fredag 4. april 2014

Kvalmende påskekos...

Påsken nærmer seg med stormskritt, og i takt med det så fylles matbutikkene med godsaker og påskegodteri. OG det er ikke måte på hvilke mengder de regner med at du og jeg skal handle, for undersøkelser viser at nordmenn kommer til å spise 2000 TONN påskegodt i år!
Det er en økning på over 30% sammenlignet med for seks år siden.
Nå er priskrigen igang mellom de ulike matvarekjedene, som underbyr hverandre med billig smågodt før påsken setter inn.

Se innslaget fra TV2-nyhetene i går, der jeg var med og uttalte meg;

http://www.tv2.no/v/805870/


Godteri er godt det, og vi skal kose oss og nyte både godis og andre ting vi syns er deilig.
Det som er skremmende er de enorme mengdene som mange har i seg, og det ser ut til å bare øke.
Vi må heller ikke glemme at nordmenn lenge har vært på toppen av brusdrikking i verden, så det er ikke bare i godtediskenn vi fyller på med sukker.



Folk fyller opp stadig større påskeegg, og det er jammen ikke bare til påskeaften, men folk spiser fra påskeegget  stadig vekk i løpet av hele påskeferien. Det er ikke så mange årene siden det var mer vanlig og stor stas med at påskeegget ble gjemt på påskeaften, og ungene ble lykkelige av å finne det og spise alle godeakene som lå inni.
Nå er det "Påskeaften" stadig vekk, og det er ikke bare ungene som skyfler i seg smågodt og sjokolade.

Parallelt med at vi spiser stadig mer godteri og sukker generelt så har overvekt blitt mer vanlig i befolkningen også. Ifølge HUNT-studier så er nå 3 av 4 menn overvektige og 6 av 10 kvinner, og det har også vært en stor økning av overvekt hos barn og unge.

Vi har kort og godt i oss for mye mat og godsaker, samtidig som vi sitter stadig mer på ræva!
Selv om det er oppløftende tendenser til at flere trener regelmessig så oppveier ikke dette det faktum at total aktivitetsmengde i løpet av dagen og uken er alt for liten i forhold til  inntaket av kalorier.

Sukker er godt, men også farlig. Dette fordi det rett og slett er avhengighetsskapende. Sukker gir oss en velværefølelse, og det trigger dannelsen av "lyst"-hormoner i kroppen og hjernen. Søtsmaken på tungen får også fart på smaksløkene som forteller hjernen at dette er deilig.
Men hvitt sukker er helt tomme kalorier, og tilfører ikke kroppen noen nyttige byggestener. Derfor er det svært uheldig utvikling at vi klemmer i oss slike avsindige mengder.

Hva er det som skjer??

Vi voksne må ta et oppgjør mer denne fråtsekulturen, og det er da ikke nødvendig å kjøpe inn slike avsindige mengder selv om butikkene kjører priskrig og frister oss med søte saker i fleng?

Vi koser oss jo gjerne med mye annet godt i høytider som påske også; brus, øl og vin går ned på høykant, og det er gjerne ekstra godt med egg og bacon til frokost og en god biff om kvelden.

Man skal jammen gå lange skiturer for å unngå at påskeferien blir en skikkelig vekt-booster...!




Jeg er opptatt av at man skal kose seg, og man skal unne seg godsaker innimellom. Jeg  har ikke tro på strenge dietter og kostregimer, der man aldri kan unne seg noe som er usunt.
Men det henger ikke på greip at vi trenger å hive i oss slike mengder med godis som vi gjør nå.
Det er jo bare ekkelt, vulgært og grotesk, syns jeg. Og det minner meg mer om patologisk overspising enn kos og nytelse.

Og all den tid vi vet at et av våre største folkehelseproblemer er overvekt og fedme, så syns jeg myndighetene bør ta affære, og reagere når godteri og "sukkermat" kan selges så billig og være det butikkene går til priskrig på!



3 kommentarer:

 1. Jøss, det var da voldsomt til mengder! Jeg har ikke noe imot snopspising mer enn på lørdager, men det kommer selvsagt an på mengdene og når det spises. Godteri skal komme i tillegg til mat - ikke istedenfor.

  Enig med deg i at det er en frotsekultur, skremmende!

  SvarSlett
 2. Vi så deg! Og vi kjente deg igjen, både jeg som kjenner deg via bloggen, og mannen som kjenner deg fra barndommen:)

  SvarSlett
 3. Hyggelig!

  Det er et viktig tema, som jeg gjerne vil gå inn i og engasjere meg i.
  Jeg ser jo stadig flere som strever med overvekt og fedme på kontoret mitt, og dette har en sammenheng med at vi skal kose oss oftere og med stadig mer.
  Da trengs det å sette fokus på det!


  SvarSlett