én vei å gå; fremover.

Og Erik har gitt meg lærdommen om at det finnes mange veier å gå, at hjertet har så uendelig mange strenger å spille på, og at det er når man også får satt i sving de såre strengene i hjertet, at det blir en rikere klang, og man får en dypere klangbunn som menneske.

Det gråtes en tåre i dag også, og som det står på gravstenen;
"Kjære lille Erik. Du vil alltid være med oss."


 

torsdag 9. februar 2012

En liten milepæl...:-)

I dag har jeg vært med på innskriving av mitt femte- og siste- førskolebarn.
Det var en liten spent kar som dro på skolen, for å møte rektor og nye kommende skolekamerater i formiddag, men det var jammen også en spent og rørt mamma som var med...;-)

Tenk det er 14 år siden første gang jeg sto der sammen med min førstefødte! Så har det gått slag i slag, og jeg og min familie kan nok regnes som både veteraner og VIP-medlemmer av Nyborg Skole nå.

Men som det er med fødsler, bursdager og andre viktige merkedager som har med sine barn å gjøre, så var dagen i dag også veldig spesiell, og det var rart og rørende å se min lille gutt sitte der og skrive navnet sitt inn i skoleboka...!Han var varm i trøya han, -man blir nok litt herdet og trygg av å være femtemann- og når det i tillegg var storesøster i 3. klasse som ble fadderen hans, og viste ham rundt på skolen, så var det ikke mye sjenanse der i gården!

Om et halvt år er mange års karriere som barnehageforelder historie; herregud som årene går!

CARPE DIEM!

tirsdag 7. februar 2012

Skitur i måneskinn..:-)

I kveld var det et fantastisk måneskinn, med fullmånen som hang over oss, da jeg og minsten var på skitur sammen med andre femåringer i marka.
Vi gikk ikke langt, men det viktigste er å komme seg ut, særlig på en kveld som denne:-)

søndag 5. februar 2012

Svangerskapets "skjulte" sider...

Forleden ble jeg intervjuet og spurt om hva slags ulike "ukjente" plager man kan ha under svangerskapet.
Etter å ha gått gravid 6 ganger selv, anser jeg meg ganske kyndig og erfaren i dette gamet, og har nok vært gjennom en del kjente og ukjente plager og rariteter i løpet av et svangerskap.
Som fastlege til mange gravide får man også høre om svært ulike opplevelser og erfaringer kvinner gjør seg i forhold til hvordan kroppen reagerer på å gå med et lite barn i ni måneder.

http://www.abcnyheter.no/livet/2012/02/05/ekle-symptomer-i-graviditeten

Det er viktig at vi som er leger og jordmødre informerer de gravide også om de "skjulte" plagene, som kan være både litt trasige og pinlige for den det gjelder.

Et svangerskap blir gjerne fremstilt veldig rosenrødt, og i media ser man gjerne "glansbildene"; flotte, slanke og spretne damer som tripper lett med den fine og struttende magen sin. Dette kan være ganske kontrastfylt for en gravid som føler seg som en flodhest, med sure oppstøt, tungpust og åreknuter...

Det er unulig å si hvordan et svangerskap arter seg for den enkelte. Noe av det er nok arv, og det er ikke så dumt å spørre moren sin hvordan hennes svangerskap var.
Det er så mange faktorer som spiller inn, og en del kan man gjøre noe med selv, men en del er bare slik, uansett hvor mye man trener eller hvordan man spiser osv, i graviditeten.

Håper mitt er at de gravide klarer å slappe av litt i forhold til krav og mas om å se så fjong og fin ut, og at det er normalt å få noen plager og ubehagelige kropps-sensasjoner.
Det vikrigste er at det skal bli en positiv opplevelse, både før, under og etter fødselen:-)