fredag 16. desember 2011

Når gavene blir mange...

I dag har jeg mitt faste innlegg i Signert-spalten i Adresseavisen. Her filosoferer jeg litt over gave-flommen som både vi og barna våre blir "utsatt" for.
Mange av oss lever i en materiell velstand her i Norge, og under de fleste juletrær er det så fullt at de er vanskelig å komme rundt det for å gå rundt juletreet før gavene pakkes opp...

http://www.adressa.no/meninger/article1743751.ece

Jeg tenker litt høyt omkring alle tingene vi omgir oss med, og alle butikkene som selger nettopp det; TING! Bare tenk over det; de siste årene har det poppet opp butikker i bygd og by som selger TING og TANG, og vi handler som det står etter.
jeg er ikke noe bedre selv, og kommer stadig hjem med handleposer fulle av ting jeg egentlig ikke trenger, sammen med noe det så klart er greit og nyttig å ha.

Det er ikke rart at barn blir vante med å få ting hele tiden heller, og det skal ofte stadig mer til for å overraske dem eller glede dem.

Mens resten av Europa holder pusten, for å se hva som skjer med Euroen og økonomien deres, så koser vi her oppe i "Annerledesland" oss med stadig økende velstand. Baksiden av medaljen her også er at de sosiale ulikhetene blir stadig større, så det er ikke alle som nyter like godt av oljemilliardene...

Misforstå meg rett; jeg unner alle å ha det godt, og kose seg med gaver og ting. Det gjør jeg og mine også, når Juleaften kommer.
Men vi tar vel ikke skade av å filosofere over dette, noen av oss..?

tirsdag 13. desember 2011

En liten stjernegutt...

I dag har mange foreldre sittet med stjerner i øynene og tårer i øyekroken, når deres små håpefulle har sunget Lucia og vært kledd i uskyldsrene hvite kjortler.
Jeg har selv hatt en liten stjernegutt i dag; minstemann er eldst i barnehagen i år, og da var det hans tur til å gå i Luciatog:-)

Jeg har snart ikke tall på hvor mange år jeg har vært i barnehagen og kikket på Luciatog og spist lussekatter; i dag var det siste gang. Buuh...
Vel slik er det; en lang epoke med barnehagebarn er snart over, og det er veldig rart, og vemodig. Det er noe spesielt med å ha barnehagebarn; så snart de begynner på skolen så mister man litt av "kontrollen", og de trer ut i den store verden på egen hånd på en ny måte.

Alt har sin tid, og man kan ikke tviholde på alt som er og har vært. Jeg er heldig som har fått vært med på så mange koselige Luciastunder, det er jo slik jeg må se på det:-)

Når gullungen får på seg glitter i håret og de hvite klærne, og et lys i hånden; ja da er mor solgt...!


mandag 12. desember 2011

Spis fisk, så blir ungen din frisk...!?

I dag har det stått en stor artikkel om kostråd for gravide, og til småbarn. Artikkelen forteller at nyere forskning tyder på at det å unngå matvarer tidlig i livet IKKE forebygger mot allergi og eksem. Snarere tvert i mot!

http://www.klikk.no/foreldre/helse/article717535.ece


Mens man før trodde at den gravide skulle unngå en del matvarer, for å beskytte fosteret mot å bli utsatt for allergener, så anbefaler man nå tvert i mot kvinner å spise alt de tåler og har lyst på. Dette kan igjen være med å sensibilisere det ufødte barnet, slik at det får mindre risiko for å få allergi eller eksem.

Det er også mye diskusjon om når babyen bør utsettes for matvarer og stoffer som trigger immunapparatet.
For de morsmelkernærte, så får barnet en viss påvirkning av allergener via morsmelken, og sensibiliseres litt gjennom det.
Mormelken beskytter også mot mange andre ting, som infeksjoner og senere overvekt bl.a.



I Norge er det en anbefaling om 6 måneders fullamming, og deretter delamming sammen med fast føde til minst 1 år. Dette er også WHO sin anbefaling, og mange andre lands.
Sverige har akkurat kommet med nye anbefalinger, og der står det at 6 måneder med fullammming er å anbefale der det er mulig, men at man greit kan begynne å gi bittesmå smaksprøver i tillegg til morsmelken, eller morsmelkstillegg. I dagens artikkel på nettet står det ukorrekt at Sverige har gått inn for å anbefale 4 måneders fullamming, og så introdusere fast føde fra 4 måneder. Dette er altså feil!
De svenske anbefalingene sier at man kan gi disse bittesmå smaksprøvene, som vil si å legge en liten bit av sin egen mat på fingeren og la babyen få kjenne smaken. Da snakker vi om en ertestor porsjon, som er myk og håndterbar for en liten baby. All næring skal barnet få fra melken fortsatt, men disse små smaksprøvene gir muligheten for at barnet får trigget immunsystemet, og derved får mindre risiko for å utvikle allergi mot en del matvarer, bl.a. gluten, fisk og egg.
I tillegg venner barnet seg på nye smaker, som også kan være bra i forhold til senere introduksjon av ordentlige måtider.

Men, dersom babyen er totalt uinteressert i å smakke disse smaksprøvene, og heller bare vil ha pupp, så er det helt greit frem til halvtårs-alderen, for da er morsmelken det viktigste.

Det er også viktig at barn introduseres til potensielt allergifremkallende matvarer når de fortsatt ammes, så derfor er det lurt å fortsette å amme når barnet spiser mer utover første leveår.

Peanøtter har vært kjent som en "stygg ulv", og både gravide og småbarn har skulle holdt seg unna, iallefall til treårsalderen. Fortsatt er det viktig å understreke at barn under tre år IKKE bør spise hele peanøtter, pga faren for å sette dem i halsen.
MEN-det er ikke noen grunn til å holde et lite barn unna selve peanøtten, dersom den er most eller i små små biter.
Det ble i 2008 foretatt en studie blant over 10000 jødiske barn i henholdsvis Storbritannia og Israel. I Israel spiser 70% av barn på 90 måneder peanøtter, mens det i Storbritannia var vanlig å utsette introduksjon av peanøtt til de var 2-3 år. Forskerene fant ut av det var 10 ganger så stor forekomst av peanøttallergi blant de engelske barna kontra de israelske...!



Så altså; Introduksjon av gluten mens mor ammer reduserer risiko for cøliaki og hveteallergi; man har økt forekomst av eksem dersom man venter for lenge med å introdusere egg og melk, og man bør også la barnet smake fisk før 8 måneders alder.

Men-det er viktig å gjøre det SAMMEN MED amming, dersom man får til å gi morsmelk!

Dette er spennende forskning, og det er mye uavklart fortsatt! Så man må ta slike artikler som sto i dag med en liten klype salt. Men det er jammen ikke lett å vite hva man skal tro og mene, heller ikke for en fagperson...;-)