fredag 9. august 2013

La "vetet få kvila" innimellom...

Jeg har i sommer bidratt i en artikkel i Norsk Ukeblad, det var trivelig!

Den omhandlet det å få hvilt seg og slappet av, og ulike "eksperter" kom med råd om hvordan få til hvile og avslapning når man har ferie.

http://www.klikk.no/helse/doktoronline/psykiskhelse/article854402.ece?fb_action_ids=10201052241845627&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Det å hvile kan være så mangt, og vi mennesker er ulike når det gjelder hva vi oppfatter som avslapning og avkobling. Det kan gjerne være at man tenker på hvile som det å ta det helt med ro, legge bena på bordet og ikke gjøre noen ting. Og jeg tror at nettopp det å koble helt av er viktig, en gang i blant. rett og slett å skru av tankestrømmen, det innebygde giret og alle gjøremål og "burder".

Men for noen kan det faktisk være stressende å ikke gjøre noen ting. Det er det faktisk viktig å være klar over, og det er viktig at folk finner sin egen måte å koble av på.
Mens det for noen er total avlapning å ligge rett ut på en strand, er dette en aktivitet som for andre rett og slett er stressende og noen de absolutt ikke forbinder med avkobling! De får heller restituert seg og samlet overskudd ved å ta seg en sykkel- eller fjelltur, eller å ha andre typer opplevelsesferie som er noe helt annet enn det de driver med til daglig.

Det viktigste må vel være at den enkelte faktisk blir istand til å kjenne etter hva som fungerer for dem! For alle trenger vi avkobling og restitusjon. Det er desverre så altfor mange som ikke tar seg tid til å kjenne etter eller å bli kjente med seg selv, slik at de går på en vegg eller to, og bygger opp for mye stress i hverdagen uten å ta noen "friminutt".

Vi blir iblant fascinert av folk som kan virke som supermennesker. De får til mye, og har en enorm arbeidskapasitet og tilsynelatende ubegrenset overskudd.
Ja; det er veldig stor forkjell på folks kapasitet og evner. Men jeg er nokså sikker på at en ting som kjennetegner slike overskuddsmennesker, er at de har kontakt med denne delen av seg selv som går på å finne noen hvileskjær i løpet av døgnet. Enten det er en femminutters "nøkkelsøvn", meditasjon, små "sovepauser"  når de har anledning i drosjen, bussen, i lunchen eller hva det nå er. Men det å finne ro og et eget "rom" i små eller større øyeblikk; det tror jeg er bra.Denne uken er den norske legen Michael de Vibe portrettert i Legetidsskriftet. Han har spesialisert seg på såkalt "Oppmerksomt nærvær", eller Mindfulness. Det dreier seg om å få et bevisst forhold til hva man tenker og gjør, og gjennom aksept av flyktige tanker og stress komme nærmere sin egen bevissthet, og gjennom det få endringer med seg selv og mindre stress.

http://tidsskriftet.no/article/3035155?fb_action_ids=10201084790539324&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Jeg har selv vært på kurs med de Vibe, og det var både nyttig og lærerikt, og man får med seg litt tips i hverdagen for å lære å håndtere stress og travelhet på en annen og bedre måte.


Vi har stadig nye trender innen medisinen. Jeg er veldig glad for at det ser ut til at nettopp Mindfulness og det å "gå inn seg selv" er i ferd med å bli litt mer trendy og aksepert. Jeg ser det også blant mine legekolleger, at det er en klart økende interesse for å bruke slike teknikker for å bedre helsen til folk.

Det er virkelig et fremskritt for folkehelsen!