søndag 25. september 2011

Mat-landeplagene...!

Har du planer om å bake en kake med ekte smør, eller ha fløte i desserten i helgen? Da er det ikke sikkert du finner det i butikkhyllene for tiden, for nå er det smør, fet melk og fløte som gjelder.
Aviser, internett og TV tuter oss ørene fulle med at det saliggjørende for helsa og vekta er å spise lavkarbo; fy fy med alt som heter karbohydrater, pasta, ris og brød!

Jeg er den første til å være enig i at vi spiser alt for mye sukker, snop, brus, og venner ungene våre til at alt som er godt er søtt. Men; jeg er livredd for slike voldommme motebølger når det gjelder mat og kosthold, og har ikke troen på at verken suppekurer fra Rikshospitalet, fastekurer,"raw-food", Atkins, Ingers rugbrød eller som nå Lavkarbo-kur.

Alle disse trendene, med kurer, piller eller drikker som lover langt liv, sunt legeme og slanke kropper har en fellesnevner ved at det er så og si umulig å følge dem over tid. Det går greit en måned eller tre, men så gir de fleste opp, både fordi maten blir for ensidig, det blir for dyrt, eller vi rett og slett ikke er skapt til å kjøre slike "regimer" på oss selv!

En ting er at vi voksne bestemmer oss for å prøvekjøre en Lavkarbo-diett i en periode. Det er helt sikkert mye fornuftig å bra ved det. Men hva gjør det med alle barna som stadig vekk opplever at foreldrene (mest mødrene...?) stresser rundt med kokebøker "oppskrifter" på dietter, og snakker om slanking, vekt og dietter? Jeg har også tidligere skrevet om dette, og tror et slikt fokus på vekt, kropp og mat gjør noe med barn og unges forhold til mat og til sin egen kropp, på en uheldig måte. Når de erfarer at vi voksne er misfornøyd med oss selv og utseende, så lærer de å fokusere på dette selv også. Dette er tankevekkende, syns jeg.
Det er også et stort spørsmålstegn hvor sunt det er for barn å leve etter en streng Lavkarbodiett over lengre tid, kan hende barn har godt av å spise mer variert enn som så...?!

Jeg har tro på gammeldags sunn fornuft, og prinsippet alt med måte! Vi trenger både karbohydrater, proteiner og fett, samt fiber, vitaminer og andre stoffer som man finner i ulike typer mat.
Men jeg tror at dette også kommer an på mengde mat! Vi har en tendens til å spise alt for mye, og for både vekten og formen så burde vi stoppe å spise når vi kjenner av vi begynner å bli mett, i stedet for å putte i oss den ekstra kjøttkaken, pastabiten eller osteskiven. Vi trenger heller ikke å spise opp restene på tallerkenen til ungene, eller ta to porsjoner av desserten.
Vi trenger heller ikke "kose" oss hele tiden, når vi ser TV, går på kino eller møtes på foreldremøter.

OG-inntak av energi må alltid kombineres med forbruk av energi! Vi må faktisk røre på oss for å holde oss rimelig slanke og for å holde oss i form og ta vare på helsa.

Jeg blir ofte spurt om kosthold, slanking og sunnhet på legekontoret. Folk spør om de kan ta seg litt vin, smør eller salt. Det er, også for en lege, helt umulig å holde seg oppdatert på alle rådene, skremslene og pekefingrene som fortelles i media, der "eksperter" krangler om hva som er Det sunne liv.
Jeg har stor tro på at man skal kunne unne seg noe godt innimellom, tror at de fleste vil sprekke og feile dersom de er altfor strenge i matveien. Det er forskjell på "ørk og helg", og det går jo an å leve mest mulig sunt i ukedagene, men kose seg med litt god mat og drikke i helgene.
Hva hjelper det å kanskje leve to år lenger, hvis man bruker mange år før det på å stresse rundt og "pine" seg for å nettopp leve lenger...?

Helse er jo så mange ting, og det å bli for overfokusert på kosthold, vekt og trening, kan hos enkelte føre til et stress som faktisk i seg selv reduserer helsen!

Slapp av litt mer, og ikke la dere lure ut på alle disse trendene, der "eksperter" tjener millioner på sine såkalte nye ideer. Mye av det er Keiserens nye klær, og ofte er det omskrivninger av gamle gode råd, som "spisses" litt for å få det til å se nytenkende ut.

Hva er det neste; det blir spennende å se. Jeg for min del ble veldig glad da jeg for et par dager siden leste i Dagbladet av vin er slankende; får skynde meg å drikke en del da, til det blir helt fy fy igjen;-)

Jeg har skrevet om temaet tidligere:-)

http://www.adressa.no/meninger/article1600347.ece

http://lykkelig-som-liten.blogspot.com/search?q=slanking


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar