tirsdag 24. september 2013

Den besværlige lykkejakten...


I forrige uke startet det i NRK1 en ny serie som tar for seg temaet Lykke.
Det har nå vært sendt to episoder, og så vidt jeg har forstått så er det stor interesse blant folk for å få med seg denne serien.

http://tv.nrk.no/serie/oppdrag-lykke/mdhp13003213/sesong-1/episode-2

Jeg syns det er flott og sprekt av NRK å satse på en programserie som kretser rundt nettopp lykke-begrepet.
Det er nokså unorsk å i det hele tatt snakke om følelser, iallefall i det offentlige rom. Og når det attpåtil er et såpass "risikabelt" begrep som lykke, så er det enda mer modig.

LYKKE; ordet i seg selv er veldig vakkert, og så veldig følelsesladet. Det er fort gjort å gå seg litt vill i følelsene, og et slikt program kan fort bli oppfattet som klamt, påtvunget og kanskje litt "søtt" for enkelte.

Jeg syns at Lisa Vivoll Straume, lykkeforsker ved NTNU, har en fin tilnærming til temaet i programmet, og det er nyttige råd og tips å få for både deltakerne og oss som ser på.

Det er bra for både den enkelte av oss og for samfunnet vi lever i at begreper som Lykke, Takknemlighet og andre begrepet knyttet til følelser blir løftet opp som viktige temaer. Dette er temaer som gjerne er blitt sett på som veike, "bløte" og som fort har blitt litt latterliggjort.

Men er ikke det å kjenne på disse tingene nettopp å ta seg selv på alvor?
Det er så uendelig mye vi kan gjøre i forhold til oss selv, vår egen utvikling og vår hverdag, ved å bli litt mer bevisst hvordan vi egentlig har det. Det betyr ikke at alle skal gå rundt å være lykkelige hele tiden, vellykket eller å gå rundt og være takknemlig for alt.
Det dreier seg om å lære seg å kjenne på disse grunnleggende følelsene, og ved det å kanskje kunne gjøre noen grep selv, for å få det bedre med oss selv, og dermed også med dem rundt oss.

Det er ikke like lett å overskue eller å orke å kjenne på slikt i alle livets faser. Det er ikke alle som er utstyrt med samme evner eller muligheter heller. For enkelte kan derfor program om lykke og alle mulig bøker om selvrealisering og å finne seg selv, kjennes klamt og latterlig.

Men alt i alt så tror jeg dette er veldig bra for oss, og godt for både kropp og sjel. Det er et sunnhetstegn i vårt teknologiske og moderne samfunn at det er rom og åpenhet for å benke seg foran skjermen for å lære  mer om Lykke!


Jeg har skrevet flere blogger tidligere også jeg, om Lykke. Ta gjerne en titt på dem i linkene nedenfor;-)


http://lykkelig-som-liten.blogspot.no/2013/05/hverdagslykke.html

http://lykkelig-som-liten.blogspot.no/2013/03/en-lykkelig-dag.html