mandag 17. oktober 2011

Hyper på sukker, eller...?

I går tok programmet Newton for seg myten om at unger blir hyper når de spiser sukker.
Og legen som var med var min kjære, Nils;-) Det ble et artig innslag, og myten ble behørig brutt ned!

Se innslaget her, og spøl litt bakover i programmet:

http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/794169/

Forskning er nokså unison på at det med barn, sukker og at de blir hyper bare er tull, og en myte som nå altså står for fall...

Det er ganske ofte jeg hører at foreldre sier at ungene blir hyper hvis de drikker brus, spiser mye godteri eller gafler i seg snop på bursdager osv. Etter ørti førti barnebursdager her i heimen skal jeg skrive under på at stemningen og aktivitetsnivået har stått i taket, unger har hengt i taklampa, og det har tatt uker å rydde bort snop og ballongrester fra under sofaputene.
Men, det er nok like gjerne selve settingen som gjør at barn blir aktive, bråkete og litt propell. Bare det å samles, og få en skål godteri eller brusflasker, gele og kake rett foran seg, gjør jo ungene euforisk, og da eskaleres gjerne lydnivået automatisk.

Sukker er en type energi som går fort ut i blodet, og vi kjenner vel alle til at det føles godt å hive innpå litt, enten vi er slitne i kassen på Rema eller på en fjelltur. Rask og god energi! Men kroppen setter fort igang å produsere insulin, for å håndtere sukker, og for å beholde et ok blodsukker, så virkningen er nokså kortvarig.

Som Nils sier i Newton-programmet, så har eldre folk en redusert evne til å regulere blodsukkeret med insulin, så slik sett så burde det jo være "gamlingene" som ble hyper...:-) Men vi ser jo ikke så mye av det på diverse konditorier rundt omkring, der de koser seg med napoleonskaken sin-

Det er nok litt som i andre settinger, at det også ligger noen ubevisste forventninger hos oss foreldre, om  at ungene våre reagerer slik og slik på ulike ting...? Det er utrolig hvor vi påvirkes av hverandre, og kan det være slilk at vi noen ganger gir ubevisste signaler til hverandre, som fører til enkelte responser...? Jeg vet ikke, men jeg bare undres om det kan være noe der?

Jeg har sittet og lest forskning om dette, og det er faktisk ett svar ser det ut til; dukker gjør IKKE ungene hyper!

Det var den myten..!

3 kommentarer:

 1. Sammenlikningen med pensjonister på konditori var artig! Den likte jeg (og fikk lyst på napoleonkake).

  Det var også morsomt å se at den som vant ballongleken var en som ikke spiste sukker.

  Jeg tror at med forventning om at ungene skal bli hypre er det det vi ser. Det er ganske enkel psykologi: Vi ser mer av det vi leter etter. Og har vi en forventning om hypre unger er det den måten vi tolker oppførselen.

  Dersom vi istedet kalte det "høyt aktivitetsnivå" ville det vekket andre assosiasjoner og kanskje gitt mindre giret voksne?

  SvarSlett
 2. Jeg så det! Og jeg tror det er som du sier, settingen rundt som gjør at ungene kan oppfattes som hypre...

  SvarSlett
 3. Nå har jeg opplevd at barn alene blir hyper av søtsaker, og også voksne som føler seg litt hyper. Jeg har også hørt fra lærere som ber pent om å ikke gi barne noe søtt med på skolen, f.eks saft etc. Og hvorfor, jo fordi de blir veldig urolige.
  Som det ble forklart i programmet så regulerer pankreas blodsukkeret ved hjelp av insulin, men det som ikke ble tatt opp er når barn har en bukspyttkjertel som ikke fungerer opptimalt, og det er blant disse vi finner de mest hypre. Og det er ganske mange etterhvert som har dette problemet.
  Så, bob bob, ikke helt bra.

  SvarSlett