torsdag 19. mai 2011

Slipp kontrollen..!

I går hadde jeg tre ulike høygravide damer til svangerskapskontroll. Alle hadde mindre enn 1 uke til termin, og var selvfølgelig både sliten, spente og forventningsfulle.

Det er så trivelig og artig å jobbe med disse kvinnene, som er midt i en av livets mest spennende faser. Dét å gå med sprekkferdig mage, å vente på at babyen melder sin ankomst er et møte med det ukontrollerbare. En hendelse i livet som det faktisk ikke går an å bestemme, tidfeste eller putte inn i en overfylt almanakk.
Det er nettopp det som er så fantastisk, men samtidig og så frustrerende for mange av dagens moderne kvinner.
Midt i et liv der vi planlegger våre egne, barnas og omgivelsenes hverdag ned til minste detalj, så har vi altså denne unike fødselsprosessen, som starter når vi minst venter det, og varer så lenge den gjør... Vi må bare bli med på det, å la det stå til!

 Jeg har et motto som jeg bruker å si til alle fødedamene mine:
"Du skal SLIPPE KONTROLLEN!"

Det er forskjell på å SLIPPE og å MISTE kontrollen, og det er nettopp dette det er så viktig å få til, for å få en god fødselsopplevelse.
Mange tror at de blir gal eller sprø under en fødsel, og andre syns det virker skremmende å tenke på de store smertene og alt det de kan komme til å si eller gjøre med andre til stede, når smertene og riene er på det verste.
 Det er da det er fint å kunne snakke litt med dem om det, og gjerne også partneren, at under en fødsel, så vil de oppleve hverandre på en helt annen måte enn de noen gang har gjort, og at det er normalt.

Jeg tror vi har veldig godt av å slippe kontrollen litt ellers også, og gi oss ut på utfordringer vi ikke har turt før. Det er veldig trygt, og godt, å bli værende på den stien vi har tråkket opp, da vet vi mer hva som venter oss, og forventes av oss.
Men; vi vil nok gå glipp av mange nye og fine opplevelser også, som bare kan få ved å begi oss ut på utrygg grunn innimellom:-)

1 kommentar:

  1. Jeg er så enig med deg :) Og glad for å lese at du i din stilling viderefører et så viktig budskap. Og ja, det er stor forskjell på å miste kontroll, og gi slipp. Kanskje i alle situasjoner... merker det godt bare her hjemme, jeg er relativt nybakt firebarnsmor og det er jo litt å sjonglere. Men hver dag er en ny dag! Flott blogg du har, forresten, oppdaget den akkurat nå! God helg ønsker jeg deg. Mvh Gunhild i Lavendelheimen.

    SvarSlett