onsdag 13. juli 2011

Et sært lite fjelland..!


I går gikk turen til det lille miniputtlandet Andorra, som ligger gjemt midt inne i fjellkjeden Pyrineene.
Det var ikke stort vi hadde hørt om dette lille riket midt i fjelheimen, men vi tenkte det var artig å få med seg et nytt land;-)
Så i løpet av gårdagen var vi i både Frankrike, Andorra og Spania.

Andorra ligger skikkelig innklemt inne i Pyrineene, og vi var oppe i 2400 meters høyde for å komme oss dit.
Man kan da lett se for seg rene fjellidyllen når man kommer frem, men nei da; Andorra er nå mest kjent som et tax-freeparadis, dit folk kommer for å kjøpe billig tobakk, alkohol, og alle mulig andre varer.
Jeg må innrømme at jeg fikk litt "Las Vegas-feeling" når vi kom over en fjellovergang, og neon-lys og høye hus med glorete butikkfasader var det som møtte oss.


Her livnærer de fleste av de knapt 70000 menneskene seg nå på turisme og butikk. Over halvparten av landets landbruksareal er faktisk dekket med tobakksplanter...! Dette selges igjen til bl.a. USA for laging av sigaretter. Det var et selsomt syn å se tobakksplantene som sto tett i tett på åkrene, samtidig med at store plakater med bilde av Camel og Marlboro, med den påbudte teksten "Smoking kills" lyste mot oss langs veien...

På restauranter og i butikker var det en salig blanding av spansk, catalansk og fransk, og litt engelsk, slik som befolkningen. Maten likeså; man kunne få både paella, tapas og gåselever i samme måltid om man ønsket det.

Det er fascinerende å oppleve kontrakstene her i sør-Frankrike, der vi starter turen ved Middelhavet, med palmer og stekende varme, og i løpet av et par timer klatrer opp i høyder lik Galdhøpiggen; passerer skianlegg som er i full sving om vinteren; og så kommer til denne lilleputtstaten som virkelig er noe for seg selv.

Det er ikke rart ungene begynner å bli forvirret, og lurer på hvilket land vi er i i dag...;-)