søndag 20. mars 2011

Hurra for deg...
Da er nok en bursdagshelg over. Denne gang var det minstemann som fylte år, og han har hatt nedtelling helt siden jul.
Og når barna i huset har bursdag, så blir det jo ikke med bare én feiring; neida, først må det jo være familieselskap på selve dagen, etter at det har vært markering med krone på hodet og is i barnehagen.
Så må man jo ha barneselskap også... Så i dag har huset vært fullt av smågutter og -jenter!

Når de er bare 4-5 år og barnehageunger, så går det som regel greit å "bare" ha pølser, gelé og kake, så leker de seg greit resten av bursdagen, uten behov for program.
Når de blir større, blir "kravene" stadig høyere, og innimellom syns jeg det begynner å ta litt av.


Det er absolutt tendenser til at det ikke er bra nok med en gammeldags bursdagsfeiring hjemme, og i en viss alder er det kinobursdag, cageball- Laser-X- eller bowlingbursdag som gjelder..
Jeg forstår godt at det ikke er alle som verken vil eller kan ha særlig med unger hjemme i huset sitt pga begrenset plass. Men det blir raskt andre typer begrensninger hvis man skal "kjøpe" seg ut av bursdagsfeiringen, så det er ikke alle som får til det heller.

Dette med bursdagsfeiringer er et stadig tilbakevendende tema på foreldremøter på skolen. Det er jo også et viktig og et sårt punkt. I allefall for dem som kanskje aldri blir invitert i selskap, enten det nå er hjemme eller på byen. Det er ikke lett å legge føringer for alle, og jeg forstår at noen kan reagere på det. Samtidig er det vi voksne som har ansvaret for at barna er ok mot hverandre, og at det ikke er noen som bevisst eller ubevisst blir holdt utenfor.
Eneste måten å unngå at det ikke alltid er den samme jenta eller gutten som står der uten invitasjon, så må man invitere alle, iallefall av samme kjønn. Ellers har ingen oversikten. Jeg syns iallefall man kan prøve å håndheve dette de første par-tre årene på skolen. Det er så fælt å være den som ikke blir plukket ut.
Og det hjelper ikke at det er en regel om at invitasjoner ikke skal leveres påskolen; ungene snakker seg imellom uansett...!

Bursdag skal være gøy, både for hovedpersonen og for gjestene. Og her i huset var det iallefall en svært fornøyd 5-åring som la seg i kveld:-)


1 kommentar:

  1. Gratulerer med femåringen!
    Helt enig i dette med bursdagsfeiringer. De første åra bør man invitere hele klassen, evt alle guttene eller jentene. Og man klarer å få det til hjemme - med litt planlegging og struktur får man det til;)

    SvarSlett