onsdag 6. februar 2013

70 år- og for ei dame!

I dag har jeg vært så heldig å få være med å feire en flott 70åring! Gro Nylander, fødselslege og forkjemper for mor og barns rettigheter og for amming gjennom generasjoner, fyller 70 i dag, og vi var sammen på møte i Helsedirektoratet.
Den spreke syttiåringen syntes det var et ypperlig sted å feire dagen sin, og særlig når det var nettopp barselomsorgen som var på timeplanen.
Gro har vært i media og en synlig lege i mange år, og har ikke vært redd for å stå i vinden for sine synspunkter og overbevisning.
Hun har jobbet iherdig for å bedre den nybakte mor og barnets kår ved barselavdelingene, slik at forholdene skulle ligge best mulig til rette for en god start for den viktige relasjonen mellom mor og barn.

Det Gro er mest kjent for, både i Norge i hele verden, er hennes utrettelige innsats for å øke forekomsten av amming. Det startet på den tiden at det var "ut" å amme, og hun har vært foregangskvinnen for å få Norge i verdenstoppen, og har enorme kunnskaper om amming som helsebringende faktor for det lille barnet og for mor.

Denne enorme innsatsen har også kostet Gro dyrt, og hun er blitt ganske vant til å få slengt etter seg de styggeste karakteristikker fra folk som mener at hun med sin innsats utøver et ammepress på kvinner.
Det å drive helseinformasjon, og å stå på for helsefremmende tiltak som griper inn i folks private sfære og følelse av selvbestemmelse, kan koste dyrt, det vet f.eks. Røykelovens far, Dagfinn Høybråten også...
Man vil alltid risikere å påføre noen dårlig samvittighet, for at de enten ikke klarer eller ønsker å følge råd som blir tydelig gitt.

Men det kan ikke bli slik at man som helsepersonell skal la være å gi råd man vet er bra, for å ta hensyn, så lenge rådene gis med respekt og varsomhet.
De som kjenner Gro, og som hører hva hun egentlig sier, forstår at  har hun stor respekt for dem som ikke kan eller vil amme, men det går ikke på bekostning av å få frem det viktige budskapet hun har å komme med.

Gro Nylander er et varmt og inspirerende menneske, som jeg har stor respekt for.
Blir man slik som henne når man blir 70 år, så har man ikke noe å frykte;-)

Hjertelig tillykke med dagen, kjære Gro!

http://www.aftenposten.no/nyheter/--Det-er-slitsomt-a-amme-7112414.html1 kommentar:

  1. Gratulerer til Gro! Hun var innom når jeg lå på barsel, og fet var dame med erfaring.

    SvarSlett