fredag 15. februar 2013

Matjuks og -fanteri...!

Jeg har knapt nok nådd å skrive en blogg om småjuks med mengder og innhold på matvarer som vi kjøper i butikkene,- så er det en annen matsak, og større skandale, som eksploderer i media, nemlig saken om hestelasagne!
http://lykkelig-som-liten.blogspot.no/2013/02/smr-krymping.html
Her har man levd i lykkelig uvitenhet om at man har spist "storfe" som man ikke visste var på middagsbordet, og folk blir naturligvis forbanna av at de er blitt rundlurt.

Mens hestekjøtt regnes som delikatesse i mange land, og er et nokså vanlig innslag i kjøttdisken, så er denne firbente vennen noe helt annet for de fleste her på berget.
Iallefall skal den ikke befinne seg i lasagnen!

Hos oss er den nok et fast innslag på frokostbordet og i matpakken, fordi det vel er vanlig med innslag av hest i både morr og fårepølser.

Men saken her er at man blir lurt, og ført bak lyset, og det er IKKE greit! Man har rett til å vite hva man har i seg, og det bør være et minimum av informasjon bakpå matemballasje om hva maten vi spiser inneholder.
Begrepet "storfe" er  vel mye utvidet her, og det virker som om ikke grossister eller butikkjeder har visst noe som helst heller.

Man kan bli skuggeredd av å tenke på hvor mye svineri det er i maten vi har i oss, og som forbruker er det helt umulig å holde seg oppdatert og å føle seg trygg på at vi får det vi kjøper.

Forhåpentligvis så vil denne saken gjøre at flere vil see nytten og gleden av å legge litt mer tid i matlagingen, og å lage litt mer fra bunnen av. Da har man i det minste litt mer kontroll på hva vi spiser, og hva vi fórer barna våre med. Og så er det sunnere mat også, når vi bruker flere råvarer, grønnsaker og mindre salt og usunt fett, som disse ferdigproduktene inneholder.

I disse Valentine-tider så kan man kanskje foreslå at det er "luft og kjærlighet" som er den eneste trygge måten å leve på...?

Jeg syns vi nordmenn i det siste har hatt en litt overdreven tendens til å blåse opp små "matskandaler" i media; som at noen finner en mark i salaten eller et eller annet kryp i frukten. Slike overskrifter vitner om at man har beveget seg vel langt fra kunnskapen om hvor mat kommer fra...
Men det er mer forståelig at det lages en stor sak av matjuks i stor skala, slik som hestelasagne-saken.
Det kan ikke tolereres, uansett om man  spiser hest både i Frankrike og andre steder...!1 kommentar:

  1. Det skumle med dette er jo ikke at det er hest (jeg elsker stabburspølse! Neeeeigh), men at det er ukontrollert kjøtt. Hester får i mange tilfeller f.eks. store mengder steroider som kan være skadelig for mennesker om de spiser kjøttet i en viss tidsperiode etterpå. Det har vært blåst opp gedigent i Storbritannia i lang tid, egentlig ganske overrasket over at Ole Paus allerede har overtatt VG-forsiden, det burde jo være field day for dem! Moralen i historien: Al opp dine egne kyr, slakt dem og lag din egen lasagne.. ikke sant :op

    SvarSlett