lørdag 12. november 2011

Klar for kulden...;-)

Da har Lykkelig som liten, vårt "lille" firma, forberedt oss til vinteren, og lanserer i dag vår nye "Barnehagekrem"! Vi valgte navnet fordi det er nettopp i barnehagen at mange er opptatt av å sende med ungene en krem eller salve i sekken, til bruk når småttisene leker seg timevis ute i snø og kulde.

Jeg ble faktisk intervjuet av VG om dette temaet, Barn og kulde i vinter, og i den anledning prøvde jeg å lese meg opp på temaet. Det er jo så mange synsinger og myter omkring hudpleie, og et intervju i en stor avis er en gylden anledning til å sette seg litt inn i sakene, noe som alltid er greit...;-)

http://lykkelig-som-liten.blogspot.com/2011/02/hvem-hva-hvor-i-kulden.html

Og raskt ble myte nummer 1 avkreftet/bekreftet: man trenger ikke absolutt å smøre seg før man går ut i kulden, verken voksne eller barn. Det kommer an på hvilken hud man har, hvor kaldt det er og hvor lenge man skal være ute, for å nevne noe. For dem som har tendenser til eksem og har veldig tørr hud, så anbefales det å tilføre fukt, også når man skal oppholde seg utendørs i vinterens kalde og ofte tørre luft. Og mange av oss har jo tørr hud, og det skader ikke å tilføre litt ekstra.

Myte nummer 2 er at en kuldekrem skal være vannfri! Hvor dette kommer fra det vet jeg ikke, men det er veldig mange som er opptatt av nettopp dette, og ser for seg huden som fryser til is pga vannet i kremen. Men dette er det gjort forskning på, som faktisk avkrefter dette! Det er ikke bedre om den er vannfri, og det må gjerne være vann i en kuldekrem!! Faktisk så har en studie blant finske militære som oppholdt seg i veldig kaldt vær, vist at det var en fordel at kuldekremen inneholdt litt vann! Ved at litt vann tilføres huden så oppfatter kroppen at det blir kaldt, og blodtilstrømningen øker til dette kalde hudområdet, og varmer det opp:-) En kuldekrem uten vann, eller rettere sagt salve som den vannfrie jo er, har tradisjonelt vært laget av industrielle mineraloljer, og kan legge seg som en hinne oppå huden, og faktisk gi frostskader under denne hinnen, fordi svetten under fryser...
Det er jammen ikke lett å være vanlig forbruker, det er vanskelig nok for en som er utdannet lege, og jobber med slike ting!

Det er bra at en god kuldekrem inneholder nærende og fuktgivende stoffer, slik at den fungerer som fuktbevarende.

Det er kanskje en god ide å smøre seg i god tid før man skal ut, gjerne med en krem man liker fra før, og så påføre kuldekremen vår feks (;-) ) før man skal ut, på utsatte områder som nesetipp, kinn og hake.

Men, uansett om man smører eller ikke smører, og uansett hvilken hud du eller barnet ditt har, så er det viktigste rådet mot kuldeskader å kle på seg i forhold til vær og vind! 

Lykke til !


www.lykkeligsomliten.no 

3 kommentarer:

 1. Hei;)

  Endelig....
  Har ventet på barnehagekremen,
  skal kjøpe den strax ;)

  God helg!

  SvarSlett
 2. Hei,
  så utrolig bra blogg og likte dette innlegget veldig godt:-)
  Bare lurer på hvor du kjøper krukkene/boksene til kremene du lager? Utrolig fine..

  SvarSlett
 3. Ikke lenge sida vi fikk denne i posten, og både vi, dattera vår og ikke minst barnehagen er imponerte og veldig fornøyde! Etter en lang utedag henta vi ei jente med illrøde kinn og tørr hud. Rødfargen og tørrheten satt i flere dager til tross for at vi smurte ho! Så fikk vi barnehagekremen og barnehagen smurte. Første dagen med snø ble den testa ut, og jenta vår var den eneste som ikke hadde røde kinn selv om de hadde vært ute i snøen i flere timer. Kinna var gode, myke og varme :) En ny favoritt!

  SvarSlett