tirsdag 4. september 2012

Meldingsbokens svanesang...?

I kveld har jeg vært på høstens første foreldremøte på skolen.
Der var årets "nyhet" på skolefronten den såkalte "Mobilskolen".
I vår digitale moderne verden, hvor mobiltelefoner er blitt en forlengelse av kroppen, og ekstra kroppsdel, er det kanskje naturlig at nettopp denne dingsen nå etterhvert skal overta for den gode gamle
meldingsboka...!

På mine barns skole skal vi nå få beksjeder og meldinger fra skolen og klasselærere direkte inn på sms, og vi kan også sende meldinger til lærerene dersom vi må gi beskjed om fravær, tannlegetime osv.
Skal en planlagt klassetur i marka avlyses pga dårlig vær, så vil det kanskje plinge inn en sms om morgenen, før barna dra på skolen.
Det skal visstnok også fungere slik at vi får en sms dersom vår håpefulle ikke kommer til skolen om morgenen.
Lærerene skal da sende en sms ut til oss, for å sjekke om barnet er hjemme pga sykdom eller annet.

http://www.mobilskole.no/

Dette blir sikkert et fremskritt på mange måter, og spennende å se hvordan det vil fungere.

Men det er nå litt rart at den gode gamle meldingsboka kanskje blir borte også da.
Jeg husker selv den grønne lille boka som lå i sekken i alle mine skoleår, der det heldigvis ikke var så mange "meldinger hjem", men det hendte vel det også.
Andre i klassen hadde en velbrukt meldingsbok, etter et eller annet sprell eller rampestrek.

Dette med å få melding med hjem har jo vært riset bak speilet for alle som går og har gått på skolen. Dét var ille det, å få med melding fra læreren, som vi måtte vise til foreldrene, og få underkrift på tilbake til skolen.
Huff a meg...!
Det har vært mange lurvete meldingsbøker i de ulike skolesekkene i årenes løp, og det har ikke alltid vært enkelt å finne boka akkurat når man har trengt den, for å skrive en melding til læreren. Noen ganger har vi funnet den nederst i sekken, og den har lignet mer på en papirdunge enn en liten bok...


Vi mennesker ha siden tidenes morgen funnet våre måter å få sendt ut meldinger og beskjeder til hverandre; vikinger hadde budstikker, de hadde kurérer over de mongolske steppene, og i Alpene jodlet de til hverandre.
I skolen har altså den tradisjonelle meldingsboka vært et fast innslag, på godt og vondt.

Nå tar mobiltelefonen over, som den gjør på stadig flere arenaer.
Vi har vel de siste dagene lest og fått dårlig samvittighet over at mange av oss foreldre også kommuniserer mer med mobilen enn med våre egne barn.
Så denne nye vrien i skolehverdagen er vel bare som forventet.

Men det var fortsatt lov å bruke Meldingsboka også, så det skal nok bli en gradvis avvenning og avskjed med en gammel og trofast følgesvenn...!

1 kommentar:

  1. Vi bruker meldingsboka. Ja, jeg sender sms og mail også... men ved planlagte fravær som lege eller noe, så bruker jeg meldingsboka. Om ikke annet for at barnet skal huske at det er en beskjed som skal leveres, skrives under på og returneres. Der trengs det nemlig litt trening...

    Ellers kommer meldinger fra skolen i form av sms, telefoner og mailer...

    SvarSlett