onsdag 10. juli 2013

Ferietur-på barnas og de voksnes premisser...

I år har vi, i likhet med mange mange andre barnefamilier, lagt ut på ferietur.
Denne gangen har turen gått til dejlige Danmark.
Ungene og vi for den saks skyld, er glade i bilferie, hadde det bare ikke vært for den laaange og kjedelige transportetappen ned og opp Østerdalen. Dette er en dyd av nødvendighet for oss som bor nordafjells, hvis vi har lyst til å feriere sør for Sinsenkrysset.

I løpet av et par uker er det en del mil som skal slukes, bager som skal pakkes ut og inn, og opplevelser som skal fordøyes.

Med erfaring som småbarnsmamma i 20 år, har jeg fått en viss rutine i å pakke bil, ordne kjølebag og ha godsaker på luringa i foran i bilen, når stemningen begynner å bli heller muggen i baksetet.

Jeg kan også skilte med en lang og solid merittliste når det gjelder besøk i fornøyelsesparker rundt omkring i ulike land og byer.
Dyreparken er fin den, Tivoli også, men det er helt greit å bytte litt på, og ikke minst så er det greit å spare pengepungen for det pengesluket det er å besøke disse parkene!Derfor har vi i år vært nokså strikte på hva vi skal på av fornøyelser av dette slaget, og i år falt valget på Legoland.
Det er ikke uvanlig å høre om familier som er på en hel runde av fornøyelsesparker; fra Hunderfossen til Tusenfryd, på vei til Dyreparken, før de tar turen innom Bø Sommarland på veien hjem.
Det må jeg ærlig si høres fryktelig slitsomt ut, både for bankkontoen og og for sommerferien-avslapningen...!
Generelt så må jeg ærlig innrømme at jeg tror mange foreldre forstrekker seg når de endelig får en etterlengtet ferie, fordi det meste av ferieplanene legges bare på barnas premisser.
De er så opptatte av at ungene skal ha det kjekt og artig, at de kanskje glemmer at de også har ferie, og rett på å ta vare på seg selv og sine interesser og ønsker.
Det er mangt et slitent ansikt å se blant foreldrene i Legoland eller Dyreparken, der de løper etter barna i øst og vest.
Selvfølgelig skal man ha ferie på barnas premisser, og det er kjempekoselig å være i fornøyelsesparker; jeg elsker å ta berg og dalbaner og å rusle rundt i vakre Tivoli eller Kardemomme By.

Men det jeg vil frem til er at jeg er opptatt av at ferien kan bli super selv om vi voksne faktisk får gjennomført noen voksengreier som vi ønsker oss, selv om det er kjedelig for ungene.
De har bare godt av å kjede seg en gang i blant, også på ferie, og å lære at alle har rett på å få ønske seg aktiviteter på ferieturen, selv om det mor og far sine planer.

Denne gangen var vi i København, og vi store hadde veldig lyst i museet Glyptoteket. Det vakte ikke akkurat begeistring, og vi hadde litt jobb med å snu sure miner til blide fjes. Men det ble faktisk ikke så verst, og alle syns faktisk det var ganske fint der inne.
Og unger tar ikke skade av å få med seg litt slik type kultur heller;-)
Vi har kjørt Europa rundt med bil og små barn.
Ikke alle er like glade i bilkjøring, og noen er litt mer tander i magen enn andre. Men det er utrolig hvor greit det går når vi snakker om det på forhånd, planlegger godt, og barna blir involvert i planene.
Det er viktig å ha faste pauser, "gulrøtter", der ungene vet at dersom de er tålmodige og greie i bilen, så skal de få is på neste stopp, eller en eller annen "premie".
Jeg tror en del undervurderer hvor tålmodige barna kan være, og at vi selv er med på å gjøre det besværlig å kjøre langt eller gjøre "kjedelige" ting med dem.

Sommerferie er deilig, og skal være fin og avslappende for både store og små.
Selvsagt er det ikke å forvente at 4 uker skal være et rent latmannsliv, og barn trenger og har rett på den omsorgen de trenger.
Men jeg er sikker på at vi kan være minst like gode foreldre, med overskudd og den energien som trengs, hvis vi passer på å kose oss selv også, selv om det betyr at barna kjeder seg litt...;-)

 

1 kommentar:

  1. Enig med deg. Og først og fremst så tenker jeg at vi er jo på ferie med de vi kjenner best, med de vi er sammen med til vanlig - så vi vet jo litt om hvordan vi har gode dager sammen, gode dager for alle - det vet vi jo fra før. Det er ikke så annerledes. Og unger fortjener å få oppleve og se mye mer av livet og verden enn fornøyelsesparker!

    SvarSlett