tirsdag 5. april 2011

Ammedag...:-)

I dag har jeg vært på dagstur til Oslo, og møte i Helsedirektoratet.
Jeg er så heldig å få være med å se på om retningslinjene for amming og spedbarnsernæring fra 2001, bør endres på noe vis, og vi skal jobbe med dette fremover.
Jeg er en av lege-representantene i gruppen, og ellers er det helsesøster, jodmor og ernæringsfysiologer i gruppen, kjempelærerikt og spennende.

Og amming er iallefall et tema som angår og engasjerer, det er bare å ta en titt på media det! Stadige innslag og meningsytringer, og det som jeg har lagt merke til er at det er veldig mye følelser, emosjoner og temperatur omkring dette temaet. Det er jo naturlig på sett og vis, fordi det å amme er så "intimt" og nært på en måte, og er knyttet til det å være mor og bildet man har på det.

Da er det iallefall viktig at vi som skal jobbe med dette klarer å se klart, og fokusere riktig, slik at det blir saklighet og faglighet som styrer oss i bunnen.
Men allikevel så er det så komplekst, og så mange faktorer som spiller inn i forhold til om man ammer eller ikke, og hvor lenge man ammer.

Vi skal også se på hvor lenge man bør fullamme, om det er det riktige å fortsatt anbefale 6 måneder eller litt kortere. Både i Norge og i 20 land i Europa så er det anbefalingen, i tråd med WHO sitt råd.
Vi skal se på forhold som allergi, mattilvenning, infeksjoner, jernmangel og en del andre ting, i forhold til når det er lurt å starte med annen mat.

Men rådet i Norge er altså fullamming i 6 måneder, deretter gradvis tilvenning av fast føde sammen med mormelk, opp til minst 1 år.

Det var unison mening om at morsmelk er supert, både for barnet og for mor.
Så blir det spennende å se om det blir noen endringer i kostholdsrådene, når vi får lest gjennom noen bunker med ny forskning:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar