fredag 15. februar 2013

Matjuks og -fanteri...!

Jeg har knapt nok nådd å skrive en blogg om småjuks med mengder og innhold på matvarer som vi kjøper i butikkene,- så er det en annen matsak, og større skandale, som eksploderer i media, nemlig saken om hestelasagne!
http://lykkelig-som-liten.blogspot.no/2013/02/smr-krymping.html
Her har man levd i lykkelig uvitenhet om at man har spist "storfe" som man ikke visste var på middagsbordet, og folk blir naturligvis forbanna av at de er blitt rundlurt.

Mens hestekjøtt regnes som delikatesse i mange land, og er et nokså vanlig innslag i kjøttdisken, så er denne firbente vennen noe helt annet for de fleste her på berget.
Iallefall skal den ikke befinne seg i lasagnen!

Hos oss er den nok et fast innslag på frokostbordet og i matpakken, fordi det vel er vanlig med innslag av hest i både morr og fårepølser.

Men saken her er at man blir lurt, og ført bak lyset, og det er IKKE greit! Man har rett til å vite hva man har i seg, og det bør være et minimum av informasjon bakpå matemballasje om hva maten vi spiser inneholder.
Begrepet "storfe" er  vel mye utvidet her, og det virker som om ikke grossister eller butikkjeder har visst noe som helst heller.

Man kan bli skuggeredd av å tenke på hvor mye svineri det er i maten vi har i oss, og som forbruker er det helt umulig å holde seg oppdatert og å føle seg trygg på at vi får det vi kjøper.

Forhåpentligvis så vil denne saken gjøre at flere vil see nytten og gleden av å legge litt mer tid i matlagingen, og å lage litt mer fra bunnen av. Da har man i det minste litt mer kontroll på hva vi spiser, og hva vi fórer barna våre med. Og så er det sunnere mat også, når vi bruker flere råvarer, grønnsaker og mindre salt og usunt fett, som disse ferdigproduktene inneholder.

I disse Valentine-tider så kan man kanskje foreslå at det er "luft og kjærlighet" som er den eneste trygge måten å leve på...?

Jeg syns vi nordmenn i det siste har hatt en litt overdreven tendens til å blåse opp små "matskandaler" i media; som at noen finner en mark i salaten eller et eller annet kryp i frukten. Slike overskrifter vitner om at man har beveget seg vel langt fra kunnskapen om hvor mat kommer fra...
Men det er mer forståelig at det lages en stor sak av matjuks i stor skala, slik som hestelasagne-saken.
Det kan ikke tolereres, uansett om man  spiser hest både i Frankrike og andre steder...!tirsdag 12. februar 2013

Smør-krymping...!

Er det flere enn meg som syntes at Bremykt-boksene plutselig begynte å se litt annerledes ut?
Eller at fløteboksene har krympet?

Ved nærmere øyesyn så har plutselig 1/3-literen med kremfølte blitt 3 dl, og Bremykten har blitt "slanket" fra 400 gram til 390 gram...!

Makan til snik-innføring!
Jeg må innrømme jeg ikke har sjekket prisen, og sett om de har satt ned prisen tilsvarende, men uten å ta for hardt i, så regner jeg ikke med det. Det betyr at dette er en reell prisstigning, og hvem er det som sitter med fortjenesten? Jo, de sammen som alltid, tenker jeg.

Det ble faktisk litt krøll i forhold til oppskrifter når fløteboksen hadde krympet med 0,3 dl, for det spiller faktisk en rolle når man skal bake.

Jaja, det er ikke det at det er verdens undergang, men jeg syns faktisk dette er frekt, og kjenner at vi blir lurt som forbrukere.

Hørte også fra en snusende familiemedlem at snuseskene plutselig hadde krympet fra 50 til 42 gram, samtidig som prisen har gått jevnt opp.
kanskje ikke det verst produktet å prise ut det..., men jeg syns faktisk ikke det er greit dersom slikt forekommer i stort omfang, trolig helt bevisst!

Det er greit nok at man vil at vi skal spise mindre smør og fløte, og bruke mindre snus, men det skal ikke gjøres med lureri, hvis det er det dette er.

Jeg skal trekke alt tilbake dersom det er jeg som har misforstått noe her, men inntil da; vær på vakt, forbrukere!