tirsdag 8. november 2011

Halloooo, Lysbakken...!

Nå er Lysbakken ute igjen; dagens utspill er at han vil lage offentlige pappagrupper, beregnet på pappaer som er ute i permisjon. Han mener det er for mange pappaer i barselpermisjon som må gå alene på trilletur, og at de også trenger et offentlig styrt tilbud som gjør at de kan treffes.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10015578


Vet du hva Lysbakken, nå syns jeg alle innspillene- eller utspillene- dine begynner å ta en form som snart går over til å bli litt komisk.
"Mens mødre har mange tilbud og mange muligheter til å møtes, så har fedre få slike muligheter i dag. Det å kunne dele erfaringer, få økt selvtillit og ha et sosialt fellesskap i permisjonen, tror jeg er like viktig for menn som for kvinner, sier Lysbakken."

For det første; det er mammaene som har født disse barna, og har gått gjennom et sjelssettende svangerskap og fødsel. De ammer (kanskje...;-) ), og det er annerledes å være nybakt mor enn å være nybakt far. Det får du ikke gjort noe med, Lysbakken, uansett hvor mange forslag og lover du kommer med og setter i verk!
I alle samfunn og gjennom alle tider har det vært kvinnenettverk og -samhold i denne tiden i livet. Det er helt naturlig, og veldig viktig for hele familien. Det at en mor kommer seg fort i gang med å mestre morsrollen etter fødsel er viktig, også for far, og det gjøres bl.a. gjennom å møtes med likesinnede. Barselkvinner som sitter der med fulle pupper, såre underliv og løshud og strekkmerker.

For det andre, så er det jo flott om pappaene kommer inn og deltar i de barselgruppene som allerede er opprettet ved helsestasjonen, når det evt er de som er hjemme i permisjon! Da er det vel pappaen som drar til helsestasjonen for kontroll og vaksinering av babyen, og da har han en gylden mulighet til å møte andre.
Om disse pappaene blir enige om å lage sin egen trillegruppe, eller hva de nå vil, så må det være greit. Eller om menn finner andre kompiser eller kolleger som også er hjemme med barn, så kan de da lage en gruppe selv, slik som mange mammaer gjør.

For det tredje; jeg syns man som statsråd skal tenke seg godt om før man går ut og foreslår å bruke offentlige midler på slike tiltak. Det er så fryktelig mange andre områder innen dette feltet, særlig innen barselomsorgen, som trenger økte bevilgninger. Og ikke minst så trenger de et økt søkelys og engasjement fra en minister som styrer med barn og familier. Da tenker jeg særlig på barselomsorgen, som er blitt stemoderlig behandlet i mange år. Den aller første tiden etter fødsel, da mor og barn sendes fortest mulig hjem, er ikke godt håndtert i Norge, og jeg er ikke i tvil om at de pengene som evt går med til å opprette pappagrupper heller burde øremerkes til dette! Det gagner også pappaene på, skjønner du Lysbakken, selv om det kanskje ikke er så "kult". Bl.a. så trengs det masse mer både midler og hender til å hjelpe mor og barn med å komme igang med ammingen, slik at de føler økt mestring, og kanskje mindre "ammepress", fordi de ikke har fått tilstrekkelig hjelp, og alt skal skje så fort og hektisk...

Det vil alltid være forskjell på menn og kvinner, pappaer og mammaer, uansett hvor mye du prøver å jevne ut forskjellen, Lysbakken. Det er flott at stadig flere menn er hjemme med barna sine og at de engasjerer seg mer i familien. Men jeg opplever at du med en del av dine utspill legger et utilbørlig press på nybakte mødre, og prøve å ignorere og bagatellisere det faktum at mødre er mødre og fedre er fedre. For meg er dette omvendt av likestilling og kvinnekamp. Jeg syns du øker stresset og presset på både den enkelte og på familier, og at du også stigmatiserer de fedre som faktisk velger annerledes enn den "idealpappa" du skaper.

Jeg syns det er herlig å se stolte pappaer trille barnevogn midt på dagen jeg, enten alene eller i en gruppe. Det håper og tror jeg vi får se mer av.
Men vær så snill å fokuser litt mer på alle de andre utfordringene som ligger der, ikke bare på hva pappaene har rett på, og lyst til. De fleste fedre klarer nok å finne seg en trillekompis selv, om de ønsker det...!2 kommentarer:

  1. Jeg er helt enig med deg. Hvem tror Lysbakken han er, som fratar pappaene evnen til å knytte bånd med andre pappaer på egen hånd? Helsestasjonen har da vel oppslagstaveler man kan sette en lapp på? Man treffer da andre pappaer der - og på café?

    Det er forskjell på kvinner og menn/mammaer og pappaer

    SvarSlett
  2. Jeg skjønner ikke at dette skal måtte organiseres. Fedre som tar ut fedrekvoten og som ellers følger opp barnet er i kontakt med helsestasjonen fra før og det er der fedre møtes, dersom barnet skal være i fokus.

    Jeg skjønner ikke at enda mer organisering er nødvendig.

    SvarSlett