lørdag 9. juni 2012

Puberteten trenger seg på stadig tidligere...

Denne uken ble jeg intervjuet om fenomenet at barn kommer stadig tidligere i puberteten, både her til lands og som et generelt fenomen.

http://www.klikk.no/foreldre/helse/article763960.ece

Som det står i artikkelen, så har det lenge vært kjent at ungene får pubertetstegn i stadig yngre alder, og særlig jenter.
Overvekt, økt velstand og ernæring er vanlige og velkjente årsaker,
At giftstoffer og svineri i omgivelsene rundt oss er en medvirkende årsak er mer og mer akseptert, og dette er rimelig ekkelt og skremmende å tenke på.

Vi omgir oss med alskens kjemiske stoffer, både i mat, emballasje, hudpleieprodukter, tekniske apparater og klær, hvor det er tilsatt stoffer som skal gjøre produktene mer brukervennlige og fine på alle slags måter.

Smokker skal være passe myke, hårbalsamen skal gi oss glansfullt og mykt hår, og barneklærne skal være brannsikre, vannavstøtende og myke. for å få til alt dette, tilsettes forbruksvarer mange ulike kjemiske forbindelser, og det er en del av disse som man mener er så skumle for både oss og naturen rundt oss.

Kanskje er én og én av stoffene tilforlatelige og "uskyldige", men med tanke på alr vi omgir oss med, så  blir totalpåvirkningen så veldig stor, og etterhvert helseskadelig.

Det er i denne sammenhengen at man mener jenter får utviklet bryster og får andre pubertetstegn i en stadig yngre alder.
Det skjer altså forstyrrelser i hormonsystemene, og det sier seg selv at dette er uheldig.
Norge har vært utrolig slappe og trege til å forby ulike tilsetningsstoffer, som andre land har innført forbud eller restriksjoner mot.

 Les også artikkelen som sto i VG denne uken om dette temaet:

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10073568

Mens andre land tar ansvar, og krever at kompanier som produserer varer til både barn og voksne, fjerner eller reduserer stoffer som parabener, Bisfenol A eller andre bromerte flammehemmere, feks, så virker det som om det i Norge eksisterer en holdning som kan oppsumeres:

"Vente og se, i stedet for "Føre var-prinsippet"!

Vi har i vårt firma Lykkelig som liten vært opptatt av nettopp disse tingene i flere år nå, og heldigvis virker det som om mange vanlige forbukere har en stadig større interesse for å ha trygge produkter og omgivelser rundt seg.
Det trengs-vi har ikke noe valg...!

torsdag 7. juni 2012

Skjerp dere gutter...!


 Det var for et par dager siden et oppslag om at gutter og unge menn ikke er særlig flinke til å teste seg for Chlamydia.
Det skal jeg skrive under på! Som fastlege så er Chlamydia et daglig tema på mitt kontor, men det er jammen en stor overvekt av jenter som kommer for å teste seg ja...!

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/06/05/flere-unge-menn-boer-teste-seg-klamydia

Chlamydia er en veldig vanlig seksuelt overførbar sykdom, og er lumsk i og med at den ofte er uten symptomer. Derfor har jeg bygd inn i ryggmargen at jeg skal huske å spørre unge kvinner om de vil ta en Chlamydiatest, enten de bare er inne for å få p-piller eller at de har et eller annet symptom "der nede".

Det er en kjensgjerning at en god del folk skifter sexpartnere hyppigere enn jeg klarer å følge med iallefall, og som lege blir man vant til det meste, og ikke så lett sjokkert eller brydd.

Men jeg må si at jeg blir litt oppgitt over hvor sløv og tankeløs noen blir når lysten tar dem...!
For det første så er nordmenn elendige i kondombruk, der har vi vel omtrent en Jumboplass i Europa. Når man er såpass frisluppen i sengehalmen, så burde det følge med at man har med seg, og bruker kondomet. Den hjelper ikke i bukselommen...
For det andre så er gutter og menn, som de gjerne liker å se seg selv, sløve til å ta ansvar, det vil jeg påstå.
Det er ikke så mange som kommer for en test, og det er jo stort sett jentene som må ta ansvar for prevensjon også, Det tror jeg mange gutter tar for gitt, nesten.

Jeg blir nesten glad jeg, når det kommer en ung mann for å teste seg, fordi han har fått en kjæreste eller har vært ute på usikkert farvann.
Og mange blir svææært lettet når jeg kan fortelle dem at vi så og si har sluttet å ta Chlamydiaprøven med en pinne inn i urinrøret;-) Forskning viser at en urinprøve er vel så effektiv for menn, og det vet jeg ikke om har kommet godt nok ut ennå, for mange frykter "pinnen i penis", og det kan jeg godt forstå...
Så det er bare å få ut dette budskapet, om urinprøve!

Men desverre, så gjelder det mest menn, da urinprøve ikke så sikker hos jenter, som en prøve fra skjeden.

Chlamydia er kjedelig å få, og det verste er at den kan gi infertilitet hvis den ikke blir oppdaget i tide.

Jeg har selv flere gutter, deriblant tenåring, og prøver å pode inn budskapet til mine om at de må være med å ta ansvar når situasjonen vil melde seg. Og det vil den vel hos de fleste...;-)onsdag 6. juni 2012

En tøff dame...!

I dag har jeg vært i Oslo for å feire og markere en kvinne som jeg har stor respekt for; nemlig Gro Nylander!

Hun blir nå pensjonist, og det var stelt istand forelesninger og fest for henne på Rikshospitalet, hvor hun jobber.
Det var foredragsholdere fra fire land, og deltakere fra hele verden.

"Alle" vet hvem Gro er, og hun er en liten dame som har lært seg å stå i store vinder og stormer, både privat og profesjonelt.

Hun ble enke som student, med to små barn, og hivde seg på legestudiet. Resten vet mange.

Hun har i en generasjon stått på og forsket og fortalt verden om viktigheten av umiddelbar hudkontakt mellom mor og barn etter fødsel, hun har stått på for å øke ammeforekomsten både her til lands og i resten av verden.

For dette har hun fått mye heder, men også en del pepper her hjemme.
Hun er vant til å blir kalt både det ene og det andre, særlig "ammepoliti" og lignende, og noen syns hun presser kvinner til å amme.

Dette er svært ømtåelige tema, og denne bloggen skal ikk handle om det.

Men det er hevet over enhver tvil at denne dama er unik, og hun har gjort utrolig mye for mor og barn på mange måter, og hun kommer til å stå som en bauta i en del miljøer i lange tider.

Hun er med sin ureddhet og mangel på redsel for å kommer i kontrovers og konflikt en foregangskvinne for oss damer.

Lykke tilvidere, Gro! Du blir ikke bare sittende med strikkingen;-)
tirsdag 5. juni 2012

Mor- og datterkveld...:-)

I kveld var det duket for en fast mamma- og datterkveld igjen!
Siden min eldste datter, som nå er 19 år, var 6 år, så har vi hatt som tradisjon å jogg-gå Jentebølgen sammen.
Først var det henne og meg, sikkert i fem år, og nå har tredjeklassingen min tatt over. I kveld var vi i farta igjen, og det var som vanlig veldig trivelig å gjøre dette sammen.

Det er jo styr og ståk med Jentebølgen da, med masse damer i alle fasonger og gevanter. Men dette er jo det det dreier seg om, i tillegg til at man får seg en trimtur da.

I dag var det Yngvar fra Puls i NRK som var hare, og selv om min lille håpefulle veldig gjerne skulle ønsket at det var Justin Bieber som stilte som hare...( ;-), ) , så var det visst ganske trivelig å treffe Yngvar også!
I dag var det fint solskinn og forsommervær, og da er det bare trivelig å trimme seg rundt de 5 kilometerene rundt elvepromenaden i Trondheim.

Så avsluttes kvelden med en også fast, men litt mindre sunn tradisjon, nemlig burger på McDonalds...!
Kanskje jeg som legemor ikke burde avsløre en slik tradisjon, men det skader ikke med litt kombinasjon av trim og kos...;-)

mandag 4. juni 2012

Herlige rabarbratid...:-)

Nå er det rabarbrasesong, og jeg er lykkelig hvert år, når disse stilkene vokser opp av jorden!
Det er egentlig en underkjent frukt/bær (...?), og rabrabraen står uplukket og ubenyttet i veldig mange hager rundt omkring.

Jeg husker en av barndommens "treats", og det var når vi plukket rabarbra, og fikk sukker til å strø oppi gropa, og så knasket vi det i oss. Det må nå ha vært litt surt da, men som med så mye ellers fra barndommens grønne dal, så husker jeg ikke annet enn at rababraen smakte søtt også;-)

Nå er det rabarbra-pai som er favorittten her i huset, men også rabarbra-suppe og saft. Det er godt på en varm sommerdag. Når den kommer en gang...

søndag 3. juni 2012

Kjære riksmeklings-kverulant Arne Johannessen

Kjære riksmeklings-kverulant Arne Johannssen. Nå er nok nok. Kan du ikke gjøre som de andre, og spare resten av krutt og krav til en annen gang , eller neste år, kanskje...? Én ting er at vi alltids har klart å fikse barnepass og levd med litt søppel her og der.

Men nå er det ALVOR for de stakkars barna som har øvd og gledet seg til sommeravslutinger, ball og forestillinger; og hva med alle ungdommene som har strevd og stått på for å forbedre karakterene sine til våren, og vitnemålet sitt?? For dem kan det bety at de ikke kommer inn på skoler de ønsker pga at julekarakterene må brukes.

Du har fått dine "4%". Men fortsatt er du ikke fornøyd, og er med og kjører A/S Norge til h..... på 1. klasse, så andre land står og kikker vantro på oss.

Hvis du ønsker det beste for dem du representerer, så gir du deg nå; hvis ikke så tror jeg det blir mange stakkars streikende som får mye pepper, som det er du som skulle hatt!