tirsdag 24. desember 2013

Den fineste julepynten...

Da er treet pyntet og huset i julestemning.
Det er hvert år spennende å finne frem julekassene, med pynt og juleutstyr samlet gjennom mange år.

Jeg er en ekte nostalgiker, og liker å finne frem ting og sette dem på samme plass som det har stått i alle år. Det kan være en nisse jeg har hatt fra jeg var barn, eller en engel eller annen fin "kunst" som barna har laget i barnehagen eller på skolen.Jeg registerer at det i de fine og glossy bladene er nye "juletrender" nesten hvert år; et år er det mote med helhvitt interiør og pynt, et annet år skal det være minimalistisk og nissefritt.

Hos oss er det en salig miks av nisser og dverger, engler og Jesusbarnet. Og jeg liker det jeg. I nissesamlingen står på sin faste plass opp et skap er det litt av en "familie", som representerer det meste av det vi skulle ønsket oss ellers i samfunnet; der står en enslig jomfru Maria side om side med en enøyd julenisse og en liten snømann lang orange nese. Engler står i skjønn forening med fotløse julenisser og andre "hedenske" figurer.Og det som er mest herlig med denne samlingen, og andre typer julepynt her i huset, er at mange av disse får meg til å tenke alle de gangene jeg har fått "fint" innpakkede julegaver fra barna mine i alle aldre. jeg kan huske forventningen i øynene deres, og håpet om at jeg skulle fortelle hvor fine ting de har laget.

Jeg tror det venter noen slike fine gaver under treet i år også, og jeg kan ikke ønske meg noe finere!

Jeg må innrømme dog, at selv juletreet er litt mer striglet, og barne har sitt eget lille plastjuletre på loftsstuen, der de kan henge hva de vil, mens juletreet i stuen er det litt mer regi på når det gjelder pynt og farger.
Ungene lurer jo på hvorfor vi ikke vil henge deres pynt på stortreet, og da er det ikke så lett å si at deres hjemmelagede pynt er fin nok... Men vi har altså funnet en grei løsning på det.


Favoritt-juledekorasjonen min er de mange julelyktene som alle fem barna har laget, med noen års mellomrom. Det er simpelthen syltetøyglass som er malt, og som lyser nydelig med telys.
Når disse er på plass i kjøkkenvinduet, da er det jul!

God jul!