tirsdag 15. november 2011

Skolefoto-inflasjon...

Nå er sesongen i gang igjen; de siste ukene har alle fem barna i huset møtt opp nykammet og fin på skole og barnehage fordi det har vært fotografering!

Det er veldig koselig at barna fotograferes altså, misforstå meg rett. Men hvorfor i alledager har det blitt slik at skoleklasser og barnehagegrupper skal fotograferes hvert bidige år...?
Før, iallefall i "gamle dager", da jeg var liten, så var det slik at vi tok et klassebilde i 1. klasse. Deretter var det et nytt et den siste våren vi gikk på barneskolen, og deretter ikke før vi skulle slutte på ungdomsskolen. Da fikk man på en måte et bilde og minne fra de viktigste milepælene i løpet av skoletiden.

Nå derimot, så starter det fra ungen er 1-2 år og starter i barnehagen, og de fotograferes hvert år, med fellesbilder, portretter og små minibilder, som gjerne blir liggende i den konvolutten de kom i, og aldri blir brukt eller sett på.
Når ungene begynner på skolen er det det samme. Hvert eneste år, fra 1-10 klasse, stiller barna seg opp og smiler fint, sammen med dem "frøkna" eller læreren.

Problemet her i huset iallefall, er at det blir veeeldig mange bilder etterhvert....! Når opp til fem unger kommer hjem med portrettbilder og klassebilder og barnehagebilder en gang om året, så har vi snart en tapetesert vegg eller to dersom vi skal henge opp alt. Det blir på en måte litt utvannet, for selv om det er artig å se hvordan den enkelte forandrer seg fra år til år, og å se hvor mange tenner som mangler eller hvordan hårsveisen eller barnetøymoten er fra år til år, så trenger vi ærlig talt ikke å feste dem til filmen riktig så ofte.

Dette har tatt seg opp de siste årene, og jeg mistenker skolefotobransjen for å ha økonomiske hensikter og baktanker når de har klart å komme så sterkt inn i barnehagene og skolene. For dette koster flesk! De tilbyr pakker og løsninger, der vi må gå inn på nettet for å bestille, og vi bli jammen purret på dersom vi ikke har bestilt innen fristen!
Det blir fort mange hundre kroner for hvert barn, så da kan man bare begynne å regne hvor mye penger som går i året, eller som går med i løpet av barnehage- og skoleløp ...!

Ja da, man kan selvfølgelig avbestille, og si til barna at man ikke vil kjøpe bildene. Men det er gjerne ikke særlig populært, og mange kjenner på presset til å kjøpe, fordi "alle andre gjør det".

En ting til; hvor kommer dette kjøpepresset inn i i forhold til gratis skole-prinsippet?? Her har vi virkelig med en kommersiell aktør å gjøre, som kommer seg inn i den offentlige skolen stadig vekk. Det er ikke alle familier som har god råd, og en fotopakke på mange hundre kroner, og kanskje til flere barn, merkes godt for mange.

I år som i fjor, har jeg nå bestilt bilder av alle fem jeg, men jeg syns faktisk at dette er et fenomen som det går an å tenke litt over, og som kanskje fortjener en diskusjon?
Kanskje hadde det vært like spennende og meningsfullt å satse på fotografering f.eks. i 1, 4 og 7, så en eller to ganger i ungdomsskolen...?

Da hadde kanskje bildene kommet mer til sin rett, og ikke blitt liggende i konvolutter, skuffer og skap...

5 kommentarer:

 1. He he, de sista åra har jeg faktisk droppa å "få bildene hjem til gjennomsyn". For får du dem først i hus, vil du liksom ikke returnere dem. Men, som du sier, hva skal man med massevis av portrettbilder, klassebilder, mm, hvert eneste år?

  SvarSlett
 2. Som fersk barnehagemamma synes eg det er kjekt med gruppebilde, kan pugge namna da.
  Men portrettet kunne eg ærleg talt tenkt meg i 4 medium store eksemplar og ferdig med det - ikkje i 1 digert, 1 medium, 2 små medium og ørten små. For det er jo ein finfin julegave til besteforeldre og sånt, men dei skal jo helst ha eit litt stort eit (men ikkje så stort at det ikkje blir plass på veggen). Neste gong skal vi huske å scanne det største portrettet og ta kopiar sjølv....

  SvarSlett
 3. Eg kjenner meg igjen! Eg sparar gruppebildet, det store portrettet og nokre bilder til besteforeldra. Resten sender eg tilbake. Våre bilder setter eg i ein eigen album, dette høyrest veldig organisert ut, eigentleg er det å legge bilda laust inn, og vente til limstiften dukkar opp.

  SvarSlett
 4. Men dette er da ikke et nytt fenomen er det vel? Jeg er 28, og har klassebilder fra hvert skoleår jeg og minst et par tre fra barnehagetiden.

  Jeg syns det er koselig med klassebilder og skolekatalogen og barnehagebilder og ser egentlig ikke problemet. De som fotograferte i barnehagen til barna mine har også en hjemmeside der man kan bestille andre produkter enn de tradisjonelle portrettbildene og det syns jeg er bra. Jeg syns at i disse internettider kunne de godt ha droppet å sende så mange bilder hjem til folk for gjennomsyn, for jeg har ikke tenkt å beholde så mange av dem i år, men det er fordi jeg ikke var så fornøyd med bildene og ikke fordi jeg ikke liker konseptet.

  SvarSlett
 5. På skolen hvor jeg jobber har vi de siste årene hatt fotografering hvert år i motsetning til tidligere år. Grunnen til dette er at alle elevene da får en gratis skolekatalog med bilder av ALLE elevene på hele skolen.
  Det er veldig fint for nye elever og lærere.
  Det er også greiere for foreldre ang bestilling, da de får en nettside de kan gå inn på og se bilder og bestille dersom de ønsker det. Altså ingen avbetilling.
  ENeste ulempen jeg kan se er tidssluket, at alle klasser må bruke en liten time av skoleåret på noe som ikke er faglig.
  Men alt i alt synes jeg det er en fin tjeneste for voksne og barn i skolen.

  SvarSlett