onsdag 25. januar 2012

Når angsten tar deg...

I dag har jeg hatt undervisning med legestudentene, og temaet var hyperventilering. 
De fikk i oppgave å fremkalle såkalt alkalose på seg seg selv, dvs at de skulle hyperventilere i 2 minutter, og så kjenne på hvordan det føltes på kroppen.

Poenget er at slik overdreven pusting medfører at kroppen får et underskudd på CO2, og kroppens pH-verdi kommer i ubalanse.

Jeg husker hvordan jeg og venninnene drev denne formen for "lek" da vi var 10-12 år, og pustet oss svimle og halvt bevisstløse..., sært!

Men i dag var det alvor, og studentgjengen pustet i vei, med meg som veileder.



Det var interessant å høre hvordan de beskrev symptomer som jeg hører om daglig i praksisen min som allmennlege; svimmelhet, hodepine, økt puls og varmefølelse.

Angst, hyperventilasjon og panikkangst er svært vanlige lidelser, og mange opplever dette. Mange kommer til oss fordi de er redde for å være alvorlig syke med hjerteproblemer eller hjerneslag.
 Det rare er at anfallet kan komme som lyn fra klar himmel, iallefall opplever noen at det kommer helt plutselig. Det kan da oppleves som veldig skremmende å få pustebesvær, svimmelhet og en følelse av at hjertet raser i vei.
 Noen kjenner at et panikkanfall kommer mer snikende, f.eks når de skal snakke i en forsamling, eller utsettes for noe de gruer seg til.
Det er ikke uvanlig at slike anfall kommer flere ganger, og det kan oppleves svært skremmende.

Hvis man oppsøker lege, så kan vi ofte kjenne igjen symptomene, og berolige folk om at det ikke er noe farlig på ferde. Det er viktig å få hjelp og grundig informasjon om panikkangst, noe som er med å hjelpe folk på veien til å bli kvitt plagene.
Som regel er det en bakenforliggende årsak til at man får slike angstanfall. For det er jo en slags angst dette er, selv om mange ikke er helt fortrolige med det. Det kan være bekymringer som ligger og lurer langt bak i bevisstheten, redsel for enkelte situasjoner, vonde livshendelser og mye annet.
Faktisk så blir minst en av ti nordmenn rammet av angst i løpet av livet, så dette er ikke en sjelden og sær plage.

De vanligste symptomene på panikkanfall og hyperventilering er:

Hjertebank
Pustevansker
Svimmelhet
Skjelvinger og sitringer
Svette og hetetokter
Nummenhet i fingre og lepper bl.a.
Følelse av å miste bevisstheten og kontrollen
Redsel

Kanskje kjenner noen seg igjen i dette?
Da skal man ikke være redd for å gå til legen sin og ta en prat. Ofte så kan vi stille diagnosen uten å ta særlig med ekstra prøver, men tar selvfølgelig hjerteprøver, blodtrykk og andre prøver hvis vi mistenker noe mer alvorlig.

 Men, får man seg en god prat og en grundig forklaring, så lærer mange seg å puste rolig neste gang, eller puste inn i en pose en liten stund, og si til seg selv at dette ikke farlig, og at det går over:-)



 




2 kommentarer:

  1. Takk for god info! Men hvorfor hjelper det å puste i en pose? Det har jeg alltid lurt på.

    SvarSlett
  2. Det hjelper å puste inn i en pose fordi man da puster tilbake noe av den CO2 som man puster ut når man hyperventilerer.
    Ved å drive med overpusting eller hyperventilering, så endres pH-balansen, og pH blir for høy, og man blir svimmel.
    Med posen foran ansiktet og munnen en stund så gjenopprettes og normaliseres pH igjen, og man kjenner seg bedre:-)

    SvarSlett