torsdag 18. april 2013

Kom dere på understellsjekk...!

Et vanlig innslag i en arbeidsdag hos en fastlege, ikke minst en kvinnelig en, er å ha pasienter som kommer for å ta celleprøve.
Bare i dag har det vært tre damer innom meg for å ta den faste celleprøven, som vi kvinner anbefales å ta hvert tredje år. Glemmer vi å ta den, får vi brev fra Kreftregisteret om at det er på tide.

Men allikevel er det i følge Dagens Medisin mange som unnlater å komme seg til legen for å ta celleprøve, selv om de er innenfor den gruppen som anbefales dette.

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/reagerer-ikke-pa-celleprove-innkalling/

Dette er urovekkende nyheter, særlig fordi livmorhalskreft faktisk har økt med 25% det siste tiåret, blant kvinner mellom 25-29 år.
Celleprøven er en viktig "garanti", eller iallefall en veldig trygghet, for å få oppdaget om man har celleforandringer i livmorhalsen, som kan utvikle seg til kreft. Derfor er det veldig viktig å få ut budskapet om kvinner må komme seg til legen, selv om mange sikkert gruer seg til å gjennomgå en gynekologisk undersøkelse.
Det er jo helt naturlig at man kan grue seg til å klatre opp i en gynstol. Men om det er bare dette som gjør at mange kvinner ignorerer rådene og brevene om kontroll, det vet jeg ikke. En del damer sier at de glemmer det, og kommer så når det kanskje har gått enda et år etter forrige varsel.

Kreft i livmorhalsen er en vanlig krefttype, og det er den nest vanligste typen som rammer kvinner, omlag 300 hvert år. Ca 100 kvinner dør av det årlig.

Man tror at en av grunnene til å denne krefttypen har økt såpass mye det siste tiåret, er endrete seksualvaner, bl.a. hovedårsaken til celleforandringene som leder til kreft, er det såkalte HPV-viruset, som smitter ved ubeskyttet sex.
Viruset endrer cellene, som da kan utvikle seg i en retning som gir kreft. Det vanligste er å få "uskyldige" celleforandringer, som man kan se an, evt fjerne ved små inngrep før de utvikler seg til kreft.

Den største synderen for at celleforandringer og livmorhalskreft hat økt slik, er vel at vi nordmenn er elendige til å bruke kondom! Ubeskyttet sex, skifte av partnere og et stadig større antall partnere har blitt mer vanlig, men folk er utrolig naive og korttenkte, når de hopper i høyet uten å tenke på konsekvensene.
Det florerer med chlamydia, kjønnsvorter og HPV, men likevel virker det som om folk har skylapper på og buksene av når de får lyst til å nyte livets goder.
Vi er helt i bånn når det gjelder kondombruk i Europa, og jeg syns det er ganske pinlig egentlig.
Det er iallefall veldig trasig når det kommer jenter til med med celleforandringer, som enten gir dem store bekymringer, eller i verste fall ulike stadier av kreft i underlivet.
Det er ikke alltid dette skyldes HPV eller seksualvaner, selvfølgelig. Noen ganger kan man ikke finne forklaringer på hvorfor noen blir rammet.

Men budskapet mitt er å komme seg til legen og få tatt celleprøven. Det er en god og trygg investering i helsa.
Og ikke glem kondomet heller da...;-)
1 kommentar:

  1. Noe må man bare gjøre... sånn er det. Men det er som med tannlegen... man gruer. Flere leger skulle gjort son nettopp tannlegen og optiker og sånn; sendt automatisk innkalling.

    Jeg glemmer det ofte, men når inkassovarselet kommer fra Kreftregisteret reagerer jeg.

    God påminnelse.

    SvarSlett