mandag 17. desember 2012

La "jorden være deilig" i fred...!

Noen ganger så hører man ting der man ikke vet om man ikke skal le eller gråte. I dag var en slik dag, da jeg fikk høre at kulturskatten blant salmer, nemlig "Deilig er jorden", har fått ny tekst.
Det er Human-Etisk Forbunds forlag, Humanist Forlag, som har gitt ut en ny julesangbok, som et alternativ for dem som ikke kan tenke seg å ha ord som Gud, Jesus eller engler i sin munn.

http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.10843699

Det er jo helt greit at det lages en slik sangbok, med mange flotte julesanger med verdslig og hverdagslig innhold. Det finnes jo mang en sangskatt vi synger i julen også, som handler om mer gjenkjenbare situasjoner og livshendelser enn engler som daler ned i skjul eller at vi går til paradis.
I helgen var jeg og hørte Nidarosdomens Guttekor og Trondheimssolistene, og i år hadde de faktisk Julekveldsvisa med  på repertoaret. Det var vakkert, og gjorde seg godt under de mektige hvelvingene i nasjonalhelligdommen, selv om det ikke er regnet for å være en "kirkelig" salme.

Jeg har fått stor sansen for ateisten Hans Rotmos Vårres Jul-sanger óg jeg, og de spilles her i heimen, såvel som Sølvguttene og Frank Sinatra. Det er tildels heftig tekst og gloser som kommer ut av høytaleren når Rotmo drar igang med sitt "julebudskap", men det er greit nok, og man vet hva man får.

Men når Humanetikeren Tore Sivertsen nå har skrevet om teksten til sin egen versjon av "Deilig er jorden"; da kjenner jeg en veldig tydelig motsand og også litt tristhet. Han argumenter med at han syns dette er slik en vakker salme, og at det var tittelen "Deilig er jorden", som inspirerte ham til å skrive sin egen versjon, som er kjemisk fri for noe som kan minne om religiøst innhold. Selv om dette også er et tydelig livssyn da...!"Deilig er jorden" er vel den mest kjente og kjære salmen vi har i Norge-ja i hele Norden, og den har vært en spesiell salme i kirken siden den ble laget av danske B.S. Lindemann rundt 1850. Folk forbinder den med julen, ja den ER omtrent julen for en del, iallefall når det gjelder sanger. Den er også stadig mer brukt i andre typer seremonier i kirken, som begravelser, og jeg har også sunget den i konfirmasjon i Danmark. Den er på en måte befriende i sin ordlyd, og mektig og gir håp for både oss og verden.
Dette tror jeg faktisk mange kjenner og har kjent på, uansett hvor "kristen" de har vært og er, og det er noe av grunnen til at "Deilig er jorden" har en slik unik og kjær plass i folks hjerter.

Hvorfor da disse mennene fra Human Etisk Forbund for envher pris må ha sin egen variant, og etter min mening radbrekke en sang som må regnes som en verdifull kulturskatt i samfunnet vårt, nei det har jeg faktisk ingen forståelse for. Jeg syns det er respektløst at man "må" ha sin egen variant av en sang som faktisk har en slik plass og historie. Hvorfor ikke bare synge i vei, og ikke ta alt så "seriøst" og bokstavelig, og måtte ha ideologiske og prinsipielle holdninger i alle situasjoner? For en som ikke tror på "noe" så kan det da ikke være noe likere å synge om nisser eller julebukker...?

At begrepet "Deilig er jorden" er et fint utsagn, og et utsagn vi gjerne skulle hørt mer og trodd mer på, er sikkert og visst. Men det må gå an for samgforfatteren å lage en sang med samme tittel, og å være litt mer spenstig og sette en ny melodi til.
Det er ikke hver dag jeg er ening med Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, men i dag syns jeg han svarte godt for seg da han gikk ut mot denne nye ateistiske versjonenen av sangskatten vår.

Selbekk så også ut til å velge å se både humoristisk og alvorlig på dette; for det kan egentlig kalles latterlig, det må jeg si...

Om mulig, så skal jeg synge med ENDA sterkere kraft, når jeg på juleaften skal høre gutten min  og Guttekoret synge "Deilig er jorden" i all sin prakt, og vi får synge med!
http://www.youtube.com/watch?v=DKOgdhv7FJA

3 kommentarer:

 1. Er så enig med deg! Har også planer om å synge Deilig er jorden med høy røst under Nidarosdomens hvelvinger på julaften. Fant forresten bloggen din da jeg leita etter denne nye teksten, havna i en litt ivrig diskusjon med mannen min her i kveld:)

  SvarSlett
 2. Dette her er helt tragisk!!! La julesangene være i fred!! Ille nok at de "fornorsker" de gode gamle tekstene som "her kommer jesus dine små..." om de ikke skal skrive om helt. Hmpfr!! Kjenner jeg blir så eitrende at jeg faktisk ikke skal si noe mer nå..

  SvarSlett
 3. Dette er ikke LOV!
  Hvis noen ikke er fornøyd med en sang/samle whatever, så lar man være å synge den - eventuelt lage en ny.

  Ikke for det - Deilig glitrende tre, minner i min brors hus om vår jord, ikke om vår Gud - men ellers er sangen lik.

  Deilig er jorden er en salme, og det får virkelig være måte på!

  SvarSlett