torsdag 18. august 2011

Med skolesekk på ryggen...

Skolesekk er skikkelig seriøse greier!
Etter to år med den knalloransje Statens Vegvesen-sekken som alle 1.klassinger får utdelt gratis første skoledag her i Trondheim iallefall, hadde vi lovet 8-åringen at hun skulle få seg ny sekk når hun nå begynner i 3.klasse.
Etter å ha trålet så og si alle potensielle sekk-butikker i Trondheim klarte hun endelig å bestemme seg, og jeg "klarte" å bli enig med henne i hvilken sekk hun skulle få.
For herregud-for et virvar av sekker, fasonger og ikke minst farger!! Ikke nok med at man skal vite hvilken størrelse ungen skal ha; sekkene komme i alle regnbuens farger og mønstre, og med hester, Hello Kittyer, prinsesser, dødningehoder, fotballer og andre emblemer og aksessorier. Det er visst lenge siden det fantes enten rød, grønn eller blå, og valget sto mellom Bergans eller et annet merke eller to-

Så er det dette å klare å overbevise en fortsatt rosa-glad småjente om at det kanskje er lurt å velge en litt mer nøytral farge, som hun også liker om et år eller to... For sekkene er ikke gratis akkurat, og det er ikke aktuelt å ønske seg en ny til neste høst.

Vi er jo faktisk litt stolte over at hun har brukt den oransje "Statens vegvesen"-sekken i to hele skoleår:-) Det var ikke akkurat så mange ungene som hadde den lenger da skoleåret var slutt i vår. Mange forbinder den med 1. klasse, selv om sekken er flott den, og absolutt ikke er utslitt etter 1.klassen, der de ikke bærer med seg tunge bører i sekken akkurat...;-) Den iøyenfallende fargen og alle refleksene er også super for barna, like mye i 2. klasse som i 1., for jeg vil ikke si at de er blitt så mye mer trygge i trafikken i løpet av det ekstra året.Så dette har faktisk vært en liten "kampsak" for meg; som en sikkert typisk bitchy foreldremøteplager, har jeg
foreslått at flest mulig kunne oppfordre barna sine til å bruke disse sekkene i allefall i to skoleår. Både fra et trafikktrygghets-synspunkt, og fra et miljøsynspunkt. For tenk på alle de helt OK sekkene som står rundt omkring på alle loft og boder og ikke blir brukt mer, bare fordi ungene og vi blir pådyttet reklamer for alle mulige fancy skolesekker i posten og butikkene!

Jenta mi fortalte i dag om en gutt i klassen som hadde kommet med ny sekk allerede andre skoledag i 1.klasse, og hadde fortalt stolt at "den oransje sekken hadde de kastet i søpla". Da er det mer foreldrene som har et problem, spør du meg...


6 kommentarer:

 1. Hørtes veldig smart ut med sånne oransje sekker med masse reflekser, sånne har vi ikke her vi bor, og kjenner jeg ble litt irritert over de som hadde kastet den i søpla med en gang!

  Hilsen Ann Kristin

  SvarSlett
 2. Kjekt at barna blir sponset med slike sekker. De synes , de har et budskap og de letter på presset om å ha den beste sekken. Flott at dattern din har brukt den så lenge :-) Og fin sekk hun fikk nå. God skolestart

  SvarSlett
 3. Vet at det er flere som får sånne oransje sekker - et supert tiltak! Det kan være et styr med de skolesekkene - det viktigste er jo at de er gode for barna å bære, og at de rommer det de må romme. Jeg ble positivt overraska av nille-sekken, den var like så bra som Troll-sekker vi har hatt tidligere. Ser jo at for mange er det "stæshet" som blir det avgjørende....

  SvarSlett
 4. Hei
  Vet du hva.Jeg har nettopp kjøpt ny sekk til min (snart) 7 åring.MEN må si jeg godt kunne latt ham bruke den oransje sekken i et år til.Men man blir på en måte dratt med av strømmen.Kanskje burde skolene bestemme at den oransje sekken skulle brukes de to første årene?Det er som du sier, de blir ikke sååå mye trygger i trafikken første året.Og en 2.klassing rager ikke så høyt, så 1.klasse sekken er fin den:)den skal IKKE kastes her i huset.Den skal brukes på turer.

  SvarSlett
 5. Ettersom vi bor bare noen gode steinkast fra Bente (da kaster en langt, Bente!) så har også min datter hatt den oransje sekken i første klasse. Alle førsteklassinger i Hedmark får, mener jeg å ha lest.

  Nå som datteren min skal begynne i 2.klasse har hun fått ny sekk. På skolen hennes så er det 1.klassingene som bruker den sekken (noen skiftet vel ut utover våren...) og jeg synes at det er fint at det er 1.klasse som har den jeg. Da vet en hvis en er ute på veien selv, enten som bilist, syklist eller gående, at det er en HELT ny skoleunge, kanskje usikker på å gå skoleveien uten mor/far, ikke like kjent med de andre på skolen enda osv. Flere ganger i fjor kunne jeg snakke med unger med sånn sekk og vite at de var 1.klassinger selv om jeg ikke kjente de alle sammen. Jeg kunne si "Hei, jeg er mamma'n til Oda. Er det noe du trenger hjelp med?" hvis jeg så at noen var lei seg, og da visste jeg jo at de skjønte hvem Oda var ettersom det kun var 1.klassinger med sånn sekk! :)

  Likevel - at sekken kastes første skoledag... Huff så trist! Stakkars unge da. Ikke sikkert han hadde lyst til å kaste sekken, men når det først var gjort så måtte han forsvare det ovenfor de andre og gjøre det til noe kult... Vi tar, som Bente, vare på sekken videre. Det er jo en FLOTT sekk! :)

  -Karoline

  SvarSlett
 6. Jeg er enig i at det er viktig å se hvem som er 1.klassinger. Men de er jammen ikke store når de går i 2 heller, og en del av dem er ferske i trafikken, så da er den oransje sekken synlig og trafikksikker for dem også:-)

  Når det gjelder skolens ansvar, så syns jeg at lærere og rektorer gjerne har en tendens til å være veldig forsiktige og tafatte med å blande seg inn i "privatlivets fred". Jeg syns de oftere kunne vært tydeligere på å sette grenser og håndheve "regler" som angår barnas sosiale og helsemessige ve og vel; bl.a. når det gjelder feks bursdagsinvitasjoner og hvilken mat ungene har i seg i løpet av skoledagen.
  Men-dette er en evig diskusjon, og mange meninger.

  Fint med engasjerte innlegg, artig det!

  SvarSlett