tirsdag 20. mai 2014

Solen-venn og fiende...

Solen er en grunnleggende kilde til liv. Vi er helt avhengig av solen for å leve, og det er noe livsbejaende og godt ved å kjenne solstrålene mot kroppen, særlig etter en lang og kald vinter. Det er morsomt å observer hvordan trauste sindige nordmenn kommer ut av "hiet" når solen og varmen kommer igjen om våren, og det er som om vi skifter personlighet, og blir både blidere og mer utadvendte. Vi er raske med å ta frem både grillen og shortsen, og benytter enhver anledning til å være ute i solen og lyset.Men solen er også en farlig fiende, og har skylden for sykdom og lidelser, dessverre i økende grad, og så her i landet.
Forekomsten av hudkreft har økt kraftig, og en av grunnene er at vi har drevet med uvettig soling i generasjoner. Norge er på den dystre toppen av statistikken når det gjelder forekomst av føflekkreft, og det har blitt mangedoblet antall de siste tiårene.

Hvem av oss som har levd en stund husker ikke påsker og sommerferier der vi så som kokte hummere, og solkremen som gjaldt var Spenol og kokosolje...? Tidene har heldigvis forandret seg, og med økt forskning og kunnskap er det blitt bedre, og vi har blitt en god del flinkere til å ta vare på huden vår.
Men fortsatt er det langt igjen, og vi nordmenn er ille til å "nyte" solen på måter vi ikke burde, og som kan gi skader og sykdommer på sikt.

Folk drar til Syden som aldri før, og da er det et nokså klassisk syn at nordboere ligger og steker flesket midt på dagen, når solen er høyest, og alle "innfødte" har gått inn i skyggen for lengst...

Bruken av solarium er også høy, og dessverre så har det vært en trend blant ungdom at det er fint og status å være brun, særlig blant jenter, men også en del gutter syns det er stas å være "tanned".
I fjor ble det innført forbud mot solarium for dem under 18 år, men det er jammen ikke lett å håndheve.
Jeg blir skremt når jeg hører mine egne barn forteller at de vet om barn som bruker solarium i en alder av 12-13 år! Da er det noe riv ruskende galt et sted!
 Faktisk så er bruk av solarium på toppen av kreftfremkallende kilder, i tillegg til tobakk og asbest, så dette er ikke noe å spøke med.Vi skal kose oss både med soling, bading og å bli brune. Men det er enkelte greie forholdsregler man tydeligvis kan høre om og om igjen. Og ikke minst hvis man har barn som også skal oppholde seg ute i solen, ikke bare i syden, men også her i nord, hvor solen kan bli veldig sterk midt på sommeren og midt om dagen!

*Bruk solkrem! Det er et greit råd å smøre seg 20 minutter før man går ut, så kremen går inn i       
   huden. Det er greit å bruke rundt faktor 20-30. Høyere faktor gir ikke tilsvarende høyere beskyttelse. Det viktigste er å ha på rikelig! En av syndene folk gjør er så smøre på for tynt lag og for sjelden.

*Smør ofte! Gjerne hver 2-3 time, dersom man svetter en del. Det er også viktig å smøre seg selv eller barnet sitt etter bading!

*Husk nese og ører! Har man lite hår, så er det viktig med en caps eller solhatt.

*Ta på klær! Det er viktig å dekke til kroppen med klær om man er lenge ute i stekende sol, eller kjenner at man begynner å bli brent.

*Bruk en god og fersk solkrem! Det er greit å bytte den ut dersomm den har ligget i årevis, da virkningsstoffene blir dårligere med tiden.

Det er viktig å kjøpe en god og trygg solkrem, som beskytter både mot UVA og UVB-stråler.
Begge er skadelige for huden, og kan medføre til hudkreft.

*Sjekk føflekkene Det er en grei regel å se over føflekkene sine jevnlig. Ta en titt over hele kroppen, også under føttene og i hodebunnen. Man må da gjerne ha noen til å hjelpe til, og se over ryggen også. Er man i tvil, så ta en tur til legen. Det er bedre å komme en gang for mye enn en gang for lite.

Man skal særlig være obs på føflekker som forandrer seg, som begynner å vokse, endre farge, klø eller blø.
Det er vanlig å få flere føflekker med årene, og det er vanlig å få flere når man er gravid. Det er ikke alltid så lett å vite, men er man i tvil, så gå for en sjekk.
Tar man de nødvendige forholdsreglene, så finnes det vel ikke noe deiligere enn å nyte solen, og kjenne at man har vært ute og kost seg med sol og varme.

Sunt er det óg!

Her er noen relevante lenker, med tips og råd:

http://blog.medisin.ntnu.no/paskesolas-festbrems/
 http://www.mayoclinic.org/healthy-living/adult-health/in-depth/best-sunscreen/art-20045110
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/basics/prevention/con-20031606