søndag 22. januar 2012

Gulrot-foredrag...;-)

I dag hadde far i huset et lite foredrag om gulroten, mens familien hadde fiskebolle-middag med revne gulrøtter.
Han har fått en artig bok til jul, med fakta om alle mulige rare ting som man ikke visste at man lurte på; der sto det et avsnitt om nettopp gulroten...;-)Gulrøtter er kanskje en av Norges mest vanlige grønnsak på middagsbordet, og er ypperlig som knask og snacks innimellom ellers også.

Det pappa lærte meg og barna i dag, er at gulroten har sin første opprinnelse i Afganistan!
Dette er jo et land de fleste av oss forbinder med krig, konflikt og elendighet. Da er det artig å få en liten kuriøs glad-opplysning om Afganistan.
Faktisk går visst historien til gulroten tilbake hele 2000 år i Afganistan, og i mange hundre år brukte de visstnok bare det grønne over bakken og spiste det, helt til de i middelalderen oppdaget den oransje roten, og at den også var svært så spiselig;-)
Vi i Europa fikk visst nok kjennskap til gulroten utpå 1500-tallet, og vi kan vel si det ble et populært tilskudd i matfatet.

Ja ja; hvor mye som er sant av det som står i denne artige boken, det vet jeg ikke. Men at jeg og familien min kommer til å sende en ekstra tanke til Afganistan når vi spiser gulrøtter fremover, det er nokså sikkert iallefall;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar