onsdag 26. oktober 2011

P-piller, trygt eller...?

I dag har media skrevet om p-piller. En stor dansk studie har sett på blodproppsrisiko for du ulike merkene. Og det er ikke som man alltid tror, at det nyeste er det beste...!
Med noen unntak, så var det de mest moderne og nye p-pillene på markedet som kom dårligst ut, og de dobler faktisk riskoen for blodpropp sammenlignet med de andre typene!

Det er omlag 300 000 kvinner som bruker p-piller i Norge. Det er mange, så det er viktig at folk er informert, og er bevisste når de bruker dette medikamentet i år etter år.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Moderne-P-piller-dobbelt-s-farlige-6680295.html

Sammenlignet med kvinner som ikke bruker kombinasjons-p-piller, så har også de "snilleste " p-pillene 3 ganger så stor risiko for venøs blodpropp. De verste har 6 ganger så stor risiko. Det gjelder bl.a. Yasmin, Yasminelle og Marvelon. De som er mindre risikofylte er bl.a. Loette og Microgynon. Vi snakker om små tall i forhold til alle de kvinner i verden som knasker p-piller, så klart, men det er ikke til å komme fra at dette er noe vi må være bevisste på og ta hensyn til. Å få blodpropp kan være svært alvorlig, og i verste fall kan kvinner dø av det.

Vanligste sted å få blodpropp er i en arm, et ben, i lunger eller i hodet. Oppdages det raskt, går det som regel fint med riktig behandling.
Vær obs på smerter og hevelser i arm eller ben, og ikke vær redd for å ta kontakt med lege. Det er bedre å komme en gang for mye enn en gang for lite.

For oss leger kan det være fort å tenke en skade, vridning eller noe bagatellmessig når en ung frisk kvinne kommer med smerter i et ben, men vi må alltid huske på å spørre kvinnen om hun bruker p-piller. Det er mange jenter som sier nei dersom du spør om de bruker medisiner; de tenker ikke alltid på at p-piller absolutt er et medisin.
Det at p-piller er lett tilgjengelig, og gratis på helsestasjon for jenter er vel og bra i de fleste tilfeller, men kan noen ganger skape uheldige situasjoner da vi fastleger ikke har oversikt over at de faktisk bruker p-piller, og jenta ikke tenker på det selv heller.

I min hverdag som fastlege, med masse damer, jenter og unge studiner på listen, så skriver jeg gjerne ut p-piller flere ganger daglig. Jeg har faktisk respekt for denne jobben, og tar de alltid inn til time dersom de ønsker å få p-piller første gangen. Det skal da tas blodtrykk, og det er viktig å spørre dem om de røyker, finne ut om de er overvektige, har migrene, og spørre dem ut om det har vært sykdommer i familien deres (foreldre, nær slekt) som har hatt blodpropp og andre relevante sykdommer. Det er også enkelte arvelige genvarianter som øker riskoen for blodpropp, og disse jentene skal ikke ha vanlige kombinasjonspiller.

En del kvinner kommer og ber om å få utskrevet et konkret merke, med begrunnelsen at de har venninner som liker dette merket godt. Min erfaring er at det er veldig individuelt hvilken type prevensjon som passer for den enkelte, også når det gjelder hvert enkelt p-pillemerke. man må prøve et merke i minst 3 måneder for å si om man trives med det eller ei, er en grei tommelfingerregel.

Studien viste også at risikoen viste også at risikoen for blodpropp øker med økende alder. Det er ikke noen fast alder på hvor lenge man kan bruke p-piller. Det har vært vanlig å si 35 år, men har man ingen riskofaktorer, så kan man bruke det lenger.

Det finnes p-piller med og uten hormonet østrogen. De såkalte minipillene, uten østrogen, viste i studien ikke økt risiko for venøs blodpropp. Det er bl.a. Cerazette.

Hva skal man så gjøre dersom man går på  p-piller som kom "dårlig" ut? De som står bak forskningen har uttalt at man ikke trenger å springe til legen for å skifte merke. Men vi leger kommer nok til å være mer forsiktige med å skrive ut disse til nye brukere.

Det er anbefalt å unngå å ta for mange lange pauser, for så å starte på igjen med p-piller. Grunnen til det er at risikoen for blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter oppstart.

Jeg må innrømme at jeg gjerne har sverget til noen av de "snille" p-pillene allerede jeg! Dette pga en erfaring jeg har med bla Yasmin, som veldig mange bruker; jeg syns mange rapporter humørsvingninger og endret psykisk form etter at de har gått på dem en stund.
Jeg syns ikke vi skal kimse av at mange jenter og kvinner faktisk går rundt og er såpass preget av bivirkninger pga p-pillebruk. Dette gjelder også på sex-lyst, der mange faktisk rapporterer en nedsatt libido når de bruker p-piller.

Jeg har ikke særlig gode alternativer, for p-piller er supert på mange måter det. Men det at mange unge, spreke og vitale jenter går rundt med nedsatt lyst og humør er noe som må tas mer på alvor enn det gjør i dag!

Men damer: ikke kast brettet i søpla fordi om det kommer studier som denne! Da kan dere fort bli gravide, og det gir faktisk mange ganger så stor risiko for å få blodpropp...! Men den risikoen er de fleste villige å ta, når man er klare for det;-)


2 kommentarer:

 1. Jeg har aldri kommentert her inne før, men jeg er en av de faste leserne allikevel.
  Det er flott å lese de velformulerte innleggene dine om viktige ting. (Spesielt nå som hverdagen min mest går med på å snakke om pus, lys og andre spennende ting babyen min er opptatt av.:) )
  Takk for at du tar opp tankevekkende og viktige ting på en varm og klok måte.
  (Og for at du ikke legger ut bilder av de siste sofaputene du har kjøpt. ;) )

  SvarSlett
 2. Tusen takk for fin tilbakemelding på bloggen min, det varmer:-)
  Jeg prøver å skrive om temaer som angår mange, og gjøre det på en måte som er forståelig for alle, selv om jeg er lege og skriver helsestoff.
  Skriving er avkobling for meg, så da er det artig at folk liker det:-)

  Jeg håper du fortsetter å følge meg,med eller uten kommentarer; og tips gjerne andre om bloggen min også;-)

  Ha en god helg!

  Og PS: Jeg kommer nok ikke til å skrive så mye om sofaputer, Shabby chic og sånt...;-)


  Kari

  SvarSlett