fredag 3. mai 2013

Rom for stillhet...

Rom for stillhet. Det er navnet på en fin bok skrevet av forfatteren Kristin Flood.
Hun har i mange år søkt stillheten, både på det personlige plan, og som journalist og forfatter, og har klart å formidle spennende sider og aspekter av stillheten.




Dagbladet har i dag en artikkel der de tar for seg viktigheten av stillhet og avkobling også for barn, i den travle og støyende hverdagen de fleste lever i.

http://www.dagbladet.no/2013/05/02/tema/klikk/helse/foreldre/26962978/

Det er bra at det er blitt økt interesse og fokus rundt dette med stillhet og hvile i samfunnet vårt, også for de små blant oss.
Vi lever i en verden der vi er fra første stund til siste slutt, både i løpet av en dag og i livet i sin helhet.
Det meste vi foretar oss filmes, skypes, meddeles på facebook og lignende steder; vi sitter på jobb i kontorlandskaper og det å være sosial og utadvendt er personlige egenskaper som verdsettes høyt.

Stadig flere barn rammes av stressrelaterte lidelser som stiv nakke, hodepine og mageplager. Det er fint at det blir økt fokus på at barn trenger ro og tid til hvile, også på skolen og i barnehagen. "Stilletid", der barna kan ligge på gulvet, eller sette seg ned med sine egne tanker eller refleksjoner, gjør godt for dem, og er helsebringende.
Det å ta seg tid til refleksjon og ettertanke har vi så godt av alle sammen. Vi har en tendens til å stille livene våre inn på autopilot, og fylle på med gjøremål og aktiviteter, uten å stoppe og tenke hvordan vi egentlig har det og hvorfor vi gjør de tingene vi gjør, eller hvordan de kjennes ut.

For noen kan stillhet oppleves som litt skremmende og skummelt. Man kan være usikker på hvordan det vil føles, og hva som kommer frem av tanker og følelser dersom man setter livet litt på "hold", og lar stillheten sige innover seg.

Jeg tok selv et valg for 1 1/2 år siden, og oppholdt meg  i stillhet i fem dager. Rammen var et nonnekloster i Italia, der vi var en gruppe som delte denne opplevelsen og erfaringen. Kristin Flood har i årevis arrangert stillhets-retreater, og det var en helt spesiell opplevelse å erfare disse dagene sammen med seg selv på en slik ny måte.
Det kjennes underlig å kommunisere med andre uten bruk av ordet, og å ikke formidle sine tanker og opplevelser gjennom bruk av språk.
Det gir imidlertid åpning for bruk av andre sanser, som får muligheten til å komme til sin rett på en helt annen måte enn når vi snakker, og har mye lydinntrykk rundt oss hele tiden.
Naturen oppleves sterkere, maten kjennes mye mer smakfull ut, man begynner automatisk å spise saktere, og nyte det man spiser, og man "ser" verden rundt seg på en ganske ny måte når man lever i stillheten over litt tid.





Stillhet er godt, og selv om det å være i stillhet over flere dager ikke er gjennomførbart eller ønskelig i en hverdag, så er det viktig å tenke over om man kanskje skal innføre stillhet litt mer som en integrert del av livet sitt.

Det er faktisk fint å være sammen i stillheten også, og man kan gjerne oppleve ting sammen med andre selv om man ikke snakker og formidler på den måten hele tiden.

 Stillhet betyr ikke bare hvile, eller at man kobler seg av alt; stillheten gir også rom for en slags våkenhet, og gir oss mulighet til å faktisk observere ting rundt oss på en helt ny måte.







onsdag 1. mai 2013

Hverdagslykke...

I dag har vi endelig klart å samle hele familien rundt middagsbordet! Med fem unger i alle aldre og aktive foreldre, så kan det være en utfordring å ha felles måltider, selv om det er noe jeg som mor bestreber stadig.

Det er uvurderlig å sitte rundt bordet i fellesskap. Det gir tid og rom for den løse og ledige praten, og man får sett hverandre i øynene, og møtt hverandre på en annen måte enn man gjør i forbifarten,  på vei til hver sine gjøremål.

Jeg kjente meg rett og slett lykkelig og privilegert der jeg satt og skuet ut over min herlige og flotte ungeflokk i dag! Jeg kjenner meg så heldig som har fått fem friske barn, som virker trygge og klare til å møte livet som står foran dem.

Når jeg satt der, fikk jeg det vakre lille diktet "Lykke" av Einar Skjæråsen i tankene.
Så enkelt og flott skrevet,-og så godt jeg kjente at jeg hadde det, der jeg satt med ungeflokken min i dag.

Jeg er veldig takknemlig for det.






Lykke

Åtte øyne i hverandre.
Fire munner rundt et bord.
Fire vegger kring en lykke:
Vesla, Påsan, far og mor.

Åtte hender hektet sammen
til en ring om stort og smått.
Herregud - om hele vide verden
hadde det så godt.


- Einar Skjæraasen -

søndag 28. april 2013

Noen tips til høygravide...

For noen dager siden ble jeg intervjuet av klikk.no, som jobber med Foreldre og Barn.
De ville ha en "ekspertuttalelse" fra en fastlege, om råd for gravide, særlig høygravide.
Artikkelen tar for seg tips og råd om når man bør kontakte lege eller jordmor, og i linken under kan dere se hva vi har svart.

http://www.klikk.no/foreldre/gravid/article830596.ece





Generelt er jeg opptatt av å gjøre svangerskapet til en mest mulig naturlig greie, og er bevisst på å prøve å få mine gravide pasienter til å slappe av og nyte svangerskapet mest mulig.
Men noen ganger er det ting som skjer og tilstander som oppstår, og da er det gjerne viktig å oppsøke hjelp raskt.
En vordende mammas magefølelse skal man ALLTID ta på alvor, det er viktig å komme til oss dersom man kjenner på seg at noe er galt.

Heldigvis kan man ordne opp i det meste, og det går som regel bra!

Ingenting er så naturlig, men heller ingen ting kan være så akutt alvorlig, som graviditet og fødsel...!