lørdag 9. juni 2012

Puberteten trenger seg på stadig tidligere...

Denne uken ble jeg intervjuet om fenomenet at barn kommer stadig tidligere i puberteten, både her til lands og som et generelt fenomen.

http://www.klikk.no/foreldre/helse/article763960.ece

Som det står i artikkelen, så har det lenge vært kjent at ungene får pubertetstegn i stadig yngre alder, og særlig jenter.
Overvekt, økt velstand og ernæring er vanlige og velkjente årsaker,
At giftstoffer og svineri i omgivelsene rundt oss er en medvirkende årsak er mer og mer akseptert, og dette er rimelig ekkelt og skremmende å tenke på.

Vi omgir oss med alskens kjemiske stoffer, både i mat, emballasje, hudpleieprodukter, tekniske apparater og klær, hvor det er tilsatt stoffer som skal gjøre produktene mer brukervennlige og fine på alle slags måter.

Smokker skal være passe myke, hårbalsamen skal gi oss glansfullt og mykt hår, og barneklærne skal være brannsikre, vannavstøtende og myke. for å få til alt dette, tilsettes forbruksvarer mange ulike kjemiske forbindelser, og det er en del av disse som man mener er så skumle for både oss og naturen rundt oss.

Kanskje er én og én av stoffene tilforlatelige og "uskyldige", men med tanke på alr vi omgir oss med, så  blir totalpåvirkningen så veldig stor, og etterhvert helseskadelig.

Det er i denne sammenhengen at man mener jenter får utviklet bryster og får andre pubertetstegn i en stadig yngre alder.
Det skjer altså forstyrrelser i hormonsystemene, og det sier seg selv at dette er uheldig.
Norge har vært utrolig slappe og trege til å forby ulike tilsetningsstoffer, som andre land har innført forbud eller restriksjoner mot.

 Les også artikkelen som sto i VG denne uken om dette temaet:

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10073568

Mens andre land tar ansvar, og krever at kompanier som produserer varer til både barn og voksne, fjerner eller reduserer stoffer som parabener, Bisfenol A eller andre bromerte flammehemmere, feks, så virker det som om det i Norge eksisterer en holdning som kan oppsumeres:

"Vente og se, i stedet for "Føre var-prinsippet"!

Vi har i vårt firma Lykkelig som liten vært opptatt av nettopp disse tingene i flere år nå, og heldigvis virker det som om mange vanlige forbukere har en stadig større interesse for å ha trygge produkter og omgivelser rundt seg.
Det trengs-vi har ikke noe valg...!

1 kommentar:

  1. Det er overraskende lite oppmerksomhet (og interesse?) for slike ting i Norge, synes jeg. Det er godt at dere unngår slike tilsetningsstoffer i deres produkter!

    SvarSlett