søndag 5. februar 2012

Svangerskapets "skjulte" sider...

Forleden ble jeg intervjuet og spurt om hva slags ulike "ukjente" plager man kan ha under svangerskapet.
Etter å ha gått gravid 6 ganger selv, anser jeg meg ganske kyndig og erfaren i dette gamet, og har nok vært gjennom en del kjente og ukjente plager og rariteter i løpet av et svangerskap.
Som fastlege til mange gravide får man også høre om svært ulike opplevelser og erfaringer kvinner gjør seg i forhold til hvordan kroppen reagerer på å gå med et lite barn i ni måneder.

http://www.abcnyheter.no/livet/2012/02/05/ekle-symptomer-i-graviditeten

Det er viktig at vi som er leger og jordmødre informerer de gravide også om de "skjulte" plagene, som kan være både litt trasige og pinlige for den det gjelder.

Et svangerskap blir gjerne fremstilt veldig rosenrødt, og i media ser man gjerne "glansbildene"; flotte, slanke og spretne damer som tripper lett med den fine og struttende magen sin. Dette kan være ganske kontrastfylt for en gravid som føler seg som en flodhest, med sure oppstøt, tungpust og åreknuter...

Det er unulig å si hvordan et svangerskap arter seg for den enkelte. Noe av det er nok arv, og det er ikke så dumt å spørre moren sin hvordan hennes svangerskap var.
Det er så mange faktorer som spiller inn, og en del kan man gjøre noe med selv, men en del er bare slik, uansett hvor mye man trener eller hvordan man spiser osv, i graviditeten.

Håper mitt er at de gravide klarer å slappe av litt i forhold til krav og mas om å se så fjong og fin ut, og at det er normalt å få noen plager og ubehagelige kropps-sensasjoner.
Det vikrigste er at det skal bli en positiv opplevelse, både før, under og etter fødselen:-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar