torsdag 5. desember 2013

P-piller og lavterskeltilbudets dilemmaer...

For et par dager siden skrev jeg en blogg som ligger ute på Tidsskriftet for Legeforeningens nettsider.
Den omhandler dilemmaer knyttet til p-piller som lavterskeltilbud.
Det at jenter kan få tak i p-piller på helsestasjonen, uten legtime, og så og si gratis, er et flott tiltak.
På de aller fleste måter, vel og merke.

Det jeg stiller spørsmål omkring, og bekymrer meg over, er at vi som er fastleger for disse jentene, ikke får informasjon om at de faktisk har begynt på p-piller, og ikke får dette automatisk inn i journalen til disse unge kvinnene.
Det er veldig viktig for oss å vite at de faktisk står på p-piller, all den tid dette er medisiner som faktisk gir en økt risiko for blodpropp og andre plager hos noen.Det er vel og bra med lavterskeltilbud, og de aller fleste helsesøstrene som skriver ut disse pillene gjør en utmerket jobb. Dette er også med og hindrer en del uønskede graviditeteri denne aldersgruppen.
MEN etter min mening så er det misforstått taushetsplikt og en svikt i informasjonsflyten når det ikke utveksling av slik viktig informasjon til legen.

Et annet moment er at vi ofte er fastlege til moren til disse tenåringene, og vi kjenner gjerne til viktige arvelige risikofaktorer, og det er lettere å få tilgang til disse hos fastlegen.

Så; lavterskeltilbud er vel og bra, og viktig, men ikke for enhver pris!

Les mer på bloggen min:


http://blogg.tidsskriftet.no/2013/12/02/p-piller-til-glede-og-bekymring

1 kommentar:

  1. Da jeg var 17 år ble jeg nærmest pådyttet p-piller av fastlegen min fordi jeg hadde fått meg kjæreste. Jeg snakket ikke med foreldrene mine om det, og pliktskyldig spiste jeg p-piller i nesten 1 år, før jeg fant ut at dette ikke føltes riktig. Det føltes ganske enkelt feil å putte noe i kroppen min som jeg ikke helt visste hva var. Et par år senere ble det ved en tilfeldighet oppdaget at noen i familien min var bærer av et gen som gir forhøyet risiko for blodpropp, og det viste seg at også jeg har dette genet. Nå i dag ville jeg aldri fått hverken p-piller eller andre hormoner fra fastlegen min, da dette som kjent også gir forhøyet risiko for blodpropp. Jeg ser fordelene ved at jenter får p-piller, abort er jo ikke en situasjon som er ønskelig, men jeg tenker også på den risikoen legen min utsatte meg for, uten å informere, spørre eller undersøke om jeg var i faresonen. Denne genmutasjonen som ligger i min familie er ikke helt uvanlig (ca 7% av befolkningen i Norge), så kanskje flere burde blitt testet før de så ukritisk gis hormonpreparater?

    SvarSlett